Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Into Darkness Tour 2012 – Zlín, MoR Café

V sobotu 17. listopadu se konal ve Zlíně na Čepkově v Masters of Rock Café putovní festival Into Darkness Tour 2012 za účasti předních světových Gothic/Doom metalových smeček jako Moonspell, Lake of Tears nebo Swallow The Sun. Roli headlinera ale na sebe vzala elektrometalová partička kolem multiinstrumentalisty Petera Tägtgrena – skupina Pain.

Zlínská zastávka byla na trase Boloňa, Vídeň, Zlín, Varšava a jednotlivé kapely předvedly opravdu strhující výkon. Zvláště portugalští Moonspell, kteří ve svém hodinovém setu nenechali nikoho na pochybách, že patří k absolutní špičce ve svém žánru.

Hudební club MoR Café má jedno zvláštní specifikum. Nachází se v areálu velkého nákupního centra Čepkov. A u Čepkova je přilehlé parkoviště, které využívají nákupu dychtiví spoluobčané, pro které je rocková/metalová hudba sprosté slovo a taky návštěvníci klubu MoR Café. Jenže parkoviště je možno využit bezplatně jenom po dobu 2 hodin. Další hodiny už jsou zpoplatněny. To by až tak moc nevadilo. Vadilo to, že většina návštěvníku koncertu zde byla prvně a nevěděla to. Tudíž se stalo, že po koncertě zablokovali výjezdovou cestu, a kdo chtěl ven, tak musel čekat i víc než půl hodiny u závory, než se první dostali k automatu a doplatili dlužnou částku a následně odblokovali výjezdovou cestu. Vše se dalo řešit tak, že návštěvníci zaparkovali své vozy mimo Čepkov anebo že každé 2 hodiny vyjeli z parkoviště, udělali si povinné kolečko na rondlu, a opět zaparkovali na své místo. Dokonalý Kocourkov. Já jsem to řešil každodvouhodinovým výletem po krásách Čepkova.

Více než pětihodinovou „Temnou“ invazi do Zlína otvírali řečtí gothici Scar Of The Sun. Skupina, jejíž domovským sídlem jsou Athény, předvedla ve svém půlhodinovém setu nenáročný gothic rock, který do sálu nalákal asi jen stovku fanoušků. Band má na svém kontě jedno dlouhohrající album A Series of Unfortunate Concurrencies (2011), z kterého odehrál v sobotu 5 skladeb. Bohužel jejích hudbě chyběly koule, skupina jako by teprve hledala svou pozici na hudebním poli.

 A tuto nevyrovnanost vycítila i většina návštěvníků, která se raději než hudbě, šla občerstvit do foyer.

Druhým bandem, který se představil ve Zlíně, byla švédská gothic/doom metalová legenda Lake Of Tears, jejíž historie se píše již 20 let. Skupina má na svém kontě 8 dlouhohrajících alb a zatím poslední Illwill vydala loni na konci dubna. A právě z tohoto nosiče odehráli Lake Of Tears nejvíce skladeb. Celý koncert otvírala svižná Taste of Hell. V setlistu ale nechyběly ani skladby z nejlepší desky Forever Autumn, kterou vydala skupina v roce 1999. Lake Of Tears byli prostě výborní. A dokázali to i tím, že naplnili skoro celý sál.

Jako třetí předvedli v „Caféčku“ svůj um finští doommetalisti Swallow The Sun. A nutno podotknout, že i když jsou služebně mladší než Lake Of Tears, ani o píď nezaostávali za svými slavnějšími předchůdci. Jejích hudba měla říz. Koncertní program byl stavěn především na skladbách z jejích posledního nosiče Emerald Forest and the Blackbird, který vyšel letos začátkem února. Dokonalá jízda plná temna, smutku a zoufalství.

Vrcholem večera (aspoň podle mne) byl koncert Portugalců Moonspell. Skupina v čele s charismatickým zpěvákem Fernandem Ribeirem od první skladby pumpovala do fanoušků energii plnou gotických obrazů. Fernando pojal své vystoupení jako tažení řecko-římského válečníka po evropských bojištích. A tažení to bylo velice úspěšné. Moonspell dobyli Zlín do poslední kapky krve (potu).  Jejích setlist obsahoval dnes již kultovní skladby jako Vampiria, Alma Mater, Wolfshade nebo Opium. Mě osobně v jejích setlistu chyběla ještě pecka Mephisto. Ale i tak byli Moonspell nepřekonatelní.

Jako poslední se v „Caféčku“ představili elektrometalisti Pain. Tento soubor má mnoho oddaných fanoušků, kteří na něj nedají dopustit, stejně jako mnoho odpůrců, kteří je považují jen za jakous metalovou discotékovou bandu kolem uleťáka Petera Tägtgrena.Ten ve svém mateřském souboru Hypocrisy nedostává tolik prostoru pro své „chlípné“ nápady, proto vypouští své úlety právě v Pain. Band má na svém kontě již 6 dlouhohrajících alb a ve Zlíně předvedl průřez všemi těmito alby.

Sobotní sváteční večer ve Zlíně stál opravdu za to. Jeden z nejlepších letošních koncertních zážitků. A dokazovalo to i po střechu nabité „Caféčko“. Díky za něj.

Autor: Jiří Ručka | sobota 1.12.2012 13:41 | karma článku: 8,96 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.