Michael Anthony – baskytarový dříč.

20. 06. 2010 10:12:09
Padesáti šesti let se dnes dožívá hudebník, který tvrdí muziku těm nejlepším světovým kytaristům. Celým jménem Michael Anthony Sobolewski – potomek polských imigrantů, který se proslavil hlavně jako baskytarista slavných Van Halen.

V mládí se věnoval sportu a klidně z něj mohl být úspěšný baseballový chytač nebo skokan do dálky. Naštěstí mu jeho kamarád Mike Hershey půjčil kytaru Fender Mustang, u které Michael odstranil struny h a e a začal na ni basovat. Otec mu pak pořídil kopii Fender Precision Bass od firmy Victoria a zesilovač Gibson. A tak to začalo. Prvními vzory byli John Paul Jones, Jack Bruce (Cream) a Harvey Brookse (Electric Flag). První kapelou, v které hrál, byli místní Snake. Skupina hrála covery od ZZ Top, Lynyrd Skynyrd a Foghat. V roce 1974 se Michael připojí k jiné místní skupině Mammoth, kterou tvořili bratři Van Halenové (Eddie - kytara, Alex - bicí) a David Lee Roth (zpěv). Ale o rok později se z důvodů jmenné duplicity s jinou kapelou přejmenovávají na vystižnější Van Halen. V roce 1976 skupinu objevil v Starwood Clubu v Los Angeles Paul Stanley (Kiss), který na ně upozornil svého parťáka ze skupiny Kiss Gene Simmonse, jenž jim vyprodukoval jejích první třískladbové demo ještě jako neznámé kapele. Demo se neujalo, ale o rok později si jich všimli pánové Mo Ostin a Ted Templeman, kteří jim zařídili smlouvu u Warner Bros. A tak se začíná psát historie jedné z nejdůležitějších kapel rockové historie.

První album skupiny Van Halen vychází 10.února 1978 a stává se diamantovým. Dodnes se jej prodalo víc než 10 milionů nosičů. Na albu jsou krom slavného coveru od The Kinks You Really Got Me i skladby Runnin ́ With The Devil nebo Atomic Punk.

Další album Van Halen II. vychází 23.března 1979 a i ono je multiplatinové. Na albu jsou mimojité skladby Dance The Night Away, You ́re No Good a Bottoms Up.

Skupina Van Halen má slušně našlápnutou kariéru. Každé album je několikrát multiplatinové. Michael Anthony se podílí jako hráč na všech studiových albech skupiny Van Halen. V roce 1980 vychází album Women And Children First, na kterém, se neobjevil žádný cover, ve kterých si skupina dost libuje. Album otvírá hardrocková vypalovačka And The Cradle Will Rock..., následuje Everybody Wants Some!!, kde úvod písně dotváří hlasy z buše.

Následují alba Fair Warning (1981) a Diver Down (1982), na kterém si naopak Van Halen v coverech libovali. Album otvírá cover od The Kinks Where Have All The Good Times Gone?. Osvědčenou hitovku na albu zastoupila skladba Pretty Woman od Roye Orbisona, kterou si v česku zapěl i zlatý slavík Karel Gott.

Mezi největší světovou elitu se však dostalo až album 1984, vydané 9.ledna 1984. Album obsahuje pecky jako Panama nebo Hot For Teacher.

Přichází však zlom. David Lee Roth je vyhozen ze skupiny a na jeho místo přichází kytarista a zpěvák Sammy Hagar. S kapelou nazpívá dalších 5 studiových alb. V roce 1986 je to album 5150 a stejnojmennou skladbu 5150 skupina hraje s oblibou i živě. Největšího úspěchu ale dosáhne skladba Dreams, která se objevila i na soundtracku Mighty Morphin Power Rangers: The Movie.

Eddie Van Halen má však stále větší problémy s alkoholem a drogami a tak znechucený Sammy Hagar se skupiny Van Halen odchází. Nahrazuje jej Gary Cherone ze skupiny Extreme. Ale ani tento hudební svazek dlouho nevydrží. S Cheronem nahrají Van Halen průměrné album Van Halen III a dají si dočasnou pauzu. Eddie Van Halen se jde léčit ze své drogové a alkoholové závislosti a ostatní členové kapely se věnují svým projektům a koníčkům.

Michael Anthony se stane členem superskupiny Planet Us, kde krom něj hrají i Sammy Hagar, Neal Schon (Journey - kytara), Deen Castronovo (Journey, Steve Vai, Ozzy Osbourne aj. - bicí) a Joe Satriani (kytara).

Michael Anthony se začíná objevovat i v Hagarově kapele The Waboritas s kterými si zahrál i skladbu Mas Tequila z alba Red Voodoo (1999). Občas si zahraje i v Cabo Wabo Cantině, což je rockový klub, jež vlastní Sammy Hagar. Zde si zahrál i hitovku Runnin ́ With The Devil s revivalovou kapelou Fan Halen.

V roce 2004 se na moment ještě Anthony vrátí do skupiny Van Halen, aby s nimi natočil vokály pro tři nové skladby. Ale to už je konec Michaelovy hudební kapitoly zvané Van Halen. V kapele jej na baskytaru nahrazuje Eddieho syn Wolfgang (když už rodinný podnik, tak kompletní). Eddiemu na Anthonym vadily údajně jeho podnikatelské aktivity. Michael Anthony vyrábí a distribuuje pálivé omáčky Mad Anthony ́s. Sammy Hagar zase Tequilu.

V roce 2008 začíná nová hudební etapa Michaela Anthonyho. V již jmenovaném klubu Cabo Wabo se dají dohromady Sammy Hagar, Michael Anthony, Joe Satriani a Chad Smith (Red Hot Chili Peppers - bicí) a na hudebním nebi se objeví nová superstar. Skupina Chickenfoot.

První oficiální vystoupení Chickenfoot se uskutečnilo v únoru 2008 v Las Vegas u příležitostí Super Bowl severoamerické národní ligy v americkém fotbale. Vlastně to nebyl koncert Chickenfoot, ale hagarových The Waboritas. Ale Hagar měl speciální přání, které mu bylo splněno. Chtěl si zahrát se Satrianim, Smithem a Anthonym. A tak se objevila nová superskupina.

5. června 2009 vydávají první oficiální album Chickenfoot. Na albu jsou mimojiné skladby Oh Yeah, Sexy Little Thing nebo Down The Drain. Na koncertech však skupina hraje i hudební standardy jako Highway Star (Deep Purple), My Generation (The Who) nebo Rock And Roll (Led Zeppelin).

Takže na rozdíl od bratrů Van Halenových Michael Anthony nespí a stále dokazuje světu, že je hudebně aktivní. A takto jej znají všichni...

Autor: Jiří Ručka | neděle 20.6.2010 10:12 | karma článku: 17.67 | přečteno: 2643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 128 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...