Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Candice Night – prostá „venkovská holka“ po boku kytarového mága.

8.května 1971 se narodila zpěvačka, multiinstrumentalistka, básnířka, hudební skladatelka, rádiová moderátorka a modelka Candice "Loren" Isralow Blackmore Night.

Candice Night se narodila v Hauppauge, který leží na Long Island ve Spojených státech. Její rodiče byli hudebně založeni, oba hráli na piáno, což mělo nemalý vliv na utváření osobnosti malé Candice. Od 4 let byla členkou divadelní skupiny Masque Little, kde hrála až do svých 12 let malé, většinou sborové role v divadelních hrách jako Tom Saweyr nebo Mary Poppins. Od 12 let se začala věnovat modelingu. Její tvář se začala objevovat na nesčetných reklamních výrobcích, taky vystupovala jako modelka na různých veletrzích, kde podporovala všechny možné výrobky. Této aktivitě se věnovala až do svých dvaceti let. To už zároveň pracovala v lokální newyorské rozhlasové stanici Radio City Music Hall, kde měla svou vlastní noční show. Na přelomu devadesátých let navštěvovala New York Institute of Technology, kde studovala komunikace.

V roce 1989 se potkala na fotbalovém zápase s kytaristou skupiny Deep Purple, Ritchiem Blackmorem, kterého požádala o autogram. Tehdy se na ni Ritchie podíval a řekl, že je velmi krásna. Zároveň ji nabídl, jestli si nechce po zápase někde sednout na skleničku. Candice nabídku přijala. Dodnes vzpomíná na cestu autem do daného podniku. Ritchie seděl na sedadle spolujezdce a cestou se převlékal s fotbalového dresu do civilního oblečení. Když si sundal ponožky, automaticky je hodil do zadu, kde seděla nervózní Candice, kterou, aniž si to uvědomoval, trefil. Jejích rande pak skončilo nad ránem v přírodě. Od roku 1991 pak začala Candice s Ritchiem oficiálně žít.

V roce 1993 se zúčastnila Candice Night evropského tour skupiny Deep Purple, kde si zazpívala doprovodný vokál v instrumentální skladbě Difficult To Cure, kterou původně ale nahrál Ritchie Blackmore se skupinou Rainbow. Bohužel toto turné bylo poslední, kdy se Ritchie Blackmore objevil v řadách Deep Purple coby kytarista.

V následujícím roce pak Ritchie obnovil svůj hardrockový projekt Ritchie Blackmore´s Rainbow. V roce 1995 vydala tato skupina album Stranger in Us All. Na této desce otextovala Candice Night čtyři songy. Její doprovodný vokál je pak možno slyšet ve skladbách Ariel a Hall Of The Mountain King.

V roce 1997 založil Ritchie Blackmore renesanční folk-rockovou skupinu Blackmore´s Night, na jejíž pěvecký post postavil svou životní partnerku Candice Night.

Albový debut si Blackmore´s Night naplánovali na 2.červen 1997 (ve Státech vyšla deska až 17.února 1998). Album dostalo název Shadow Of The Moon. Ritchie si totiž liboval ve slovních spojeních, v niž se objevoval Měsíc.

U ortodoxních rockeru se ale deska nesetkala s přílišným nadšením. Většina Blackmorovi vyčítala, že celá deska Shadow Of The Moon postrádá originalitu a je jen pouhou směsici nápadů vykradených z lidové renesanční tvorby. Na tomto albu jsou pouze 4 skladby (pominu-li 2 orchestrálky, kde se předvedl Blackmore jako zdatný instrumentalista, ale nic jiného se od něj přece nedalo čekat), které vzešly z autorského péra dvojce Blackmore/Night. Ostatní songy vycházejí ze starých tradicionálů, které umně otextovala Candice. Mezi nejzdařilejší skladby z alba lze jednoznačně zařadit titulní Shadow Of The Moon, No Second Chance nebo romantickou Spirit Of The Sea.

Deska Shadow Of The Moon má ale jedno velké pozitivum. Krom toho, že si našla své posluchače v Japonsku (11. pozice na tamním albovém žebříčků) a v Německu (k této Germánské velmoci se Ritchie vždy hlásil jako ke svému druhému domovu), objevili Blackmore´s Night nové zástupy romanticky založených obdivovatelů, kteří o Blackmoreovi doposud neslyšeli.

Na přelomu roku 1998/99 se Blackmore´s Night opět zavírají do nahrávacího studia, aby 25.května 1999 v Německu a 13.července 1999 v USA vydali své druhé album pod názvem Under A Violet Moon. Deska pokračuje v nastoleném folk-renesančním trendu, který již vytyčila prvotina Shadow Of The Moon. Album obsahuje opět směsici folkových tradicionálů, které převlékli Blackmore´s Night do své podoby, a klasiky. Dvojce Blackmore/Night zařadila na tento nosič tentokrát 6 autorských skladeb. Mezi jinými to je titulní Under A Violet Moon, renesanční balada Castles and Dreams, (zde se Candice předvedla ve vrcholné pěvecké formě) nebo Catherine Howard´s Fate, která oslavuje pátou manželku Jindřicha VIII., krále Anglie a Irska, která byla 13. února 1542 po necelých dvou letech manželství s Jindřichem VIII. popravena za cizoložství.

Skupina Blackmore´s Night taky intenzivně koncertuje. Ritchie Blackmore vyměnil stadiony pro desetitisíce návštěvníků za útulné kluby, koncertní sály, divadla, hrady a zámky, kde se vejde jen pár tisícovek fanoušků. Krom skladeb z repertoáru Blackmore´s Night jsou na těchto vystoupeních slyšet některé pecky z éry Deep Purple a Rainbow. Mezi jinými Self Portrait, Sixteenth Century Greensleeves či Still I'm Sad/ Difficult To Cure z repertoáru Rainbow nebo Woman From Tokyo, Smoke On The Water, Black Night a Soldier Of Fortune, kterou ale Blackmore zrovna dvakrát nemiluje, z repertoáru Deep Purple.

Uprostřed prázdnin 2001, konkrétně 10.července, se Blackmore´s Night přihlásili s třetím albem Fires at Midnight. Poněkud překvapivě předznamenal tuhletu desku singl s cover verzí slavné Dylanovy The Times They Are A Changin. A za vydáním této skladby na singlu může Candice, která si ji doma tak dlouho zpívala, až se Ritchie rozhodl ji nahrát a vydat.

Deska Fires at Midnight se celkem dobře zabydlela na různých světových žebříčcích. V Německu byla v první desítce a na Ostrovech se dostala na 138.pozici, což je zatím nejvíce v historii skupiny Blackmore´s Night. Krom Dylanovy předělávky obsahuje album i velmi zdařilé songy Home Again a All Because of You. Candice Night na desce krom zpěvu hrála na různé netradiční hudební nástroje, jakými jsou šalmaj, zobcová flétna, harfa, elektrické dudy nebo irská píšťala.

Mimo Blackmore´s Night, se začíná Candice objevovat taky v různých hudebních projektech a po boku věhlasných světových muzikantů. V roce 2001 si zazpívala vedle Tarji Turunen, Sabiny Edelsbacher (Edenbridge) a Fabia Lioneho (Rhapsody of Fire) v projektu Beto Vázquez Infinity. Zde si zazpívala např. ve skladbě Promises Under the Rain.

V roce 2003 se taky objevila v metalové opeře Days of Rising Doom, který nahrála „supergroup“ Aina. Zazpívala si zde po boku takových pěveckých es, jakými jsou Glenn Hughes (ex-Deep Purple, Black Sabbath), Michael Kiske, André Matos (Avantasia), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Marco Hietala (Nightwish) nebo Simone Simons (Epica). V Aině se objevila v roli Orii Allyahan.

Na rok 2003 přichystali Blackmore´s Night pro fanoušky v pořadí již čtvrté studiové album Ghost Of A Rose. Deska již sice nebyla tak úspěšná jako její předešlé počiny, co se prodejnosti týče, zato se na ni blýskla svými zápisy Candice Night. Je autorkou skladeb 3 Black Crows a Ivory Tower. Krom nich se na albu objevil i známý song Diamonds & Rust, který v roce 1975 původně nazpívala Joan Beaz. Tento cover si do svého repertoáru vybrali i Judas Priest, Great White, Thunderstone nebo kanadská folkářka Taylor Mitchell. Velice povedená je i skladba Cartouche se společného šuplíku Blackmore/Night.

V roce 2005 si Candice zazpívala na albu Keeper of the Seven Keys: The Legacy od skupiny Helloween, a to v baladě Light The Universe, kde si vystřihla společný duet s Andi Derisem.

4.dubna 2006 vydávají Blackmore´s Night další zářez s názvem The Village Lanterne. Albu předcházelo vydání singlu Just Call My Name (I'll Be There). Krom této skladby zaujme rockové fanoušky určitě předělávka pecky Child In Time od skupiny Deep Purple, kterou ale původně nahrála v roce 1969 skupina It's a Beautiful Day. Song se jmenoval Bombay Calling. Na albu The Village Lanterne je tato pecka součásti skladby Mond Tanz, která se objevila již na debutu Shadow Of The Moon.

Na konec roku 2006 ještě přichystali Blackmore´s Night vánoční album Winter Carols. Deska obsahuje 12 vánočních songů, které nikterak neoslní, ale ani neurazí. Blackmore prostě otevřel (zřejmě) zpěvník s vánočními koledami a šup s nimi na nosič. A Candice k tomu přidala trochu plochý vokál. Takže výsledek je takový nemastný, neslaný. Ale, co. V Americe se deska umístila na 7.pozici mezi alby. Tak proč to opovržení? Jednou ze skladeb, která se na desce objevila, je i společná kompozice Ritchieho a Candice Christmas Eve.

Naštěstí Blackmore´s Night pokračují nadále ve své folk-rockové keltské pouti. V roce 2008 vydali další studiové album Secret Voyage, které se ve Státech umístilo na 1.příčce albové hitparády a tuto pozici neopustilo v následujících 4 týdnech! Dokonce dostala tato deska cenu v Lifestyle Music Award jako nejlepší album v kategorii keltské hudby za rok 2008. Se společné spolupráce Ritchiho a Candice vzešly songy The Circle a Sister Gypsy. Zbytek jsou přepracované tradicionály, které Ritchie a Candice lehce přepracovali.

Zatím poslední zářez do hudebního showbusinessu udělali Blackmore´s Night v roce 2010. Album dostalo název Autumn Sky a vyšlo v „létě“ 3.září. Ve Státech pak 18.ledna 2011. V Rusku dostala tato deska zlatý punc. Jednou z dojemných balad, která se na desce objevila, je cover z roku 1972 od skupiny The Kinks Celluloid Heroes. Další je z péra Blackmore/Night a má název Strawberry Girl. Na ukázce tato skladba přechází v Dylanovu The Times They Are a-Changin.

Po 14 létech společného hraní se skupinou Blackmore´s Night se Candice rozhodne natočit své první sólové album. To dostává název Reflection a vychází 30.září 2011 (ve Státech následně 11.října). Toto poprockové, baladické album se s určitostí nevyšplhá na přední místa světových hitparád, ale fanoušky této charismatické zpěvačky jistě potěší. Deska totiž nijak nevybočuje z nastoleného trendu domovské kapely Blackmore´s Night. Jen na něm ubylo všelijakých těch historických cinglátek. Důkazem budiž skladba Black Roses.

A sólová dráha není jediná změna v životě Candice Night. 20.října 2008 se provdala za svého dlouholetého přítele Ritchieho Blackmora.

Takže do budoucna se je určitě na co těšit.

 

Causa hrad Švihov.

Tady by se slušelo tuto krátkou biografii Candice Night ukončit. Jenže na kabátě Blackmore´s Night se v loňském roce objevila jedna obrovská černá kaňka.

Na pátek 26.srpna 2011 bylo naplánované na hradě Švihov u Klatov vystoupení skupiny Blackmore´s Night. Bohužel, z důvodů nepříznivého počasí, manažérka a zároveň matka Candice Night Carole Stevens, tento koncert odvolala dříve než mohl začít. Na tom by nebylo nic divného, v minulosti se již takových koncertů zrušilo, ale to co předvedla paní Stevens stojí za pořádnou facku.

Koncert skupiny Blackmore´s Night měl oficiálně začít po 21.hodině. Předkapelou měla být plzeňská skupina Góthien. Ti měli vystoupit od 20:00 hodin. V 19:20 ale manažérka Carole Stevens celé vystoupení zrušila. Toto rozhodnutí učinila, aniž by vystoupila z auta. A nepomohly ani argumenty, že bouřka za hodinu a půl, nejvýše za dvě přejde. Tudíž mohli Blackmore´s Night klidně po bouřce vystoupit. Stačilo se podívat na radarové snímky a vše bylo jasné.

Na základě neuskutečněného koncertu tedy zcela oprávněně žádali neukojení návštěvníci náhradu v podobě náhradního vystoupení nebo vrácení vstupného po pořadateli akce a po Ticketstreamu, kde si vstupenky koupili. Ticketstream ale celou zodpovědnost převexloval na pořadatele.

Jenomže Carole Stevens vrátit peníze nemínila a taky nepřipustila žádné náhradní vystoupení. Ve skutečnosti s pořadateli přestala komunikovat a na telefonáty s předvolbou +420 nereagovala. Dostala tak pořádající agenturu Bulldozer Live s.r.o. do nezáviděníhodné situace. Ta totiž zaplatila celý honorář kapele Blackmore´s Night a zálohové faktury dodavatelům koncertu (zvuk, světla, pódium, ubytování, ochranka atd.). Tím pádem se dostala do insolvence.

Agentura Bulldozer Live s.r.o mohla celou kauzu hnát až k soudu, který by s určitostí vyhrála. Ale podle smlouvy se mohl soud uskutečnit jen v New Yorku. A vstupní náklady na právníky by s určitostí převyšovaly vysouzenou částku. Tudíž pořadatel od této možnosti upustil.

Agentura Bulldozer Live s.r.o to tedy zkoušela u pojišťovny, ale ta pojistku odmítla vyplatit, pokud bylo možné vystoupení uskutečnit se zpožděním.

A tak dostali velkou facku místo Carole Stevens fanoušci Blackmore´s Night a pořadatelé celé akce agentura Bulldozer Live s.r.o., která je nyní v úpadku.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

 

Autor: Jiří Ručka | pondělí 14.5.2012 19:04 | karma článku: 21,37 | přečteno: 3290x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6476x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXX. – The Unforgiven II.

Od roku 1991 už nevydala skupina Metallica tak „silný“ materiál, jak v létech předešlých. Od syrového thrash metalu přešla pomalu a potichu přes hard rock až k country, které je ale ve Státech hodně populární.

16.12.2018 v 18:03 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXIX. – Dreamer

I takový hitmaker, jakým Ozzy Osbourne bezpochyby je, občas sáhne po cizím nápadu a vydá jej za svůj.

9.12.2018 v 13:22 | Karma: 15,72 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVIII. – Milióóóny přání.

Vánoce se blíží a internetový obchod Mall vsadil letos ve své reklamní kampani na chytlavý hudební motiv, kterým zahltil internet, televizní stanice skupiny Prima a regionální rozhlasové stanice plus Europu 2 a Frekvenci 1.

2.12.2018 v 10:22 | Karma: 15,47 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVII. – Waking The Demon

Velšská metalová banda Bullet For My Valentine vtrhla na hudební scénu jako hurikán. Pro kritiky to bylo stejné překvapení jako pro konzervativní posluchače metalu, kteří ne vždy přijmou novou skupinu na hudební scéně s nadšením.

16.9.2018 v 19:18 | Karma: 9,54 | Přečteno: 311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVI. - Nightflight to Venus

V roce 1978 vydala dance – popová skupina Boney M. své nejúspěšnější album Nightflight to Venus, které se dostalo do čela hitparádových žebříčků v desítce zemí světa.

9.9.2018 v 18:26 | Karma: 19,63 | Přečteno: 785x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2018.

V sobotu 18.8.2018 se konal 8. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích. Velice slušnou účast okořenil na závěr svým "romantickým" koncertem mistr pornofolku Záviš.

2.9.2018 v 11:12 | Karma: 12,06 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Manny Charlton

Ve světě „rock ́n ́ rollu“ se neprosadilo mnoho rodilých Španělů. Asi nejvěhlasnějším je kytarista skotských hardrockerů Nazareth – Manuel Charlton.

23.7.2018 v 16:30 | Karma: 16,47 | Přečteno: 443x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – John Sykes

Tento britský kytarový virtuóz stal u zrodu Nové vlny britského Heavy metalu. Se skupinou Tygers of Pan Tang měl našlápnuto hodně vysoko.

22.7.2018 v 14:18 | Karma: 11,18 | Přečteno: 309x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Sebastian Bach

Jeden z nejoriginálnějších zpěváků americké glammetalové scény působil dlouhé roky v newjerseyském spolku Skid Row.

8.7.2018 v 15:03 | Karma: 10,90 | Přečteno: 416x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Peter Gabriel

Muzikant, který je ve světě progresivního rocku obrovský pojem. V roce 1967 spoluzakládá Peter Gabriel s Tony Banksem, Mike Rutherfordem a dalšími jednu z nejdůležitějších skupin art/progresive rocku ve světě – skupinu Genesis.

7.7.2018 v 19:55 | Karma: 15,26 | Přečteno: 749x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Michael Vescera

Nejenom v Evropě nebo v USA umí hrát dobrý Metal, ale i v Zemi vycházejícího slunce jsou kvalitní metalové spolky, které dokážou dát těm evropským či americkým pěkně „na prdel“.

7.7.2018 v 12:15 | Karma: 7,85 | Přečteno: 211x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Michael Kiske

Tento hamburský rodák se neodmyslitelně zapsal do historie speed/power metalu jako člen skupiny Helloween.

7.7.2018 v 6:47 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1402x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Kirk Hammett

V roce 1983 nastupuje k rozjíždějícímu se thrashovému kolosu Metallica potomek filipínské matky a irského otce, kytarista Kirk Hammett, aby nahradil vyhodivšího Davea Mustaina.

6.7.2018 v 15:44 | Karma: 12,24 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Jello Biafra

Nejvýraznější představitel druhé vlny amerického punku, skupina Dead Kennedys, jejíž texty se zaměřovaly proti americkému způsobu života, rasismu a fašismu, vznikla v roce 1978 v San Francisku.

6.7.2018 v 11:55 | Karma: 9,34 | Přečteno: 226x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Kerry Livgren

Americká skupina Kansas patří k absolutní špičce progresivního rocku. Na svém kontě má 14 studiových alb. Většinu skladeb, které se staly nesmrtelné, napsal Kerry Livgren.

3.7.2018 v 19:35 | Karma: 12,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.