Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sabina Classen – něžné tornádo mezi drtiči kamene.

27. prosince 1963 se narodila v německém Aachenu Sabina Hankel-Hirtz, majitelka jednoho z nejdrsnějších hlasů, který je již 30 let spojen s thrashmetalovou smečkou Holy Moses.

Sabina se chtěla vždycky odlišovat od svých vrstevnic. Již jako třináctiletá spolupracovala s rozhlasovou stanici RTL, kde měla v dětském bloku různé osobnosti, s kterými dělala rozhovory. Mezi jejími hosty byli např. Rod Steward nebo členové skupiny Abba.

Krom práce v RTL hrála velice slušně fotbal, kterému se věnovala od mládí a který hrála na poloprofesionální úrovni. Jelikož v Německu ještě neměli pro ženský fotbal moc pochopení, odcestovala jako čtrnáctiletá do New Yorku na fotbalový kemp. Zde se taky setkala s Franzem Beckenbauerem a Pelém, kteří tehdy hráli za Cosmos New York. Dodnes má schované pásky plné rozhovorů s těmito velikány světového fotbalu.

Hudebně ale byla úplně někde jinde než její hosté z rozhlasových talk show. Poslouchala Sabbathy, Zeppeliny, Hendrixe, ale hlavně Lemmyho Kilmistera, jenž ji učaroval ze všech nejvíce.

Na střední škole pak založila se svým přítelem Andym Classenem skupinu Desaster. Sabina Hirtz v tomto bandu hrála na baskytaru, kterou ale příliš nezvládala. Desaster hráli převážně převzatý repertoár skupin Uriah Heep, Black Sabbath nebo Kiss.

V mezičase o prázdninách roku 1980 založili zpěvák a kytarista Jochen Fünders, baskytarista Ramon Brüsseler a bubeník Peter Vonderstein kapelu Holy Moses. Své první živé vystoupení si odbyli na konci prázdnin 1980 v Stolbergu. Významnější koncert měli coby předkapela britských blackmetalistů Venom na jaře 1981. Po tomto vystoupení se ale sestava Holy Moses zcela obměnila. Do kapely přišel kytarista Andy Classen ze skupiny Desaster, což velice těžce nesla Sabina, protože díky tomuto přestupu skončila existence spolku Desaster. Na pěvecký post se postavil zpěvák Iggy a za bicí se posadil Paul Linzenich. V tomto obsazení nahráli Holy Moses v říjnu 1981 své druhé demo Holy Moses, které obsahovalo i skladbu Nights In The City, kterou o rok později přezpívala již Sabina na dalším demu Satan´s Angel.

Ještě v roce 1981 byl Iggy ze skupiny Holy Moses vyhozen, protože holdoval drogám více než bylo zdrávo a jeho hudební zaměření bylo taky na hony vzdálené thrashovému cítění ostatních. A tehdy přišel s nápadem Andy Classen, aby zkusila zpívat jeho přítelkyně Sabina Hirtz, která jej občas doprovázela na zkoušky. Sabina popadla mikrofon a spustila svůj démonický growl, který očaroval kapelníka Ramona natolik, že ji bez váhaní nabídl pěvecký post v kapele. Ta pak s Holy Moses nazpívala až do roku 1986 šest demáčů a do dnešního dne 10 dlouhohrajících alb.

V roce 1983 se pak Sabina Hirtz provdala za kytaristu Andyho Classena a přijala jeho příjmení Classen, které používá dodnes.

Svůj albový debut si Holy Moses odbyli v květnu 1986 pod názvem Queen Of Siam. Vinyl otvírá svižná pecka Necropolis, kterou následuje těžkotonážní Don't Mess Around With The Bitch. Desku produkoval Ralph Hubert, baskytarista a zakládající člen skupiny Mekong Delta.

Také druhé LP Holy Moses Finished With The Dogs, které vyšlo v následujícím roce, produkoval Ralph Hubert. Na albu již bubnoval Uli Kusch, který se později proslavil coby bubeník kapel Gamma Ray a Helloween. Nabubnoval taky jediné album Tolkkiho Symfonie In Paradisum. Na desce Finished With The Dogs se Sabina blýskla ve skladbách Current of Death nebo Six Fat Women. Drsný vokál zde dokonce přeřvává již tak hlasité nástroje.

Velice úspěšné a u hudební kritiky ceněné album pak vydávají Holy Moses v roce 1989. To má název The New Machine of Liechtenstein. Na desce je mimo jiné i vypalovák SSP (Secret Service Project). Následně po vydání desky Moses vyrážejí, na do té doby největší tour, společně s kapelami Sacred Reich a Forbidden.

1. května 1990 vydávají Holy Moses své další dílko World Chaos. Deska obsahuje i cover punkerů Dead Kennedys Too Drunk To Fuck.

Následující album Terminal Terror (1991) již odbubnoval bubeník Atomic Steif, který před tím držel rytmiku u spřízněných Living Death a později u legendy Sodom. Desku otvírá hodně našlapaná Nothing For My Mum. Dalším nabušeným songem je zběsilá Pool of Blood.

1. října 1992 vydávají Holy Moses album Reborn Dogs. Desku již produkoval Andy Classen, stejně jako předešlý počin Terminal Terror. Na albu se Sabina blýskne ve skladbách Welcome To The Real World nebo Five Year Plan.

Po vydání alba Reborn Dogs nastávaná u Holy Moses velký personální třesk. Na basový post přichází ostřílený Dan Lilker, který si své ostruhy okul v kapelách Anthrax a Nuclear Assault. A mezi Sabinou a Andym to taky začíná jiskřit. Ten se krom hraní v kapele Holy Moses stále více věnuje produkcím a nahrávání jiných kapel, a tím pádem se o to méně věnuje svému domovskému bandu Holy Moses.

V této nepříliš harmonické atmosféře vychází dílko No Matter What's the Cause. Na něm už Sabina zpívá jen doprovodné vokály. Celé album nazpíval Andy sám. Album se odklonilo hodně z thrashmetalové linie k thrashcoreovému soundu, s čímž Sabina nesouhlasila. Důkazem budiž song Upon Your Tongue. V mezičase se dokonce Sabina a Andy rozvádí.

Na konci roku 1994 skupina Holy Moses neoficiálně končí, i když to nikdo nikdy nepotvrdil. Prostě se na pár let skupina uložila pěkně do chladna. Pro thrash metal totiž nastaly hodně zlé časy.

Sabina ale nelení a zakládá s bývalými členy thrashmetalové smečky Despised skupinu Temple Of The Absurd. Spolkem dominuje opět ostrý Sabinin growl. Skladby se ale nesou v trochu volnějším tempu než zběsilé songy Holy Moses. Skupina inklinuje více k doom metalu.

Svůj albový debut vydávají Temple Of The Absurd v září 1995 pod názvem Absurd. Deska obsahuje mimo jiné i temnou skladbu Darker Than Hate nebo mírně svižnější Release.

Druhou desku Mother, Creator, God vydávají Temple Of The Absurd 22. února 1999. Fošna obsahuje i song Requiem For Misanthropy.

V roce 2000 však měla Sabina Classen vážnou nehodu na motorce, díky které se dostala na několik dní do komatu. Když se opět „vrátila“ do reálu, uvědomila si, že život je příliš krátký na to, aby se měl promrhat nic neděláním.

Proto se hned jak to bylo možné, pouští naplno do práce. Obklopí se novými muzikanty a reinkarnuje skupinu Holy Moses. 12. června 2001 vydává EP Master of Disaster, na kterém se objeví i mlátička Feel the Pain.

Plnohodnotné album vydávají Holy Moses 22. června 2002 pod názvem Disorder Of The Order. Všechny skladby pro tuto desku napsal Andy Classen, který se k Holy Moses neoficiálně připojil. Nástroje ve studiu a na koncertech však přenechal jiným. Nosič obsahuje např. skladby Disorder Of The Order nebo Deeper. Deska už ale nepulzuje tolik jako její předchůdkyně.

Na konci roku 2002 přichází do kapely Holy Moses kytarista a skladatel Michael Hankel a skupinu polévá živou vodou. 23. května 2005 vydávají Holy Moses album Strength Power Will Passion. Velice kvalitní zářez. Co skladba, to palba. Již otvírák Angel Cry dává tušit, že přiostřuje. A co teprve pulzující flákota Sacred Crystals. Hudba již není tolik monotonní. Více kytarových vyhrávek budiž důkazem, že nová čerstvá krev v podobě Hankela je životadárná.

26. září 2008 přichází na trh skupina Holy Moses s nosičem Agony of Death. Jako hosté se na albu objevili věhlasní muzikanti jako Schmier z Destruction, Ralph Santolla a Trevor Peres z Obituary nebo Karlos Medina z Agent Steel. A Sabina je zde opět ve formě. Její hrdelní vokál opět chrlí síru a plive zvratky. Jak úchvatné. A to vše dokazuje ve skladbách Angels In War, World In Darkness nebo Bloodbound Of The Damned.

Sabina Classen je velká kamarádka metalové královny Doro Pesch. Ta oslavila 26. listopadu 2010 v Düsseldorfu 25. výročí založení kapely. A krom mnoha hostů (mezi jinými Tarja, Klaus Meine, Kirk Běhunek, Bobby Blitz z Overkill) si s Doro vystřihla duet i Sabina ve skladbě Celebrate. V minulosti se ale tyto dámy setkaly na jednom pódiu již mnohokráte. Společně si daly např. cover Dead Kennedys Too Drunk To Fuck nebo letitý hit skupiny Warlock All We Are.

Na leden 2012 chystá skupina Holy Moses vydání dvoudisku 30th Years Anniversary – In The Power of Now, který by měl zmapovat třicetiletou historii skupiny. Album bude obsahovat i dva nové songy. K chystanému výročí je naplánované roční tour, které bude mít celkem 30 zastávek v různých městech. Sabina Classen taky chystá na rok 2012 vydání své knihy, která mapuje kompletně její hudební historii.

Je tedy na co se těšit. A metaloví fans to určitě ocení na živých vystoupeních této thrashmetalové legendy.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | úterý 27.12.2011 9:01 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1813x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.