Lauri Ylönen – něžný melancholik ze země tisíce jezer.

23. 04. 2012 8:41:59
Kristových let se dnes 23.dubna dožívá zpěvák a hudební skladatel finské poprockové smečky The Rasmus Lauri Johanes Ylönen.

Lauri se narodil v hlavním městě Finska, v Helsinkách, v muzikantské rodině. V době, kdy mu byly 3 roky, se i s rodiči přestěhoval do příměstské části Suutarila, kde následně trávil celé své dětství. V pěti létech začal navštěvovat hodiny klavíru, který později vyměnil za klasickou kytaru a ještě později za bicí. U těch ale zůstal jen velmi krátce. Na radu své starší sestry Hanny, začal zpívat. To už se ale kamarádil s Eero Heinonenem, s kterým taky založil kapelu Sputnik. Svůj koncertní debut si Sputnik odbyli o vánočních prázdninách v prosinci 1994 . Po koncertě si ale změnili jméno na Antilla. A ani u něj dlouho nezůstali. Spolužáci si z nich dobírali, že se jmenují stejně jako obchodní dům. Proto přistoupili na další změnu. Začali si říkat Rasmus. Jenže se zjistilo, že stejné jméno už používá jiný muzikant, a tak se změnili na The Rasmus.

V prosinci 1995 vydali The Rasmus v nákladu tisíc kusů své první čtyřskladbové EP pod názvem 1st, které vyšlo u nezávislé společnosti Teja G. Records. Singlová prvotina je hodně ve funky stylu, za což je možno vděčit velkému vlivu skupiny Red Hot Chili Peppers, v nichž se The Rasmus hodně vzhlíželi. Příkladem budiž skladba Funky Jam.

Na začátku roku 1996 podepsali The Rasmus smlouvu s Warner Music Finland, což je sesterská firma nadnárodního koncernu Warner Music Group. A u tohoto labelu taky vydali svou albovou prvotinu Peep. Ta vyšla oficiálně 23.září 1996. Ve Finsku se stala tato deska zlatá a vyšplhala se na 16.pozici tamní albové hitparády. Desku otvírá známý cover z filmu Krotitelé duchů, skladba Ghostbusters, kterou The Rasmus mírně převlékli do funkového kabátu. Další skladbou, která přežila koncertně až do dnešních dnů je song Myself.

Následující rok začali The Rasmus oceněním EMMA, což je finská obdoba Grammy, jako nejlepší finská kapela za rok 1996. Na šestnáctileté teenagery to nebylo vůbec špatné. Na základě tohoto úspěchu se rozhodli Lauri Ylönen a Pauli Rantasalmi (kytarista) opustit školní lavice a věnovat se hudbě na plný úvazek.

29.srpna 1997 vydali The Rasmus své druhé dlouhohrající album Playboys. Deska se stala ve Finsku opět zlatá a na albové hitparádě bodovala na 5. pozici. Skladby Blue nebo Ice dokonce bodovaly v první trojce singlového žebříčku a domácí nezávislá rádia je začala hrát jak kolovrátek. The Rasmus vyjeli taky na turné po Finsku, kde dělali společnost kapelám Rancid a Dog Eat Dog.

Stoupající popularitu vycítili taky u Warnerů, proto bylo ze společnosti vyvíjeno značné úsilí, aby The Rasmus co nejdříve vydali další studiové album. To vyšlo 2. listopadu 1998 pod názvem Hell Of A Tester a na albovém žebříčku skončilo „jen“ na 16. pozici. Přesto dosáhlo zlatého ocenění. Skladba Liquid dosáhla 2. místo na singlovém žebříčků a taky několik dalších ocenění. Dostala se do Top 40 skandinávské MTV a v následujícím roce získala cenu Finnish Music Video Awards. Další úspěšnou skladbou z alba Hell Of A Tester se stal song Swimming With The Kids.

Na rok 1999 čekalo na The Rasmus několik velkých vystoupení po celém Finsku po boku Red Hot Chili Peppers a Garbage. Skupina stoupala krůček po krůčku na samotný vrchol. Fanynky si rvaly rodidla. Rádia a MTV je hráli snad i v reklamách na vložky. Jenže ne vše fungovalo uvnitř kapely dokonale. Na konci roku 1999 opouští The Rasmus bubeník a zakládající člen Janne Heiskanen, kterého nahrazuje Aki Hakala. Janne se stěhuje na čas na Thaiwan. Skupina tehdy byla jen krůček od rozpadu. Aki začínal jako prodavač merchandise a accessories (příslušenství) na koncertech The Rasmus.

Během roku 2000 se The Rasmus zavírají do nahrávacího studia Nord Studios In Stockholm, kde pracují na novém zářezu. Ten vychází pod názvem Into 29.října 2001. Deska má ve Finsku obrovský úspěch. 1.místo na albovém žebříčků hovoří za vše. A skladby F-F-F-Falling, Chill, Madness a Heartbreaker / Days odsouvají na chvíli ze zaběhnutých kolejí i takové ostřílené romantiky jakými jsou HIM.

To však ale nikdo netuší, co nastane v roce 2003, kdy vydají The Rasmus své vůbec nejúspěšnější album Dead Letters. S touto deskou dobyli totiž The Rasmus již celou Evropu. Hlavně tedy tu střední a severní. Jih Evropy studené romantiky „nežere“. Alba Dead Letters se prodá více než 1 600 000 kopií a skupina s touto deskou v zádech vyráží na celoevropské tour, které na konci roku 2004 ukončí koncerty v Kanadě a v Mexiku.

Album Dead Letters vyprodukovalo takové hity jako In the Shadows, In My Life, First Day of My Life, Funeral Song (The Resurrection) nebo Guilty.

Během roku 2004 se Lauri objevuje taky jako host na několika deskách jiných hudebních seskupení. Mimo jiné si zazpíval ve skladbě All I Want jinak hodně spřízněných Finů Killer. A taky po boku Ville Vala (HIM) ve skladbě Bittersweet od Apocalyptiky. Svůj hlas taktéž přidal do skladby Life Burns! od téže kapely.

Během roku 2007 pak píše Lauri hudbu k filmu Blackout. Soundtrack s jeho hudbou následně vyjde v roce 2008.

Ve svém úspěšném tažení ale pokračují i The Rasmus. 12.září 2005 vydávají hodně ceněný počin Hide From The Sun. Prodejnost tentokrát dosáhne „jen“ 500 000 prodaných nosičů, přesto se album dostane do první stovky ve všech evropských zemích. A skladby jako No Fear, Sail Away nebo Shot bodují hodně vysoko na singlových žebříčcích.

Další, již ne tak úspěšné album, vydávají The Rasmus 24.září 2008 pod názvem Black Roses. Prodejnost má sestupnou tendenci. „Jen“ 150 000 prodaných nosičů by jiné kapely ohromily, The Rasmus ale byli zvyklí na jiné čísla. Co se radiových hitovek týče, tak do rotací se dostaly skladby Livin' In A World Without You a Justify. Zajímavosti je, že celkem slušný úspěch dosáhli s tímto albem The Rasmus taky v Mexiku.

V roce 2008 natočili The Rasmus singl October & April, který se následně objevil na druhé oficiální bestofce Best of 2001–2009. V této skladbě si zazpívala i současná zpěvačka skupiny Nightwish, Anette Olzon.

30.března 2011 vydává Lauri Ylönen své první sólové electropopové album s názvem New World. Kdepak jsou ty funkové počátky The Rasmus? Deska by se mohla s klidem zařadit do stejného šuplíku, ve kterém jsou např. Alphaville, A-Ha nebo Pet Shop Boys. Stačí si poslechnout skladby Heavy a In The City a hned je každému jasné, která bije. Co by někteří muzikanti neudělali pro peníze...

Ještě v roce 2011 podepsali The Rasmus novou smlouvu s labelem Universal Records, pod jehož křídly pak začali točit své 8.studiové album. To vychází 18.dubna 2012 s názvem The Rasmus. Již 25.února 2012 vypustila skupina do světa první vlaštovku v podobě skladby I ́m A Mess. Jakého úspěchu ale skupina dosáhne s tímto albem se nikdo nesnaží ani tipovat. Úspěchu možná prospěje Mistrovství Evropy v atletice, které se v roce 2012 uskuteční v Helsinkách a na kterém budou The Rasmus své nejnovější skladby prezentovat.

Lauri Ylönen má svůj muzikantský život ještě před sebou a určitě se jej nikdo nechystá ukřižovat stejně jak Ježíše. Takže hodně štěstí do dalších let.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 23.4.2012 8:41 | karma článku: 16.93 | přečteno: 2148x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...