Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alexi Laiho – divoké dítě od Bodomského jezera.

8. dubna 2012 se dožívá třiatřiceti let kytarista, zpěvák a hudební skladatel Markku Uula Aleksi Laiho. Převážná část hudební kariéry tohoto divokého dítěte je spojena s melodic deathmetalovým spolkem Children of Bodom.

Alexi se narodil v druhém největším finském městě Espoo (největší jsou Helsinky), které leží na jihu Finska nedaleko jezera Bodom. Hudbě se věnoval již od útlého věku. Od 5 let hrál na klavír a v sedmi přesedlal na housle, k čemuž ho vedli především rodiče, kteří byli hudebně založeni. Nemalý vliv na hudební myšlení malého Alexiho měla i starší sestra Anna, která ulítala na metalových smečkách z osmdesátých let, jakými byli např. Anthrax, Metallica, Slayer, Poison nebo W.A.S.P. A díky jejích skladbě Wild Child se mladý Alexi dostal k přezdívce Wildchild. Mezi oblíbené Alexiho kapely patřili ale především finští Stone, jejíchž kytarista Roope Latvala mladého Laihoa natolik inspiroval, že začal jako teenager docházet na hodiny hry na kytaru na Finnish Pop & Jazz Conservatory. Krom Latvaly obdivoval Alexi Randyho Rhoadse, Steva Vaie, Zakka Wyldea, Paula Gilberta a Jeffa Waterse.

Na hudební škole byli ale lektoři zásadně proti metalové hudbě. Mladému (již šestnáctiletému) Aleximu neustále vštěpovali, že Heavy Metal je shit a jen jazz je opravdové hudební umění. Tím jej ale nepřesvědčili. Alexi si zůstal u svého a raději tuto hudební školu opustil. A tak se jako šestnáctiletý, životem neprotřelý rocker, dal na hudební dráhu.

Ještě na škole ale stihl založit skupinu T.O.L.K, která hrála experimentální hudbu. S touto kapelou pak vystupoval, i když už nebyl žákem konzervatoře. Na koncertech pak hráli T.O.L.K. různé jazz-metalové fúze.

V roce 1993 založil Laiho společně s bubeníkem Jaskou W. Raatikainenem deathmetalovou skupinu Inearthed, která stačila v létech 1994 – 96 natočit 3 dema. V roce 1994 to bylo demo Implosion of Heaven, které vyšlo 12. prosince 1994. Na tomto demu se nachází i brutální song Implosion of Heaven.

Během roku 1995 pak vydali Inearthed další demo s názvem Ubiguitous Absence of Remission, kde se krom jiného nachází i skladba Possessed.

14. února 1996 vydali Inearthed své poslední čtyřskladbové demo s názvem Shining. A i zde se nachází skvělá vypalovačka Homeland.

Skupina Inearthed tehdy podepsala smlouvu s malým belgickým labelem. Když ale nahrávali své první album Something Wild, oslovil je finský label Spinefarm Records, ale pod ním už nemohli nic vydat, protože už jednu platnou smlouvu měli. Proto si změnili název na Children Of Bodom.

Inspirací pro název Children Of Bodom jim byla trojnásobná vražda u jezera Bodom, která se odehrála 4. června 1960. Tehdy tábořili čtyři mladí lidé na břehu jezera Bodom, když neznámý vrah tři z nich zabil nožem a čtvrtého zranil. Jediný přeživší, Nils Gustafsson poté žil normálním životem až do roku 2004, kdy se stal sám po čtyřiačtyřiceti létech podezřelým. V říjnu 2005 byl pak okresním soudem s konečnou platností osvobozen. Poněvadž byl Gustafsson shledám nevinným, zaplatila mu Finská republika odškodné 44 900€ za psychickou újmu, kterou utrpěl následkem uvěznění.

Desku Something Wild natáčeli Children Of Bodom v Astia-Studios o prázdninách 1997 a na pultech obchodů se objevila v listopadu téhož roku. Na této živočišné desce se nachází krom jiného songy Deadnight Warrior nebo Lake Bodom, jejímiž autorem je Alexi Laiho jako již všech ostatních skladeb.

Další album Hatebreeder nahrávali Children Of Bodom na přelomu roku 1998/99. Její vydání pak bylo naplánované na 26. duben 1999. Deska se stala stejně jako její předchůdce zlatá. Na albu se nachází skvělé palby jako Children of Bodom nebo Downfall, kde se na singlové b-straně objevil i cover skupiny Stone No Commands.

V témže roce se Alexi Laiho podílí na nahrávání alba Beware the Heavens od finské powermetalové smečky Sinergy. Ve skladbě The Fourth World si dokonce i zazpíval. Skupinu Sinergy založila v roce 1998 korejsko-německo-americká klávesistka a zpěvačka Kimberly Goss, která si před tím brousila ostruhy v kapelách Therion a Dimmu Borgir. Jako kytaristu si tehdy do skupiny na doporučení vzala ještě neznámého Alexiho Laiha. A tento výběr se ji stal osudný. Ale o tom až později.

Následné album vydali Sinergy 8.srpna 2000 pod názvem To Hell and Back. Na desce se nachází povedená palba Midnight Madness, ale taky cover skupiny Blondie Hanging On The Telephone.

30. října 2000 vydávají své další album taktéž Children Of Bodom pod názvem Follow the Reaper. Ve Finsku se stane toto album platinové a na tamním albovém žebříčku vystoupá až na 3. pozici. Na desce se objeví i velice zdařilá kompozice Hate Me!.

Na hudební události byl rok 2000 pro Alexiho Laiha velice plodný. Na čas se stal dokonce členem finské blackmetalové smečky Impaled Nazarene, s kterou natočil album Nihil (datum vydání byl stanoven na 16. červen 2000). Jeho kytaru je pak možno slyšet např. ve skladbě Cogito Ergo Sum.

Významným životním mezníkem se pro Alexiho stal rok 2002. Ne že jen vydal se skupinou Sinergy další album Suicide By My Side, ale hlavně vlezl do chomoutu se zpěvačkou Kimberly Goss. S tou se pak za dva roky sice rozešel, ale nerozvedl. Zůstali dobrými přáteli.

…a život pokračuje dál. V roce 2002 odehrají Children Of Bodom jen pár koncertů na letních festivalech, jako např. ve Wackenu nebo na Dynamo Open Air festivalu, aby pak na začátku roku 2003 odjeli na turné do Japonska. To už ale měli v obchodech další album s názvem Hate Crew Deathroll, které vyšlo 7. ledna 2003. Deska se stane velice úspěšná hlavně doma ve Finsku, kde boduje na 1. pozici albové hitparády. A skladby jako Needled 24/7 nebo Hate Crew Deathroll pak zdobí následná koncertní vystoupení.

Na začátku listopadu 2003 pak Children Of Bodom odcestovali na dlouhé měsíce na turné po Státech a Kanadě, kde rozehřívali fanoušky skupině Iced Earth.

V roce 2004 zakládá Alexi společně s bubeníkem Tonmi Lillmanem (ex- To/Die/For) punk rockovou skupinu Kylähullut. Pro zajímavost – Lillman bubnoval v létech 2010-12 ve skupině Lordi pod pseudonymem Otus. Bohužel, 14. února 2012 zemřel ve věku 38 let.

Skupina Kylähullut (v překladu to znamená buran) vydala 2 dlouhohrající alba a 2 EPíčka. V roce 2005 desku Turpa Täynnä a o dva roky později Peräaukko Sivistyksessä. Jedna z nahrávek, kde jsou Kylähullut slyšet, je song Kieli hanurissa.

19. září 2005 vydávají Children Of Bodom další zlatou desku (jednička ve Finsku) pod názvem Are You Dead Yet?. Bohužel, pro fanoušky skupiny je toto album velkým zklamáním. Žádné výrazné songy, jen stále se opakující již dříve ohrané riffy. Na singlech se sice prosadily skladby Trashed, Lost & Strungout a In Your Face, ale to je secsakra málo. A tak si Alexi zpravuje aspoň chuť v bočním projektu Warmen. Na albu Accept the Fact (2005) se ale objevuje jen v pozici zpěváka. Jeho hlas je možno slyšet ve skladbě Somebody's Watching Me (zde se asi hodně podepsalo studium na popové konzervatoři). Na placce Japanese Hospitality (2009) už raději převzal kytarové otěže sám. Slyšet jej je možno v songu High Heels On Cobblestone.

Na rok 2008 připravují Children Of Bodom pro fanoušky bombu v podobě alba Blooddrunk. V historii skupiny se jedná o nejúspěšnější album. Jen za 1 týden se jej prodalo více než 20 000 kopií. Na dnešní „pirátské“ poměry číslo neskutečné. Koncertě nejvíce hranou skladbou se stává Blooddrunk.

Alexi Laiho za svou nepříliš dlouho hudební kariéru stačil hostovat na mnoha projektech. V roce 2007 se objevil ve skladbě Downright Dominate na albu Metal od skupiny Annihilator nebo v songu Just Think Again z alba Psalms Of Extinction od skupiny Pain. V roce 2008 se mihnul v podroušeném stavu na koncertě Megadeth jako zpěvák a to samé si zopakoval na koncertě Andrewa W.K.

Naštěstí pro fanoušky skupina Children Of Bodom pokračuje neúnavně v hraní a v natáčení nových skladeb, a to i přes to, že Alexi má co chvíli nějaký úraz, který si povětšinou způsobuje sám, ať už v střízlivém stavu, což je málokdy, nebo ve stavu, kdy je totálně mrtvý. Kuriózní zranění si např. způsobil v roce 2009 na americkém turné. V momentě, kdy se kapelní tourbus ostře vřítil do zatáčky, Laiho spadl z postele a vykloubil si rameno. Přes rady lékařů, aby se léčil a nekoncertoval, ale Alexi v turné pokračoval. A když už bolest neutišil ani alkohol, tak teprve nyní došlo na rady lékařů.

V roce 2009 vychází pod značkou Children Of Bodom další album Skeletons In the Closet a o dva roky později Relentless Reckless Forever. Na koncertech pak znějí živě songy Not My Funeral a Roundtrip To Hell and Back.

Kdo by chtěl vidět skupinu Children Of Bodom živě, tak má jedinečnou možnost na začátku letošních prázdnin na festivalu BasinFire Fest ve Spáleném Poříčí u Plzně.

Že není Alexi Laiho jen drsný metalista, ale i milovník baroka, dokazuje ve Vivaldiho The Four Seasons (Summer Theme). Na druhou kytaru mu zde sekunduje Roope Latvala.

A takto je možno vidět Alexiho jako kantora…

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

 

Autor: Jiří Ručka | neděle 8.4.2012 18:26 | karma článku: 16,19 | přečteno: 2073x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.