Joey Belladonna – nestárnoucí bastard.

28. 10. 2013 10:32:09
13. října 1960 se narodil zpěvák americké thrash metalové ikony Anthrax Joseph Belladrini, kterého každý hudební fajnšmekr zná pod uměleckým jménem Joey Belladonna.

Joye se narodil v Oswegu (stát New York) a po matce má indiánské kořeny (pocházela z indiánského uskupení Irokézů). Jeho otec je rodilý Ital a tato různorodá směsice „divoké“ krve v něm při vystoupeních nejednou exploduje jak sud dynamitu. Zajímavostí je, že ani jeden z rodičů není muzikantem.

S hudbou se mladý Joye seznamuje na začátků sedmdesátých let minulého století, kdy jako žák 6. třídy vplouvá do tajů rocku, načež ho nejvíce ovlivňují kapely The Beatles, Led Zeppelin či Bad Company. Později pak kanadští Rush a britsko-američtí Foreigner.

Belladonna nejprve zkouší bicí neb ve školní kapele, ke které se chtěl mermomocí přidat, potřebovali právě bubeníka. V patnácti létech, kdy „zdárně“ ukončil základní vzdělání, začíná krom bubnování i zpívat. To už objíždí ze soubory Triffid a Medusa místní bary, kde večer co večer předvádí své hudební umění. Dalšími skupinami, ve kterých ve svém teenagerském období hrál, byli Zipper a Megaforce. Na začátku osmdesátých let začíná Belladonna vystupovat s kapelou Bible Black, kterou tvořili „vyhodivší“ muzikanti Blackmoreova Rainbow - bubeník Gary Driscoll a baskytarista Graig Gruber společně s kytaristou Duck McDonaldem (o mnoho let později hrál v populární skupině Blue Cheer).

V mezičase vznikla na začátku osmdesátých let minulého století v New Yorku skupina Anthrax, kterou vedl nezdolný kytarista a zapálený rocker Scott Ian. Po větších personálních rošádách se během roku 1983 sestava skupiny Anthrax ustaluje, načež se band zavírá do nahrávacího studia Pyramid Sound Studios, kde natočí svůj albový debut Fistful Of Metal, který ještě nazpíval Brooklyňan Neil Turbit.

Jenže 12. srpna roku 1984 po společném turné s Metallicou a Raven je Turbin z Anthrax vykopnut kvůli jeho nezvládatelnému alkoholismu a na jeho post přichází koncem listopadu 1984 zpěvák Matt Fallon. Bohužel, Fallon byl podle Scotta Iana nejarogantnější hajzl, jakého v životě potkal, proto byl po 3 týdnech z kapely taky vykopnut, načež se stal spoluzakládajícím členem amerických Skid Row.

Naštěstí se Ianovi dostalo do rukou demo skupiny Bible Black, kde jej zaujal skvělý hlas „nějakého“ Joye Belladonny. Joye byl pozván na zkoušku Anthrax a po krátkém jamování mu bylo nabídnuto, zda-li by se nestal stálým členem Anthrax. Belladonna nabídku přijal, ač vůbec netušil, co vlastně Anthrax hrají. Již v následujícím měsíci jde společně s ostatními členy kapely do nahrávacího studia, aby zde nahráli sedmiskladbové EP Armed and Dangerous (2 skladby byly staršího data a ty ještě nazpíval Neil Turbin). Belladonna se zde předvedl mimo jiné v titulní Armed and Dangerous.

Ještě během roku 1985 nahrávají Anthrax druhou desku Spreading the Disease, která dokonce zaboduje na americkém albovém žebříčku (113. pozice). Vinyl obsahuje takové skvosty jako Madhouse, The Enemy nebo Gung-Ho (na té se ještě autorsky podílel Turbin).

Další nosič začínají Anthrax nahrávat během roku 1986. Tentokrát ale na Floridě ve studiu Quadradial Studios v Miami (míchaný je pak na Bahamách v Nassau). Deska dostává název Among The Living a vychází 22.března 1987. Je oceněna zlatým puncem a v Anglii dosáhne 18. pozici na albovém žebříčku. Největším hitem z alba se stává song Indians, kde si Joye Belladonna na koncertech obléká indiánskou čelenku, která se stává jakýmsi Joyeovým symbolem. Další koncertně úspěšnou skladbou je song I Am The Law.

Ještě tentýž rok se Anthrax podařil husarský kousek, když jako první spojili rap a metal a vytvořili neopakovatelnou píseň I Am The Man, kterou umístili na stejnojmenné EP I Am The Man. Kromě 3 remixů výše zmiňované písně je na něm i cover Black Sabbath, skladba Sabbath Bloody Sabbath. Živé provedení I Am The Man je spíše improvizovaná taškařice, kdy Joye bubnuje a Scott Ian a Charlie Benante (bubeník) rapují.

Následující, neméně úspěšné album State of Euphoria vydávají Anthrax 18.září 1988. Deska je opět zlatá a na Ostrovech dosáhne dokonce na 12. pozici v kategorii nejoblíbenější album. Celosvětově se alba prodá na 700 000 kopií. Největšími peckami z desky jsou skladby Antisocial (coververze francouzských Trust) a Make Me Laugh.

Na konci roku 1989 (16.prosince) odehráli Anthrax v clubu L ́Amour v Brooklynu hodně povedený koncert, kde je vidět jakou energií v té době kapela disponovala.

21.srpna 1990 vydávají Anthrax nejprodávanější a nejúspěšnější album v historii skupiny s názvem Persistence Of Time. Jen ve Státech se alba prodalo na 775 000 kopií. Deska obsahuje opět několik skvostů jako Got The Time (cover Joe Jacksona) a In My World.

Během roku 1991 se vyhrotily problémy mezi Joyem Belladonnou a zbytkem kapely. Podle Scotta trpěl Belladonna tzv. „nemocí zpěváků“. Myslel si totiž (jako většina pěveckých es), že je v kapele nedoceněn a že bez něj to nepůjde. Jenže skupina měla smlouvu s Islandem (Megaforce Records) na 6 dlouhohrajících alb, proto museli chlapíci trochu zkrotit vášně a natočit ještě jedno album. A Anthrax to udělali fiškulsky. Vydali desku Attack Of The Killer B ́s, která neobsahuje nový materiál (až na dva kousky), ale raritní skladby vydané na b-stranách singlů nebo na jiných kompilačních albech. Deska vyšla 25.června 1991 a jen ve Státech se ji prodalo na 617 000 kopií. Taktéž byla nominována na cenu Grammy v kategorii Best Metal Performance. Jenže kdo si desku vyslechl až do konce, tak nevěřil vlastním uším. Co skladba, to úlet. Nejsilnějším momentem je song Bring The Noise, kterou Anthrax natočili s Public Enemy, černošskými průkopníky gangsta rapu. Ukázalo se, že těžké hip-hopové rytmy, rapový vokál a mohutné heavy riffy si spolu výborně rozumí, navíc všichni zúčastnění si to parádně užili, což dokazuje i video. Samotná skladba získala zlatou desku, načež bylo jasné, že o fanoušky nebudou mít soubory hrající rap metal nouzi. Parodií na všechny rockové balady je skladba N.F.B. (Dallabnikufesin).

Po následném absolvování turné s Public Enemy musel Joye Belladonna řady Anthrax opustit. Na jeho místo nastoupil zpěvák Armored Saint – John Bush.

Po odchodu z Anthrax se Joye Balladonna začal naplno věnovat svému sólovému projektu Belladonna, s kterým vydal v roce 1995 stejnojmenné album Belladonna. Na tomto nosiči se objevily krom jiného skladby Power Trip a Two Faced.

Joye taktéž vypomáhal po smrti Raye Gillena (ten zpíval mimo jiné v létech 1986-87 v Black Sabbath) jako koncertní zpěvák v Rondinelliho projektu Sun Red Sun. Bobby Rondinelli je ostřílený harcovník a jeho bicí je možno slyšet na albech skupin Rainbow, Black Sabbath, Doro, Warlock a mnoha dalších.

11. ledna 1999 vydává Belladonna svou druhou desku s názvem Spells of Fear. Na albu mu za bicími vypomáhal Stet Howland, který více jak 10 let bubnoval u W.A.S.P.

Svůj třetí sólový počin s názvem 03 vydává Joye během roku 2003. Krom něj se na nahrávaní podílel jen kytarista Matt Zuber, který obsluhoval všechny strunné nástroje. Bicí a zpěv si Joye natočil sám.

1.dubna 2005 oznamují Anthrax, že vyrážejí na reunionové turné v klasické sestavě s Joye Belladonnou za mikrofonem. A i když bylo turné velice úspěšné, po skončení Joey oznámil, že nebude s kapelou nadále pokračovat. Důvodem nebyly protentokrát spory mezi samotnými muzikanty, ale mezi managementem skupiny a Belladonnou.

Po opětovném odchodu z Anthrax dává Belladonna v srpnu 2006 do kupy koncertní sestavu skupiny Belladonna a v lednu 2007 vyráží na společné turné s kapelami Metal Church a OverKill.

V mezičase přijímají Anthrax do svých řad zpěváka Dana Nelsona. A i když za ním kapela stála, dokonce se podílel na nahrávání připravovaného alba Worship Music, nakonec i on musel během roku 2009 kapelu opustit.

A tak přišla opět volba na Joye Belladonnu. Ten opětovnou nabídku přijal a ještě v roce 2010 vyráží i s Anthrax na Jagermeister Music tour, kde krom nich vystupují ještě Slayer a Megadeth. Jedna zastávka je i v Česku na letišti v Milovicích, kde si v rámci Sonisphere festivalu, který se konal 19.června, zahráli krom Anthrax i Metallica, Slayer, Megadeth, Stone Sour, Alice In Chains, Fear Factory a další. Zde zazněla mimo jiné i pecka Be All End All. Po vídeňské mezizastávce se celý kolos přesouvá 22.června do Bulharska, kde si na Vasil Levski Stadium zahráli mezi jinými i song Medusa.

A Big Four Tour (turné velké čtyřky) v rámci putovního Sonisphere festu pokračuje i v roce 2011. Jeden koncert se odehrál 3.července 2011 ve švédském Gothenburgu na Ullevi Stadium. Na kytaru zde hrál místo Scotta Iana Andreas Kisser ze Sepultury. Tento koncert vidělo 56 000 fanoušků.

12.září 2011 pak vydávají Anthrax dlouho očekávané album Worship Music. To boduje ve Státech na 12. pozici mezi nejprodávanějšími alby. Nejhranějšími skladbami z desky jsou Fight 'Em 'Til You Can't, The Devil You Know a I ́m Alive (26.pozice na singlovém žebříčku. Zároveň byla nominována na cenu Grammy jako Best Hard Rock/Metal Performance za rok 2012. Hlavní cenu nakonec dostali Halestorm za skladbu Love Bites (So Do I).

Poslední počin - placku plnou coverů Anthems, vydávají Anthrax ve Státech 19.března 2013 (v Evropě pak vychází 22.března). Zde si skupina zavzpomínala na své velké vzory jakými jsou Thin Lizzy, AC/DC, Journey nebo Rush.

Čeští fanoušci Joye Belladonny nepřijdou zkrátka ani na konci roku 2013. Již v létě se Anthrax s Joyem představili na Brutal Assault v Josefově a 19.prosince 2013 se Joye představí pražskému publiku v Incheba Aréně na Christmas Metal Symphony po boku takových pěveckých es jakými jsou: Udo Dirkschneider (ex-Accept), Chuck Billy, Michael Kiske, Joacim Cans (Hammerfall) a Floor Jansen (Nightwish, ReVamp).

Je se teda na co těšit.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 28.10.2013 10:32 | karma článku: 18.29 | přečteno: 1000x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 221 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...