Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cliff Burton – osud je memilosrdný hráč.

Právě dnes uplynulo 25 let od tragické smrti baskytaristy Clifforda Lee Burtona, který se svým nezaměnitelným stylem hraní na baskytaru už navždy zapsal do thrashmetalové bible jako baskytarista nejslavnějšího období skupiny Metallica.

Cliff Burton se narodil 10. února 1962 v Castro Valley nedaleko San Franciska. Rodiče mu říkali Cliffy a vychovávali ho ve svobodném duchu tehdejších začínajících děti květin. Jako správní hippíci hodně cestovali za popkulturou, ve které to tehdy žilo změnami a novými styly. Malý Cliffy tedy vyrůstal v rodině, která měla svobodomyslné názory a výchova dětí se tudíž neohlížela na žádné konvence.

V šesti létech začal Cliff docházet na hodiny klavíru. Později přesedlal z klasiky na jazz a ještě později na jižánský rock. Lásku pro různé hudební směry, jako je klasika, jazz nebo country, si uchoval po celý život, což se výrazně promítlo i do jeho osobitého a originálního stylu skládání hudby. Ve 13 pak přeskočil z klavíru na baskytaru. Jeho vzory byli Geezer Butler (Black Sabbath), Phil Lynott (Thin Lizzy) nebo Geddy Lee (Rush). Svým rodičům vždycky říkal, že chce být nejlepším basákem na světě, proto poctivě cvičil až 6 hodin denně. Studoval na Castro Valley High School, kde hrál ve školní kapele EZ-Street. Jeho spoluhráči byli kytarista „Big“ Jim Martin (ex-Faith No More) a bubeník Mike Bordin (Faith No More, ex-Ozzy Osbourne, Black Sabbath, Korn). Po maturitě nastupuje Cliff studovat hudbu na Chabot Junior College. S ním zde odchází i Jim Martin a spolu zde zakládají skupinu Agents of Misfortune. Skupina se zúčastnila v roce 1979 i Battle of the Bands (Bitva kapel), kde zahrála 3 skladby. Již zde je možno vidět Burtonův nezaměnitelný styl a také části dvou skladeb, které později hrál s Metallicou. Jsou to skladby (Anestesia) Pulling Teeth a intro k For Whom The Bells Tolls. Dalšími kapelami, kde Burton působil, byly No Evergreen Shit, Hard nebo LSD Heads.

V roce 1982 se Burton připojuje ke skupině Trauma. S nimi natočí třískladbové demo. Část promo vystoupení skupiny TraumaCliffem Burtonem je možno vidět na těchto záběrech (part 1, part 2). V srpnu 1982 navštíví jeden z koncertů skupiny Trauma v losangelském klubu Whisky a Go Go James Hetfield a Lars Ulrich ze skupiny Metallica, která se připravovala nahrávat své debutové album a intenzivně hledala basovou náhradu za vyhodivšího Rona McGovneye. Burton je natolik uchvátil (již před návštěvou dostali hlášku, že v Trauma vystupuje děsně dobrý basák, který ale vypadá jak kokot), že mu ihned nabídnou angažmá v Metallice. Cliff lano po delším přemlouvání přijímá pod podmínkou, že se ostatní členové Metallicy přestěhují za ním do San Francisca. Ulrich s Hetfieldem bez váhání souhlasí a Dave Mustainovi je jedno kde se zhulí a ožere. Cliff Burton tak naskakuje do bandu, který v budoucnosti přepíše hudební kroniky.

První koncert MetallicyCliffem Burtonem se uskutečnil v nočním klubu The Stone v San Franciscu 5. března 1983. To už se ale kapela připravovala na tour po Státech, které si zaplatila ze své vlastní kapsy. Po turné se fanouškovská základna Metallicy ztrojnásobila. Kapela taky s velkým úspěchem prodávala své demo Metal Up Your Ass (Metal z tvé prdele), kterého se prodalo několik tisíc kopií. Tyto skutečnosti neunikly labelu Megaforce Records, který s Metallicou podepsal smlouvu na debutové album. To se mělo jmenovat stejně jak demo Metal Up Your Ass, ale zástupci labelu dostali lufta, že by název mohl pobouřit určitou skupinu obyvatel. A tak přišel Cliff s návrhem, že je zabije všechny a debutové album tak bylo pojmenované Kill ´em All. V mezičase byl ale z Metallicy vyhozen věčně ožralý a zfetovaný bitkař Dave Mustaine, kterého nahradil Kirk Hammett ze skupiny Exodus.

Albový debut Metallicy Kill ´em All vychází 25. července 1983 a doslova způsobí poprask v metalových kruzích. V první várce se jej prodalo 300 000 kopií. V dotisku pak půl milionů, za což dostalo album v roce 1989 zlatou desku. Tříkrát platinová se stala tato deska v roce 1999. Na albu se objevila i Burtonova skladba (Anesthesia) Pulling Teeth.

Následovník debutu vychází 27. července 1984 pod názvem Ride the Lightning. Toto album je už pětkrát platinové a Burton se na něm již podílel na více než polovině skladeb. Jeho skladatelský rukopis je možno slyšet např. ve skladbách Fight Fire With Fire, For Whom the Bell Tolls, Fade to Black nebo v instrumentální The Call of Ktulu.

Průlom v metalu dosáhne Metallica fošnou Masters of Puppets. Toto ve Státech šestkrát platinové album je nejvíce ceněné album v historii Metallicy z pohledu true metalových fans. Další desky jsou sice po komerční stránce úspěšnější, ale mezi metalovými fanoušky už tolik nebodují jak již zmiňované album Masters of Puppets. To vychází 3. března 1986 a do dnešního dne se jej prodalo celosvětově víc než 10 milionů kopií. Cliff Burton se skladatelsky podílel na skladbách Masters of Puppets, Damage, Inc. a Orion. Tyto kousky se zařadily do zlatého metalového fondu a Metallica se už nadobro zabydluje v 1. metalové lize, kde zaujímá její čelo. Díky tomuto úspěchu je Metallica přizvána na společné tour s Ozzy Osbournem, kde má sice „jen“ rozehřívat příznivce Ozzyho, ale publikum je Metallicou tolik nadšené, že vystoupení těchto thrasherů dočista vygumuje Madmana z mysli fanoušků.

Po triumfální šňůře po Ostrovech se kapela přemisťuje na starý kontinent, konkrétně do Skandinávie, kde však stihnou odehrát jen 3 vystoupení. Poslední koncert svého života odehraje Cliff Burton 26. září 1986 v Sonahallen ve Stockholmu. Koncert se vydařil a v kapele je cítit pohoda. Po koncertě odjíždí band i s doprovodem v tourbusu do Kodaně, kde se měl uskutečnit další koncert. V prvním ze dvou busů se kromě muzikantů nachází i anglický řidič, najatý na celé turné, Ulrichův technik pro bicí Flemming Larsen, kytaroví technici John Marshall (kytarista kapely Metal Church) a Aidan Mullen a tour manažér Bobby Schneider. Členové kapely si neustále stěžovali na nepohodlné pohovky a tak si o tu nejlepší vždycky losovali. Cliff si vytáhl pikové eso, a tak jako vítěz si mohl lehnout na vrchní postel, která byla nejpohodlnější. V 6:30 ráno byli všichni probuzeni drtivým nárazem a prudkým otřesem. Autobus dostal na lehce zledovatělé vozovce smyk (v Anglii řidiči náledí moc neznají) a neovladatelný bus se smykem řítil z kopce. To projížděl tourbus zrovna kolem městečka Ljungby. Zatímco se řidič snažil srovnat řízení, Cliff se v nastalém zmatku chtěl zachránit skokem z okna. Autobus se však převrací na pravou stranu a padá na bezmocného basáka. Cliff Burton neměl sebemenší šanci přežít. Bylo mu pouho pouhých 24 let. V následných zmatcích se většina pasažérů snažila dostat z havarovaného autobusu. Nikomu dalšímu se nic vážného nestalo. Lars Ulrich měl zlomený prst u nohy, Schneider pár naražených žeber, James Hetfield několik odřenin a Kirk Hammett neviděl na jedno oko.

Zdánlivě jasná budoucnost našlápnuté party se zvrhla v nejhorší noční můru. Schneider poslal zbylé členy Metallicy do hotelu, ať se dají do kupy. Ti to udělali po svém. Lili do sebe whisky jak do bezedné nádoby, aby zapili žal. James rozbil dvě okna a zdrcený Kirk nechal ve svém pokoji svítit celou noc světlo.

29. září se trojice vrací do Států. Zdrcující zpráva o nešťastné události se rychle roznese po světě. Šokuje nejen fanoušky, ale i kolegy z hudební branže. Dave Mustaine se s Cliffem přátelil i po jeho vyhazovu z Metallicy. Když se dozvěděl o jeho smrti, napsal na jeden zátah skladbu In My Darkest Hour, kterou věnoval Cliffovi. Smuteční obřad proběhl 7. října 1986 v Cliffově rodném Castro Valley za doprovodu písně Orion.

Cliff Burton nebyl jenom „basákem“, který si odehrál svoje. Byl osobností, které se jen stěží nahrazují. Když přišla Metallica o svého basáka, přišla i o svou duši. Po smrti Burtona se zaprodali slávě a bohatství a věcem, které Cliff nikdy neuznával.

Na albu …and Justice For All z roku 1988 je i skladba To Live Is to Die, v níž byl použít riff Cliffa Burtona, který zůstal uložen v archívu Metallicy. Skladba je věnována Cliffovi.

Burtonův popel byl rozsypán kolem Bay Area. Kapela nejdříve vydala prohlášení, že bez mrtvého kamaráda nebude pokračovat. Po několika týdnech však svoje rozhodnutí přehodnotila a jako náhradu za Cliffa si vybrala Jasona Newsteda z kapely Flotsam and Jetsam. James Hetfield po létech řekl, že by jim Cliff nakopal prdele, kdyby nepokračovali.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | úterý 27.9.2011 8:40 | karma článku: 22,24 | přečteno: 3285x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.