Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ann Wilson – neprávem opomíjená (v Československu) zpěvačka.

Dnes se dožívá jedenašedesáti let rocková zpěvačka Ann Dustin Wilson, jejíž hlas je spojen s americkou poprockovou skupinou Heart.

Ann Wilson se narodila v San Diegu, v rodině námořního plukovníka. Střídavě pak její rodina bydlela v Jižní Kalifornií a na Tchai-wanu, kde její otec velel námořní pěchotě. Později se usadili na předměstí Seattlu v Bellevue, kde taky chodila Ann do Sammamish High School. Jako dítě byla plachá, obtloustlá a koktala. Tato vražedná kombinace způsobovala, že se uzavírala do svého světa a své komplexy si léčila pomocí hudby.

V roce 1967 založil baskytarista Steve Fossen kapelu The Army, do které přibral mimo jiné i svého sedmnáctiletého kamaráda Rogera Fischera, který hrál na kytaru. Skupina vystupovala převážně po místních pivnicích a na různých školních akcích v okolí Seattlu. V roce 1969 se přejmenovávají na White Heart (podle sbírky povídek Arthura C. Clarka). Když v následujícím roce přichází do White Heart nadějná zpěvačka Ann Wilson, skupina si mění jméno na Hocus Pocus (nemá to nic společného s holandskými Focus a jejích slavnou instrumentálkou). Amerika je však ve válce s Vietnamem, proto všichni mladí muži musí jít bojovat za vlast. A povolávák dostává i Roger Fischer. Proto raději utíká do Kanady, kde na něj lovci vojenských zběhů nemůžou. A do Kanady za ním odjíždí i jeho bratr Mike Fischer, který dělal v kapele bedňáka a osvětlovače. Když se v roce 1971 přijíždí Mike podívat domů, do rodného Seattlu za příbuznými, setká se zde s Ann Wilson, která stále zpívala ve skupině Hocus Pocus. Ann se do něj zamiluje a následuje jej do kanadského Vancouveru. O rok později za nimi přijíždí i čerstvý inženýr Steve Fossen, a tak může vzniknout skupina Heart. Ve Vancouveru si jich všimne producent Mike Flicker, který společně s Howardem Leesem pracoval pro nahrávací společnost Mushroom Records. A u této společnosti natočí a vydají Heart svůj první singl Crazy On You. To už ale v Heart hraje na kytaru Annina mladší sestra Nancy, která studovala univerzitu se specializaci na umění a německou literaturu. Singlovou prvotinu následují další hity z dílny Heart, skladby Magic Man a Dreamboat Annie. Tyto skladby se velice úspěšně zabydlují na kanadských rozhlasových stanicích, především v Montrealu a okolí. A tak je nejvyšší čas vydat debutové album skupiny Heart pod názvem Dreamboat Annie. Deska se vcelku dobře prodává (dodnes je to přes 3 miliony prodaných nosičů) a dokonce má obrovský úspěch i v rodných Státech, kde se umístí na 7. místě albového žebříčků a stane se nejprodávanějším rockovým debutem všech dob!

21. ledna 1977 uděluje americký prezident Jimmy Carter amnestii všem vojenským zběhům, a tak se Roger Fischer a spol můžou bez problému vrátit do rodného Seattlu. Zde podepisují Heart novou smlouvu s labelem Portrait (i když měli ještě platnou s Mushroom Records). Následná soudní tahanice zbrzdí na čas rozjeté Heart. Portrait však nečekají na rozhodnutí soudu a v květnu 1977 vydávají druhé LP Heart – Little Queen, které lze s určitostí zařadit mezi nejúspěšnější album Heart. Již úvodní hitovka Barracuda se zařadila mezi hardrockovou klasiku. Taktéž rock ´n´ rollově nabroušená Kick It Out boduje na místních radiových stanicích. Za povšimnutí stojí i další skladby z tohoto 2. alba jako Little Queen nebo Love Alive. Jako bonus se na remastrované verzi z roku 2004 objeví i slavná zeppelinovská Stairway To Heaven, kterou Heart s oblibou hrají na koncertech dodnes.

Jako odpověď na porušení smlouvy Heart s labelem Mushroom Records, vydává tento kanadský vydavatel v roce 1978 album Magazine, které obsahuje převážně starší skladby Heart. Album otvírá skladba Heartless, která byla původně natočena již v roce 1976.

Další album u Portrait Records vychází 7. října 1978 a dostává název Dog & Butterfly. eLPíčko už sice není tak nabité invencí jako dvě předešlá, pořád je z něj cítit opar jisté výjimečností a neuchopitelné originality, který Heart od počátku doprovází. Album přineslo skupině hity Straight On (14. místo ve Státech) a titulní akusticky folk-rockovou Dog & Butterfly. Étericky a zároveň výbušně zní závěrečná skladba Mistral Wind, jejíž charakteristika dobře vystihuje podstatu Heart. Není proto divu, že se podle ní nazval i oficiální fan klub kapely. Prodejnost desky dosáhne opět 3 milionovou hranici, i když na ní není opravdový hit, který by hrála rádia do omrzení.

V roce 1979 se rozchází Ann s Mikem, který si našel jiný objekt lásky. Následně Mike a Roger Fischerovi odchází ze skupiny Heart (kytaristů bylo v Heart stejně dost) a skupina se pouští s roční pauzou do nahrávání dalšího alba. To dostává název Bebe Le Strange (1980). Po muzikantské stránce není špatné, ale je zde cítit absence Rogerovy kytary. Singlový úspěch dosáhne titulní Bebe Le Strange, která ale zakotví až na 109. místě hitparádového žebříčků. O poznání lépe je na tom singlová vypalovačka Tell It Like It Is, kterou původně nazpíval rhythm and bluesový zpěvák Aaron Neville a která se objevila na platinovém live výběru Heart Greatest Hits Live (1980).

Na další větší úspěch si musí Heart počkat dlouhých 5 let. V mezičase vydají nepříliš úspěšné alba Private Audition (1982) a Passionworks (1983). Až deska Heart z roku 1985 opět navrátí skupinu na velká pódia a album samotné vystoupá až na samotný vrchol albové hitparády ve Spojených státech. Celkový prodej přesáhne v pohodě 11 milionu prodaných nosičů a hity jako What About Love ?, Never, These Dreams nebo Nothin' At All hraje každá radiová stanice od „slyším do neslyším“.

Taktéž následovník Bad Animals (1987) vyprodukuje hity jako Alone nebo Who Will You Run To ?. Skupina už však rázně ořezala své kovové ostruhy a další směr bandu je více popový než rockový. Taktéž následující deska Brigade (1990) se line ve stejném popovém duchu jak její předchůdce. Na tomto nosiči se objeví i velký hit All I Wanna Do Is Make Love To You.

Když v roce 1988 natáčí Robert Towne film Tequila Sunrise s Melem Gibsonem a Michelle Pfeiffer v hlavní roli, použije pro tento biják skladbu Surrender To Me, kterou nazpívali jako duet Ann Wilson a Robin Zander ze skupiny Cheap Trick.

V roce 1992 se Ann Wilson objeví na EP Sap od skupiny Alice In Chains. Její hlas je možno slyšet spolu s hlasem Layneye Staleye ve skladbách Brother, Am I Inside a Love Song.

V témže roce zakládají sestry Wilsonovy hudební projekt The Lovemongers. Jejích debutem budiž se stane slavný cover z dílny Led Zeppelin The Battle of Evermore, který se objeví v rodinném dramatu Singles s Bridget Fonda v hlavní roli. Dlouhohrající album vydají The Lovemongers až v roce 1997 pod názvem Whirlygig.

Další alba v historii Heart už jsou víceméně jen doplněk v jejích 40. léte kariéře. Heart už žijí spíše ze své úspěšné minulosti. Za svou bohatou kariéru prodali více než 30 milionů hudebních nosičů, což jim v pohodě stačí na poklidný důchod.

Ann Wilson se ale v roce 2006 pouští na sólovou dráhu a vydá album Hope & Glory. Na němž se jako hosté objevili např. Elton John, bluegrassová zpěvačka Alison Krauss nebo Gretchen Wilson (zde Gretchen společně s Alice In Chains ve skladbě Barracuda). V červnu 2007 se Ann Wilson objeví na Hudebním festivalu v Paříži, kde si zazpívá po boku Iana Gillana (Deep Purple) ve skupině Sed Nove.

V 70. létech minulého století byly v rockové branži považovány sestry Ann a Nancy Wilsonovy za sex symbol americké krásy. V 80. létech však Ann začala opět významně přibírat na váze, což mělo nemalý negativní vliv na její psychiku. Ze strachu, aby nebyla ohrožena image skupiny Heart, byl na Ann vyvíjen určitý psychický tlak, aby něco dělala se svou postavou. V hudebních videích se proto častěji objevovala její sestra Nancy a Ann musela nosit oděvy, které ji více zeštíhlovaly. V lednu 2002 se proto podrobila operaci žaludku, která ji měla dopomoci ke snížení váhy. Ale jak je vidět na nahrávce Red Velvet Car z roku 2010, nepříliš se ji daří shazovat přebytečná kila. Na nahrávce z letošního února je to podobné. Zde si Ann zazpívala dvojskladbu Alone/WTF. Naštěstí hlas má pořád boží, což je dobře. Bohužel v České republice jsme doposud neměli možnost tuto zpěvačku slyšet živě, což je určitě škoda.

Autor: Jiří Ručka | neděle 19.6.2011 12:01 | karma článku: 18,81 | přečteno: 3020x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.