Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Luca Turilli – neoklasikem na plný úvazek

Právě dnes před 40 roky se narodil italský kytarový virtuóz Luca Turilli, jehož hudební kariéra je spojena především se symfonicko-metalovou smečkou Rhapsody.

Luca Turilli se narodil ve dvousettisícovém italském Terstu, kde taky vyrůstal. Od malička se věnoval hře na klavír a studiu klasické hudby. Jeho učitelem mu byl vlastní otec, který jako hudebník dbal na to, aby se mu dostalo toho nejlepšího hudebního vzdělání. Od 16 let se pak Luca začal věnovat klasické kytaře, kterou později vyměnil za elektrickou. Turilliho lze s klidem nazvat novodobým nástupcem slavných italských klasiků, jakými byli Giuseppe Verdi, Antonio Vivaldi nebo Niccolò Paganini.

Dříve než se ale Turilli dal na dráhu profesionálního muzikanta, snil o tom, že se stane parašutistou. Dokonce se nechal naverbovat do armády, ale z ni byl ze zdravotních důvodu propuštěn. Byl u něj objeven zhoubný nádor, který mu byl léčen pomoci chemoterapie. A tak musela jeho vojenská mise skončit dříve než začala. Po úspěšném absolvování léčby se Luca pevně chytl kytary, s kterou načal svou celoživotní pouť.

V roce 1990 se seznámil na semináři o sebekontrole s hudebníkem Alessandrem Staropolim. Při jejích společných sezeních zjistil, že mají společné hudební zájmy. A tak již v následujícím roce začali oba komponovat své první skladby. V roce 1993 k sobě ještě přibrali baskytaristu Andrease Furlana, bubeníka Daniela Carbonera a zpěváka Cristiana Adachera a společně založili skupinu Thundercross. Thundercross vydali v roce 1994 čtyřskladbové demo Land of Immortals, které obsahuje mimo jiné i skladbu Invernal Fury, kterou o rok později zařadili i na debutové demo skupiny Rhapsody. Na Rhapsody se Thundercross přejmenovali v roce 1995, aby zvýraznili svou spojitost s klasickou hudbou a poezií.

V témže roce vydali Rhapsody své 1. demo Eternal Glory, na kterém se nachází celkem 7 skladeb. Poslední obsáhlou kompozicí na tomto ranném cedéčku je skladba Eternal Glory, která ukazuje jak zdatní speedmetaloví symfonici si to šlapou do světa z nerockové země, jakou Itálie v té době byla.

Krátce po vydání dema Eternal Glory, opustil skupinu Rhapsody zpěvák Cristian Adacher, kterého nahradil Fabio Lione z jiné italské metalové esquadry Labyrinth. Rhapsody taktéž opustil stávající baskytarista, a tak se během roku 1997 pouštějí Rhapsody do nahrávání svého debutu bez stálého drtiče čtyř strun.

První oficiální CD vydávají Rhapsody 27. října 1997 pod názvem Legendary Tales. Většinu basových linek na albu nahrál Sascha Paeth, který desku zároveň produkoval. Na neznámou skupinu se Rhapsody velice dobře etablovali hlavně v Japonsku, jejíž metalisti tyto evropské melodické spolky přímo žerou. Na desce se objevují songy jako Warrior of Ice, Rage of the Winter nebo rozsáhlá kompozice Legendary Tales.

5. října 1998 pak vydávají Rhapsody druhé album Symphony of Enchanted Lands, které je zároveň druhé z pětidílné sagy Smaragdový meč. Na desce se dokonce objeví původní ruský sbor Don Kosaken (Donští Kozáci), který zrovna vystupoval nedaleko Wolfsburgu, když se deska v tamním Gate Studio nahrávala. Producent Paeth je na přání muzikantů dotáhl do studia. Don Kosaken je pak možno slyšet např. ve skladbách Emerald Sword nebo Eternal Glory.

Na sklonku roku 1999 vydává Luca Turilli své debutové sólové album King of the Nordic Twilight. Na desce mu mimo jiné pomáhali Sascha Paeth nebo zpěvák Olaf Hayer. Singlové ambice měla především skladba The Ancient Forest of Elves. Zajímavostí je 11 track Sofðu Unga Ástin Mín, který nazpívala islandská sopranistka Rannveig Sif Sigurdardottir. Tato skladba se ale objevuje jen na speciální nebo japonské edici.

Třetí album Dawn of Victory vydávají Rhapsody 28. listopadu 2000. Deska se v nahrávkách vrací  k větší údernosti a přímočarosti, ale zároveň nezapomíná  na osvědčené pseudorenesanční motivy, barokní vychytávky a to vše podpořené hutným, šlapajícím heavy metalem. Singlové ambice měla především skladba Holy Thunderforce, která se dostala i do hudebního kolotoče rockových rádií. Rhapsody taky konečně začali i živě vystupovat. Během roku 2000 vyjeli na svou vůbec první koncertní šňůru po boku finských Stratovarius. A vrcholem roku bylo určitě vystupování na hlavní stagei na metalovém festivalu ve Wackenu.

13. listopadu 2001 vydávají Rhapsody čtvrtou desku Rain Of A Thousand Flames. Oficiálně je toto album vydané jako EPíčko, ale dle délky stopáže jej je možno zařadit s klidem mezi dlouhohrající (41:56 min). Na desce se objeví i zajímaví hosté. Sbory si zde zazpívali Olaf Hayer, Oliver Hartmann (Avantasia, At Vance) nebo Tobias Sammet (Edguy, Avantasia). A  co se skladeb týká, tak nejzajímavější je skoro čtrnáctiminutová výpravná Queen Of The Dark Horizons. Skladba obsahuje neuvěřitelné množství nálad a obrazů jako skutečný hollywoodský soundtrack. A není divu. Ve skladbě byly použity například motivy z hororu Phenomena od italského režiséra Daria Argenta.

V následujícím roce pak vydávají Rhapsody plnohodnotné album Power of the Dragonflame. To již nahrávali oficiálně jen jako trio Turilli/Lione/Staropoli. Baskytaru zde nahrál Sascha Paeth a bicí nahrál Thunderforce, což je pseudonym pro neznámého bubeníka. Dle neoficiálních zdrojů to ale byl Angelo Sasso, který svého času bubnoval u Running Wild. Jelikož byl ale smluvně zavázán s firmou BMG, nesměl oficiálně nikde jinde bubnovat. Proto Rhapsody nikdy jeho jméno neuvedli. Ale kolem Rhapsody bylo i v následujících létech těch podivnosti a záhad po vícero.

Nejhitovější potenciál z desky Power of the Dragonflame má skladba Steelgods of the Last Apokalypse. Hlavní hudební motiv je majestátní až velkolepý a s klidem by mohl být titulní melodií k nějakému fantasy hollywoodskému trháku. Šlapající melodika podporována smyčci s neorenesančním podbarvením chytne určitě každého milovníka tohoto „naleštěného“ metalu.

Ještě na podzim téhož roku vydá Luca Turilli své druhé sólové album Prophet of the Last Eclipse. Jako speciální host si na této desce zazpívala Amanda Somerville. Nejhranější skladbou z tohoto nosiče se stal song Demonheart. Vocal do této skladby nazpíval André Matos (ex-Angra).

27. září 2004 vydají Rhapsody své 6 plnohodnotné album Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret. Této placce předchází vydání 30 minutové EP desky The Dark Secret. Na ni se jako speciální host objevil britský herec Christopher Lee (kdo by neznal jeho roli v Pánu prstenů, kde si zahrál čaroděje Sarumana) a český dirigent Petr Pololáník, který řídil symfonický orchestr. Tyto dva hosty je možno slyšet ve skladbě Unholy Warcry.

Deska Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret ale není pokračováním ságy Smaragdový meč, nýbrž úvodním albem ságy Temného tajemství. Tato sága pojednává o oživení černé knihy o Nekronovi, králi démonů.

Na albu si dokonce zazpíval i Christopher Lee ve skladbě The Magic of the Wizard's Dream.

V lednu 2006 stačili Rhapsody vydat ještě živák Live in Canada 2005: The Dark Secret, který otvírá skladba The Dark Secret. A to už je vše, co bylo možno od skupiny Rhapsody oficiálně slyšet.

26. května 2006 ještě stihne Luca Turilli vydat své třetí sólové album The Infinite Wonders of Creation a v červnu desku Lost Horizons se svým dalším projektem Luca Turilli's Dreamquest.

V červenci téhož roku si ale změní Rhapsody název kapely na Rhapsody Of Fire. Důvodem budiž jiná americká kapela, která se jmenuje taky Rhapsody a svůj název si zaregistrovala ještě dříve, než italští Rhapsody. Změna názvu se udala proto, aby někdy v budoucnu nebyly problémy s autorskými právy. Vše má ale velice zajímavý dovětek. Dneska, kdy už Luca Turilli u Rhapsody of Fire není, si založil Luca svou novou kapelu s názvem Rhapsody. Že by už ta původní kapela zrušila svou ochrannou známku anebo onen záhadný Američan byl štědře obdarován?

Další velkou změnou v historii skupiny Rhapsody bylo podepsání smlouvy s labelem Magic Circle Music v roce 2005, který vlastní baskytarista skupiny Manowar Joey DeMaio. A upsáním se tomuto labelu se Rhapsody upsali ďáblovi, a to doslova.

Magic Circle Music sice pro skupinu Rhapsody of Fire udělali ze začátku maximum, což potvrzoval i samotný Luca Turilli, ale na konci roku 2007 poslal DeMaio Rhapsody of Fire k soudu a na 2 roky jim prakticky zakázal vystupovat a vydávat desky pod názvem Rhapsody of Fire nebo jiným.

Ještě v roce 2006 ale stihli Rhapsody of Fire vydat desku Triumph Or Agony, která se velice dobře prodávala i ve Státech. A to hlavně díky panu DeMaiovi. Na albu se opět objevil Christopher Lee v roli vyprávěče, ale i britská herečka Susannah York. Mezi nejzajímavější skladby z desky se jeví titulní Triumph Or Agony nebo rozsáhlá kompozice The Mystic Prophecy of the Demonknight, ve které se představil i 70-ti členný symfonický orchestr, který dirigoval opět Petr Pololáník.

V roce 2007 si Rhapsody of Fire odehráli sérií koncertů po boku skupin Manowar a Holy Hell (to měli ještě na růžích ustláno) a jedna ze zastávek se uskutečnila i ve Zlíně 14. března v hale Novesta (dneska se ta hala jmenuje Euronics, zítra se bude jmenovat třeba Bonver garage). A na konci roku 2007 konec.

Luca Turilli začal skládat skladby do šuplíku a taky během roku 2008 začal provozovat on-line kytarový kurz pod názvem Luca Turilli's Neoclassical Revelation. Taky představil svou signovanou kytaru Luca Turilli, což je vlastně upravená Ibanez S540 LTD.

18. listopadu 2009 kapela Rhapsody of Fire oficiálně oznámila, že se odprostila od „ďábla“ DeMaia a podepsala novou smlouvu u Nuclear Blast Records. Na 5. března 2010 taky skupina naplánovala vydání nového alba The Frozen Tears of Angels. Vydání se ale protáhlo a deska oficiálně vyšla až 30. dubna 2010. Na albu se objevila mimo jiné i singlovka Reign of Terror nebo obsáhlá kompozice The Frozen Tears of Angels.

Necelých 6 měsíců po vydání desky The Frozen Tears of Angels vydávají Rhapsody of Fire EP desku The Cold Embrace of Fear – A Dark Romantic Symphony a 17.června 2011 zatím poslední zářez pod názvem, From Chaos to Eternity. A poslední v mnoha směrech. Album je závěrečnou kapitolou ságy The Dark Secret a taky poslední, na které se podílel Luca Turilli. 16. srpna 2011 oznamují členové skupiny Rhapsody of Fire, že kytarista Luca Turilli opouští skupinu Rhapsody of Fire a další desky bude vydávat pod hlavičkou Rhapsody. Co k tomu dodat? Jednohlavá saň byla sťata, aby ji narostly dvě nové hlavy.

Na letošní rok chystá Luca Turilli vydání novinky Ascending To Infinity a deska by měla vyjít pod hlavičkou Rhapsody 29. června. Kdo ale bude na albu zpívat je tajemství. Jisté je, že za bicí usedne Alex Holzwarth, který tak pendluje mezi Rhapsody a Rhapsody of Fire a kytary a kláves se chopí Luca Turilli.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 5.3.2012 8:41 | karma článku: 14,17 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.