Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství bez ženicha – Over The Rainbow.

Není mnoho hudebníků, kteří svým odkazem zasáhli tolik generací najednou. Není mnoho umělců, kteří by se ještě za života stáli legendami.

A právě takovým velikánem je Richard Hugh Blackmore, všem známý jako Ritchie Blackmore. Ale o co větší umělec, o to komplikovanější osobnost.

Ale vezmu to od počátku.

Kdo by neznal skupinu Deep Purple? Kdo by neznal jejích hity jako

Smoke On The Water, Child In Time, Hush, Black Night, Fireball, Woman from Tokyo a další?

Skupina Deep Purple prodala za svou hudební kariéru několik milionů desek. Kolik skupin nebo muzikantů se může pyšnit takou prodejností?

Ale jak už to v životě bývá, o co více peněz a slávy, o to více hádek a rozepří.

V polovině sedmdesátých let se skupina Deep Purple stává monstrózním Goliášem. Ale i když je kapela na vrcholu slávy, má za sebou davy příznivců a fanoušků, v kapele to vře jak v tlakovém hrnci. Ritchie čím dál více přetrhává svá pouta s kapelou, pokud ještě nějaká jsou. Pohoda v kapele je ta tam. Proto jsou z rozjetého vlaku odejiti Ian Gillan a Roger Glover, které nahradili další velcí muzikanti. David Coverdale a Glenn Hughes.

Nově složivší kapela se rozjíždí k ještě větším výšinám. Vyprodává stadióny, prodejnost desek neustává. Skupina dosáhne Olympu.

Ale bohužel, situace ve skupině se opakuje. Tentokrát jsou spory ještě větší. Ale jsou to spory mezi Coverdalem a Hughesem. Oba totiž zjistili, že mezi nimi plane taková nenávist, že by její žár zastínil i tisíc sluncí, a napětí mezi Gillanem a Blackmorem bylo jen takové malé pošťuchování na pískovišti o bábovičky. Glenn Hughes začal pozvolna přebírat ve skupině tvůrčí díl a skladby tíhly více k funky, což se nelíbilo nejen Coverdalovi, ale hlavně Blackmorovi, který funky přímo nesnáší. A tak byl Ritchie odstaven na vedlejší kolej. Jeho skladby byly jednohlasně odmítány a třeba skladba Black Wheel Of The Family (Černá ovce rodiny – jak příznačné) mohla uzřít světlo světa až v novém působišti Ritchieho. Skupina Deep Purple se pomalu odkláněla od syrového hard rocku ke složitějším skladbám. A tak se stalo, co se stát mělo.

Po albu Stormbringer, kterou Ritchie nazval „sračkou“ a „hudbou na leštění bot“, z kapely Blackmore odchází a zakládá rytířsko-rolnický metalový spolek Rainbow. Kapelu, kde by byl jen on šéfem a „nějaký“ Glenn Hughes by mu neurčoval, co má a co nemá hrát.

Jako doprovodné muzikanty si do svého bandu vyhlídl skupinu Elf, která předskakovala v minulosti právě Deep Purple, a jejíž vokalista James Ronnie Dio Blackmora natolik učaroval, že neváhal ani minutu, koho postavit za mikrofon. Kytaristu prachsprostě vyhodil a ujal se vesla pod svou značkou „Ritchie Blackmore´s Rainbow“. Tato sestava měla ale jepičí život. Po vydání debutové desky „odchází“ zbylí členové ex-Elf, kromě Dia, který s Blackmorem zůstane ještě tři roky. Pak jej Ritchie vyhodí taky. Vadí mu jeho texty, které jsou o strašidlech, dracích a démonech, což se do poprockové koncepce Ritchieho moc nehodilo. S Diem letí z kapely i ostatní členové, kromě bubeníka Cozyho Powella.

Na samém konci 70-tých let začíná nová hudební etapa skupiny Rainbow, která má tíhnout k více hratelným skladbám pro rozhlasové stanice. Ritchie hledá i podobný typ zpěváka, který by měl s hitovkami zkušenosti. A tak oslovil Angličana Grahama Bonneta, který už měl za sebou poprockovou kariéru ve skupině Marbles. Jeho krátký střih a letecké brýle bylo to pravé ořechové, což Ritchie zrovna hledal. Jako baskytaristu si vybral starého známého Rogera Glovera, kterého v minulosti vyšplouchl právě z Párplů. Tato sestava stačila natočit jedno „hitové“ album Down To Earth, které je pokládáno za špatný vtip Blackmora. Ortodoxní fanoušci Blackmora jej sepsuli, a tak se Ritchie rozhodl udělat zase změnu. Bonneta vykopl. Důvodem byl právě jeho krátký střih. Doslova prohlásil: „Jak může zpěvák s tak krátkými vlasy zpívat v rockové kapele?“ S Bonnetem odešel z kapely i Powell, kterého zlanařil Michael Schenker do svého bandu. (V roce 1998 Cozy Powell umírá při autonehodě).

A tak Blackmore (po kolikáté již) dává dohromady nové Rainbow. Tentokrát vyráží na lov do Spojených států, kde uloví profesora bicích, metalového harcovníka, Bobbyho Rondinelliho. A na post zpěváka si Ritchie vybral dalšího amíka Joe Lynn Turnera. Za klávesami Ritchie ponechal  Dona Aireye, který hrál na již zmiňovaném albu z roku 1979.

A tak začíná nová etapa skupiny Rainbow. Dalo by se říci, že ta nejúspěšnější, aspoň, co se z pohledu prodejnosti alb týká. Vždyť album Difficult To Cure z roku 1981 dosáhlo 3.místa na žebříčku v UK a Straight Between The Eyes z roku 1982 bylo 5. na žebříčku prodejnosti v UK.

I v tomto období se kapely nevyhnuly personální změny. Věčně nespokojený, egocentrický Blackmore mění bubeníky a klávesáky jak ponožky.

V roce 1984 je znovu obnoven Deep Purple v klasické sestavě. A tak Blackmore rozpouští svůj mateřský band Rainbow a přidává se ke Gillanovi, Lordovi, Paiceovi a Gloverovi, aby načala nová etapa ikony hard rocku 70-tých let, skupiny Deep Purple. Skupina se prý nedala dohromady pro peníze, ale protože jim chybělo společné hraní. Ale jakou roli v tom sehráli manažéři jednotlivých členů kapely, to už se nikde nepíše.

Párpli natáčí přelomové album Perfect Strangers, které se stane jedno z nejúspěšnějších v historií skupiny. V Anglií jsou pátí a v USA sedmnáctí na hudebním žebříčku. Album mělo samozřejmě velice slušný komerční ohlas, avšak letité spory mezi Gillanem a Blackmorem se opět vyostřují, což mělo za následek, že spolu už nemohli být ani v jedné místnosti. Když se natáčelo album The Battle Rages On, chodil Gillan do studia natáčet zpěv, až když už tam Blackmore nebyl. Blackmore vyčítal Gillanovi jeho lásku k whisky a jeho zpěv se mu taky nelíbil, což dával hlasitě najevo. Gillan zase vyčítal Blackmorovi jeho nadřazenost nad ostatními. Veřejně taky prohlásil: „Když  musím s někým spolupracovat, tak chci, aby se ten dotyčný choval normálně, a ne jak zvíře, které mě přivádí k nepříčetnosti.

A tak 17. listopadu 1993 odehrál v Helsinkách Ritchie Blackmore poslední koncert s Deep Purple. Ale následné plánované tour po Japonsku by bez kytaristy jaksi nešlo. A tak celé turné po Japonsku odjel s Párply kytarový velikán Joe Satriani. Po turné si Párpli našli nového stálého kytaristu Steve Morseho, který je z kapelou dodnes. Ale to je jiná kapitola.

Po odchodu z Párplu reinkarnuje Ritchie Blackmore svou rodinu Rainbow. Ale jako doprovodné muzikanty si nevezme nikoho z minulých sestav Rainbow, ale zcela neznámé muzikanty. Nové album vychází v roce 1995. Bohužel, comebacková novinka je jen odleskem staré slávy. Kapela desku propaguje na evropském turné, ale žádná sláva to nebyla. A tak Blackmore nadobro rozpouští Rainbow a začíná se věnovat renesanční hudbě. Se svou budoucí ženou Candice Night založí hudební projekt Blackmore´s Night, jež se pohybuje na pomezí komerčně široce stravitelném popu, romantické renesanční muzice, umírněné rockovým kořením. A tento projekt už funguje 13 let. Zajímavé je, že manažerkou skupiny je Ritchieho tchýně Carole. A toto spojení Ritchie – ženy, funguje.

I když je Ritchie označován jako věčně nespokojený, popudlivý, uzavřený egocentrik, s ženami si rozumí dobře. Na začátku jeho hudební kariéry, ještě před vznikem Deep Purple, pobýval nějaký čas v Německu, které skýtalo zvláště v 60. létech pro britské muzikanty slušnou možnost obživy. Vzpomenu třeba Beatles, kteří si na začátku šedesátých let užívali v Hamburku. A právě v té době se Ritchiemu narodil syn Jürgen. Ritchie často vzpomíná na tuto dobu a stále se do Německa rád vrací. A tento syn je novým vodítkem ke skupině Rainbow.

V roce 2009 se sešli bývalí hráči skupiny Rainbow a rozhodli se oživit tuto rockovou legendu. Bohužel, Ritchie Blackmore  neměl zájem, tak se postu kytaristy ujal jeho dnes již 46-letý syn Jürgen. Jestli to byl jen reklamní tah nebo je Blackmore junior k nepoznání od Ritchieho, to ať už posoudí každý sám.

Mikrofonu v obnovených Rainbow se chopil nezdolný Joe Lynn Turner, za bicí se posadil Bobby Rondinelli a kláves a baskytary se chopili Paul Morris a Greg Smith z poslední comebackové sestavy.

Takže Duha ožila. A nebylo by správné používat „taťkovo“ jméno, tak se jmenují Over The Rainbow.

15. dubna 2010 je možno tuto obnovenou sestavu vidět živě v Praze v Retro Music Hall a o den později ve Zlíně v Masters of Rock Café.

 

 

 

Autor: Jiří Ručka | pátek 19.3.2010 13:40 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1550x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

LGBT+ páry mohou uzavírat partnerství a přiosvojovat si děti, podepsal prezident

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.