Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sharon den Adel – na vlně gothického symfony metalu.

Před třiceti sedmi léty se narodila metalová diva Sharon Janny den Adel, která své metalové ostruhy okula v holandské gothicko-symfonické kapele Within Temptation.

Hudebně se Sharon poprvé veřejně prezentovala v druhé polovině 80. let minulého století. Již jako třináctiletá vystupovala s různými skupinami v rodném Waddinxveenu. Její pěvecké začátky byly hodně vzdálené dnešní hudební podobě skupiny Within Temptation. Zpívala v různých školních kapelách převážně převzatý repertoár (kdo v jejím věku ne?), až se později dostala do bluesově laděného bandu Kashiro.

V roce 1996 si zazpívala na albu Embrace amsterodamské skupiny Voyage skladbu Frozen (tento song není totožný se skladbou Frozen od Within Temptation). V této skupině působil i kytarista Robert Westerholt, který však v době vydání alba Embrace již nebyl součásti bandu. Na kytaru jej tehdy nahradil Patrick Harreman ze skupiny Moon of Sorrow. V témže roce již Westerholt plně pracoval na svém novém hudebním projektu Within Temptation, do kterého zlanařil na post zpěvačky právě „hostující“ Sharon den Adel. Krom ni přetáhl z Voyage i baskytaristu Jeroen Van Veena a kytaristu Michiel Papenhovena. Na klávesy v původních Temptation hrál Robertův bratr Martijn Westernholt (dnes Delain) a na bicí sedmnáctiletý Dennis Leeflang (postupně se v Within Temptation vystřídalo 7 bicmenů).

Ještě v témže roce vydávají Temptation dvě dema, na kterých se objevily skladby Grace a Gatekeeper, které se později objevily i na debutovém albu Enter, které vychází 6.dubna 1997 pod holandskou vydavatelskou firmou DSFA Records (ve Státech vychází 18. září 1997 pod hlavičkou Season of Mist). Album otvírá skladba Restless, která se objeví o rok později i na EP The Dance. Nejhranější skladbou z prvního alba se stává titulní Enter. I když má album Enter bezpochybně svou kvalitu, doom metal, kterým se skupina v Nizozemí prezentuje, již v té době nikoho nijak „neomráčí“. Před nimi zde byli již The Gathering a Orphanage, kteří si svou cestičku dávno vyšlapali. Na Within Temptation úspěch teprve čekal.

V létě roku 1997 si zahráli Within Tempation na b-scéně na monstrózním Dynamo Open Air festivalu teprve své páté vystoupení. A po něm vzaly věci rychlý spád. Množství koncertů, menší turné a nakonec hlavní stage na Dynamo Open Air festivalu v roce 1998.

Sharon den Adel se začíná stávat žádaným pěveckým artiklem. Ještě v roce 1997 si zazpívá vocal na albu Bash ve skladbě Hear od Holanďanů Silicon Head (společný projekt George Oosthoeka – Orphanage a Marco Torrese – Laberinto), aby ji pak další Holanďan Arjen Lucassen nabídl o rok později spolupráci v projektu Ayreon. Sharon tak zpívá po boku takových zpěváků jakými jsou Fish, Erwin Balogh (ex-Omega) nebo Anneke van Giersbergen (ex-Gathering). Toto koncepční album se jmenuje Into the Electric Castle a Sharonin hlas je možno slyšet např. ve skladbách Isis and Osiris nebo Cosmic Fusion.

Skupina Within Temptation v mezičase ubrala plyn. Žádné monstrózní turné, žádné album, jen příležitostné koncerty. Hlavně však dostudovala Sharon vysokou školu, aby se mohla pyšnit titulem bakalář v módním průmyslu.

Živo kolem kapely Within Temptation začalo být opět v roce 2000. Skupina vyjíždí na evropské turné. Jednou ze zastávek byl i římský club Alpheus, kde si mimo jiné vystřihli novinku Mother Earth, která se objevila na chystaném albu Mother Earth, které vyšlo 4. prosince 2000.

Toto přelomové album v historii Temptation otevřelo skupině dveře do celého světa. Totálně vyprodané promo turné po klubech, přední příčky na různých hitparádových žebříčcích. A to hlavně se skladbami Mother Earth a Ice Queen, díky kterým získali Within Temptation i mnoho nových fandů mimo oblast metalové scény.

Sharon začíná být na roztrhání. Jako host se objeví na albu Prison of Desire jiných Holanďanů After Forever. Její hlas je slyšet ve skladbě Beyond Me. Taktéž Tobias Sammet ji dal prostor na své metalové opeře Avantasia. Je možno ji slyšet ve skladbách Farewell a Into the Unknown. Dalšími hostiteli jsou Orphanage (skladba Behold), punkoví Heideroosjes (skladby Last Call To Humanity a Regular Day in Bosnia), progrockoví Aemen (skladby Time a Waltz) anebo Timo Tolkki (ex- Stratovarius) ve skladbě Are You the One?. A to není konečný výčet Sharoniných vedlejších aktivit.

Skupina Within Temtation však nadále pokračuje v tažení na světová hudební kolbiště. 15. listopadu 2004 vydá album The Silent Force, kterého se do dnešního dne prodá celosvětově přes 1 milion nosičů. A první místo na albových žebříčcích nejen v Nizozemí, ale i ve Finsku a v Belgii hovoří za vše. V Holandsku se toto album udrželo na první pozici neuvěřitelných 56 týdnů! Skladby Jillian (I'd Give My Heart), Stand My Ground, Angels a Memories obléhají hitparádové žebříčky celé Evropy. Within Temptation se stávají hvězdy mnohých hudebních festivalů. Hlavní hvězdou jsou např. na festivalu v holandském Lowlands (zde zahráli i skladbu Caged z alba Mother Earth) nebo na německém Rock am Ringu, kde si dali mimo jiné song See Who I Am. Zde hráli po boku takovým hudebních es jakými jsou Iron Maiden, Slayer nebo Mötley Crüe. Tehdy je sledovalo 70 000 fanoušků!

Na konec roku 2005 však čekají Sharon den Adel mateřské povinnosti. Narodí se ji dcera Eva Luna, kterou má se svým přítelem kytaristou Robertem Westerholtem.

Další studiové album vydají Within Temptation 9. března 2007 pod názvem The Heart Of Everything. Opět obrovský úspěch, opět prodejnost přesahující celosvětově 700 000 kopií a opět pochvalné reference nejen od hudebních kritiků. Dokonce v České republice se stala deska na zdejší skromné poměry zlatou. Celých 20 týdnů okupovala českou zkostnatělou albovou hitparádu. V rádiích a na hudebních televizních stanicích je možno slyšet skladby Frozen, What Have You Done (jako host se zde objeví zpěvák skupiny Life of Agony Keith Caputo), The Howling, All I Need nebo Forgiven.

Sharon se opět objeví jako host na několika hudebních projektech. Se skupinou Delain si dá song No Compliance, s DJ´s Armin van Buurenem zabrousí do tanečních vod ve skladbě In And Out of Love a s Anneke van Giersbergen si vystřihne duet ve skladbě Somewhere. Jako host se objeví na festivalu Pinkpop, kde si s Heideroosjes zazpívá hit Candy od Iggyho Popa.

Zatím poslední album vydávají Within Temptation 25. března 2011 pod názvem The Unforgiving. Jde o koncepční dílo postavené na comicsech Stephena O´Connella, který je kromě jiného autorem upírky BloodRayne.

Na albu jsou mimo jiné skladby Where Is the Edge, Faster a Sinéad. Naplánované turné k tomuto albu je však z důvodů opětovného těhotenství Sharon posunuté z jara na podzim 2011 (druhý syn Logan Arwin se narodil 31. března 2011. 1. června 2009 se narodil syn Robin Aiden). V české republice je možno vidět Within Temptation živě 21. října 2011 v Praze.

Sharon den Adel je zpěvačka, která má před sebou ještě hodně dlouhou hudební kariéru, jenž ji určitě přinese mnoho úspěchu a ocenění na hudebním poli.

Autor: Jiří Ručka | úterý 12.7.2011 8:20 | karma článku: 19,44 | přečteno: 3113x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.