Masha Scream – když „východ“ dobývá „západ“ II.

12. 01. 2014 15:44:14
9.ledna 2014 oslavila své jedenatřicáté narozeniny zpěvačka, multiinstrumentalistka, hudební skladatelka, textařka a vůdčí osobnost ruské pagan metalové skupiny Arkona - Maria „Masha Scream“ Arkhipova.

Skupina Arkona je pravděpodobně nejproslulejší slovanský metalový soubor, který nese název podle prastaré svatyně boha Svantovíta. Počátky fungování tohoto souboru se datují na začátek roku 2002, kdy účastníci dolgoprudno-rodnoverčeské komunity Vyatichi Masha Scream a Alexander „Warlock“ Korolev založili v Moskvě skupinu Hyperboreja. Již v únoru 2002 se skupina přejmenovává na Arkona.

Arkona bylo chrámové město na severním mysu Rujány. V jeho středu stála zastřešená svatyně, ozdobená řezbami. Svantovít (a tedy jeho chrám) dostával dary a poplatky od cizích panovníků a kupců. Moc kněžského sboru byla významná, neboť arkonské orákulum vydávalo zásadní věštby v otázkách války a míru. I když se celý komplex i s částí mysu zřítil do moře a nemohl být archeologicky prozkoumán, ve zbylých částech byly objeveny pozůstatky prasat, ovcí, koz, volů, ale i lidských obětí.

Skupina Arkona se již od počátku orientuje na pohanský folk metal. Texty se zaměřují na mytologii a slovanské tradice spojené s pohanskou vírou. Všechny skupiny hrající v Rusku pagan metal, tudíž i Arkona, byly na začátku milénia součásti ruské undergroundové scény a neměly na růžích vůbec ustláno. Naštěstí je tento „handicap“ neodrazoval od dalšího hraní. Ještě během prosince 2002 se Arkona zavírá do nahrávacího studia CDM Records, kde nahraje své debutní demo Rus. Demo obsahuje 3 skladby Коляда, Солнцеворот a Русь, které jsou nazpívané v rodném jazyce – ruštině. Oficiálně se pak tyto nahrávky objevily na živém albu Жизнь во Славу z roku 2006 jako bonusový materiál.

Od začátku roku 2003 začíná Arkona intenzivně koncertovat nejprve jako předkapela známějších hudebních těles. Do širšího podvědomí fanoušků se zapíše díky hraní na festivalu Pohanská Rus, který se konal 8.února 2003 v klubu Estakada. Zde si zahráli po boku takových kapel jako Butterfly Temple, Pagan Reign, Svarga a Rossomahaar. Po tomto festivalu začíná Arkona již vystupovat jako hlavní hvězda na samostatných koncertech. Jenže v září 2003, když se mělo začít natáčet debutové album, se Arkona rozpadá.

Masha Scream se rozhodne pokračovat se skupinou Nargathrond, kterou založil již v roce 1999 Sergej „Lazar“ Atrashkevich. S Nargathrond natočí třetí studiové album Inevitability (vychází během roku 2004). Na desce se objevila krom jiného i skladba Volki.

V říjnu 2003 začíná Masha natáčet materiál pro své debutní album. Původně mělo být vydané jako její sólové, ale postupem času se plány trochu změnily. Jelikož hudební nástroje obsluhují muzikanti ze skupiny Nargathrond, rozhodne se Masha pro obnovení Arkony s těmito hudebníky. A tak od října 2003 do února 2004 vznikají v CDM Records Studio nahrávky pro debutové album Arkony, které dostane název Возрождение (Revival). Deska vychází 20.dubna 2004 a dnes se toto album řadí k tomu nejlepšímu, co kdy jakákoliv pohansko-slovanská metalová kapela natočila a vydala. Svůj díl na tom dozajista měla i pohostinská účast slovanského metal-guru Alexeje „Lesyara“ Agafonova, toho času odejitého ze spřízněných Butterfly Temple. Deska obsahuje krom již na demu vydaných, ale přepracovaných skladeb, Русь a Коляда, i takové skvosty jako Масленица nebo Возрождение.

Masha nechce plýtvat časem a během prázdnin 2004 dává dohromady materiál pro další studiové album. To se nahrává opět ve studiu CDM Records od srpna do října 2004. Deska dostává název Лепта (Contribution) a vychází 30.prosince 2004. Na desce se objevují mimo jiné skladby Марена nebo Ой, то не вечер...Začátkem roku 2005 pak Arkona opět rozjíždí naplno své koncertní aktivity.

Pilným vystupováním na sebe nabalovala další pohanské duše a přitom stíhala pracovat na novém materiálu. Opět tedy netrvalo dlouho a kapela měla připravenu přelomovou fošnu Во славу Великим! (Vo Slavu Velikim!), s níž poprvé prorazila i za hranice „velké Rusi“. Deska, jež byla nahrávána o prázdninách 2005, se objevila na pultech obchodů 28.září téhož roku. Proti předchozím deskám se tato nahrávka liší tím, že na místo kláves se na albu objevily tradiční lidové nástroje, s kterými vypomohl slavný lidový hudebník Vladimír Cherepovský (Mevent, ex-Воинство Сидов, Ветер Воды, Трио Марио). Deska obsahuje takové skvosty jako По сырой земле nebo Сквозь туман веков.

Následuje koncertní turné (zatím) po Rusku. A z jednoho z těchto koncertů (Moskva, Club Relax – 25.října 2005) je sestříhané i první živé album skupiny s názvem Жизнь во славу (Život ve slávě), které se objevilo i na DVD. Deska vyšla 1.března 2006 (DVD pak 17.března).

Během května – září 2007 se Arkona pouští do nahrávání další studiové desky. Tentokrát si k natáčení přizve i Běloruský pěvecký sbor Gostica. A stejně jako na předešlém albu Во славу Великим!, i na tomto nahrával všechny etnické dechové nástroje Vladimír Cherepovský. Deska vychází 31.října 2007 pod názvem От Сердца к Небу (Od srdce k nebi) a opět obsahuje tituly, které stojí za povšimnutí. Ať už je to Купала и Кострома nebo Гой, Купала!!!, tak především úvodní Покровы Небесного Старца rozjíždí jízdu v pekelném tempu. Masha zde naplno vypouští z hrdla svůj “smrtící“ growling, který přechází do tradičních pohanských popěvků. Smrtící kombinace asi natolik nadchla zahraniční vydavatelé metalových alb, že s Arkonou podepisují na jaře 2008 smlouvu Napalm Records. Ihned po podpisu smlouvy s Napalm Records odjíždí Arkona na 30-ti denní turné po Evropě a jedna ze zastávek se uskuteční i v Jaroměři na Brutal Assault 16.srpna 2008, kde si zahrají po boku takových kapel jako Arch Enemy, Behemoth, Soilwork, Mayhem nebo Cradle of Filth.

Po návratu domů se Arkona pouští do nahrávání své 5. studiové desky. Ta vychází pod názvem Гой, Роде, Гой! 28.října 2009 a stane se zatím neúspěšnější v historii skupiny. Vždyť pecky jako Гой, Роде, Гой!, Ярило nebo Аркона začínají hrát i zahraniční hudební stanice zaměřené na tvrdou muziku.

V září 2010 nastupuje Arkona opět do studia, aby natočila EP Стенка на Стенку. Toto minialbum se na pultech obchodů objeví 25.května 2011. Krom hitu Стенка на Стенку je na ePíčku k slyšení i ruská lidovka Валенки nebo song Skål!, který nazpíval Philipp „Freki“ Seiler ze spřízněných pagan metalistů Varg. 26.srpna 2011 vychází Arkoně 6.studiové album Слово. Jako celek působí deska spíše častuškovským dojmem. Krom vypalovačky Аркаим obsahuje spíše klidnější skladby jako Зимушка nebo Во моём садочке ... Ihned po vydání alba odjíždí skupina nejprve na turné po Evropě, přičemž si zahraje v takových městech jako jsou Mnichov, Budapešť nebo Vídeň. Po evropské části následuje severoamerické turné, načež Arkona odehraje celkem 36 koncertů v USA, Kanadě a v Mexiku. Jeden koncert se uskutečnil 7.prosince 2011 v Key Clubu ve West Hollywoodu. Po návratu domů odehraje Arkona velkolepý koncert ve Voroněži v Tarantul Clubu 26.prosince 2011.

11.února 2012 oslaví Arkona 10. výročí své existence velkolepým koncertem v P!PL Clubu v Moskvě. Kromě skupiny se na pódiu představí akademický sbor a smyčcový kvartet. A jak je vidět na tomto krátkém záznamu, Arkona má v Rusku opravdu oddané fanoušky.

Začátkem roku 2013 si Arkona zahraje na festivalu 70 000 Tons of Metal vedle takových skupin jako Helloween, Metal Church, Kreator nebo Gotthard. A v létě 2013 nemohli samozřejmě chybět ve Vizovicích na festivalu Masters of Rock.

Již během roku 2013 začala Arkona chystat materiál pro připravované albu, které má pracovní název Явь. Na pultech by se měla fošna objevit během roku 2014.

Arkona jako jedna z mála skupin ve světě metalu zpívá ve svém rodném jazyce, kterým není angličtina, ale ruština. Před deseti roky by s tím díru do světa asi neudělali, ale dneska je právě tato odlišnost vystřelila do hvězdných výšin jako kdysi Gagarina Vostok 1. A Masha? Ta byla a vždycky bude u toho, protože ona je hlavním mozkem kapely.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | neděle 12.1.2014 15:44 | karma článku: 14.44 | přečteno: 1173x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...