Kurdt Vanderhoof – Rekviem v metalovém chrámě.

21. 04. 2014 16:16:36
28. června oslaví již své třiapadesáté narozeniny zakladatel, kytarista a vůdčí osoba americké thrash metalové kapely Metal Church.

Kurdt Vanderhoof se narodil 28. června 1961 v Aberdeenu (stát Washington) holandským přistěhovalcům. Jeho rodné jméno je Kurdt van der Hoof, které si ale později nechal změnit v kompaktnější variantu Vanderhoof.

Hudební začátky Vanderhoofa jsou spojené s punk rockovou smečkou The Lewd, do které naskočil v únoru 1978 jako baskytarista za odejivšího basáka Davida „Buttboy“ Rudicrona, který ve skupině The Lewd před tím nahradil jiného baskytaristu s holandskými předky – Mike Davidsona (vlastním jménem Mike Van Dyke). Vanderhoof si nechával říkat Blobbo, aby lépe zapadl mezi ztřeštěné punkéry. Soubor The Lewd sklízel povětšinou lokální úspěchy. Největším zážitkem pro něj bylo předskakování mnohem slavnějším The Ramones v Seattlu v Paramount Theater v roce 1978, kde se mezi tím skupina kompletně přestěhovala.

Svou singlovou prvotinu, pod názvem Kill Yourself, vydali The Lewd v roce 1979 u nezávislého labelu Scratched Recods. 7“ vinyl obsahoval celkem 3 skladby – Kill Yourself, Trash Can Baby a Pay Or Die. V roce 1980 se The Lewd přestěhovali do San Franciska, kde v novém „metalovém svatostánku“ skládali materiál pro připravované plnohodnotné album. Vanderhoof alias Blobbo bydlel v bytě, kterému říkal Metal Church a kde se svými spřízněnými dušemi pomalu vplouval do tajů heavymetalového světa. Z tohoto období se zachovaly jen demo nahrávky, které byly distribuované na koncertech na kazetách. Mezi jinými např. skladba Roman Polanski. To už ale Blobbo přesedlal z baskytary na kytaru. Během roku 1980 Vanderhoof bandu The Lewd opouští, aby zhmotnil své hudební sny. Chce hrát hudbu ovlivněnou hudebním stylem NWOBHM (Nová vlna britského Heavy Metalu).

The Lewd natočí a vydají plnohodnotné album (již bez Vanderhoofa) v roce 1982 pod názvem American Wino. Na vinylu se objevila i skladba I ́m Not Pretty, na které se spoluautorsky podílel Kurdt.

Po odchodu z The Lewd zakládá Vanderhoof metalový soubor, který dostal název Metal Church (jak jinak). Na bubenickou stoličku tehdy láká Larse Ulrycha (Metallica), který se zrovna s rodiči přestěhoval z Dánska do Států. Ale jak sám Kurdt přiznává, s Larsem vlastně nikdy pořádně nehráli. Ze všeho sešlo z jednoho prostého důvodu. Lars měl své bicí na lodi, která plula z Dánska do Ameriky, a tak neměl na co bubnovat. Tím pádem všechny ty kecy u piva o společném metalovém projektu šly v niveč. Všem těm plánům pak uťal nadobro tipec Larsův otec, který si „synáčka“ odvezl do Los Angeles.

Po několikaměsíčním kočování po místních barech a putikách se skupina Metal Church rozpadá a Vanderhoof se stěhuje zpět do Aberdeenu, kde zakládá se svými kamarády ze střední školy skupinu Shrapnel. I když skupina pracovala na vlastním materiálu, hrála stejně coververze od různých metalových a hardrockových kapel. Vystupovali povětšinou v Aberdeenu a okolí, a to v barech, na školních akcích a příležitostně na svatbách. A od té doby s Kurdtem zůstává dlouhé roky bubeník Kirk Arrington, kterého dokonce o pár let později lákali do svých řad Def Leppard, jimž se při autonehodě se svou Corvettou těžce zranil bubeník Rick Allen. Arrington nabídku odmítl, i když Def Leppard tehdy nezadržitelně stoupali na vrchol.

V roce 1983 opouští band Shrapnel zpěvák Mike Murphy a na jeho místo přichází David Wayne z místní smečky Bastardsun. S příchodem Waynea mění skupina opět název a vrací se k původní myšlence Metal Church. Vanderhoof se pro návrat do minulosti rozhodl kvůli fanouškům, kterým stále ještě ležel původní název v jejích myslích, kterou hlodal jak hladový termit. A jak to v tomto období uměli Metal Church rozbalit, dokazuje i tato raritní koncertní nahrávka ze Seattlu z roku 1983.

První demo Vanderhoofa a spol. vyšlo pod názvem Red Skies v roce 1981 ještě v prvním období skupiny Metal Church. Na třískladbovém demu se objevila i instrumentální skladba Merciless Onslaught, kterou Metal Church taktéž zařadili na svůj albový debut Metal Church. Tuto skladbu hraje skupina na koncertech dodnes.

Průlom v historii kapely Metal Church nastal v roce 1984, kdy si jich všiml Brian Slagel – šéf nezávislého hudebního labelu Metal Blade Records. Na sampler Metal Massacre V. zařadil jejích song The Brave. A tak se Metal Church dostali do společnosti takových skupin jako Overkill, Voivod, Omen nebo Fates Warning. Ve stejném období vydává nově vzniklý label Ground Zero Records (ten si založili členové Metal Church vlastně sami pro sebe) kompilaci Northwest Metalfest, která se vcelku slušně prodávala i v Německu, kde ji ale distribuoval nezávislý label Steamhammer. A na tomto výběrovém albu se jako desátý objevil song skupiny Metal Church Death Wish, který skupina vydala již dříve na svých demo nosičích Four Hymns (1982) a Demo 1983.

13. června 1984 nastupují Metal Church do nahrávacího studia, aby zde natočili debutové album Metal Church, které oficiálně vychází v listopadu téhož roku ve Státech a o měsíc později i v Evropě u Steamhammer obohacené o bonus Big Guns. Na poměrně neznámou kapelu se vinyl prodával velice dobře. Vždyť 75 000 prodaných nosičů je slušný počin i na v té době známější soubory. Album Metal Church se blyští nesmrtelnými perlami jako Beyond The Black, Metal Church, Gods of Wrath nebo Hitman, které jsou dodnes součástí koncertního setlistu.

Na základě úspěchu u fanoušků se rozhodne se skupinou podepsat smlouvu nadnárodní společnost Elektra, u které pak vychází 6. října 1986 druhé album The Dark. Zde se stane největším hitem skladba Watch the Children Pray. Na začátku osmdesátého sedmého vyrážejí Metal Church na společné turné s Metallicou. Svými perfektními a doslova nadupanými vystoupeními publikum doslova šokovali a dalo se polemizovat o tom, kdo by měl dělat předkapelu a kdo hlavní hvězdu. Jenže vztahy uvnitř skupiny byly už delší dobou značně napjaté, což vyústilo v odchod Vanderhoofa na konci roku 1987, kterého nejprve zaskakoval na letním turné s Anthrax Mark Baker a později plně nahradil bývalý kytarový technik Metallicy John Marshall. Po posledním turné Metal Church byl Vanderhoof s fyzickými silami úplně na dně.

V následujícím roce pak Metal Church opustil drogami a chlastem zmožený zpěvák John Wayne, kterého nahradil Mike Howe ze spřízněných Heretic. Jenže Kurdt Vanderhoof úplně nezmizel z podvědomí fanoušků Metal Church. Stal se jejích šestým členem, který pro skupinu skládal nadále songy, ale se skupinou nevystupoval. Na následujícím nosiči Blessing In Disguise (1989) je podepsán jako autor pod osmi skladbami z devíti.

Jenže, jak sám Vanderhoof po létech přiznal, byla nechuť koncertovat jen polovina pravdy. Po ukončení koncertní spolupráce s Metal Church totiž zakládá skupinu Hall Aflame, a jak sám říká: „Chtěl jsem mít něco jen tak pro zábavu, měl to být takový Rock ́n ́ Roll na odreagování.“ Načež se věci hnuly úplně jiným směrem, než jak čekal. Hall Aflame vydali nepříliš úspěšné album Guaranteed Forever (1991). Fanoušci totiž čekali od Vanderhoofa opět něco tvrdšího, ale s tímto projektem, který to tíhnul k jižanskému rocku, u svých fanoušků moc neuspěl. Důkazem toho je i skladba Country Angel, která dávala jasně najevo, v jakých vodách se nyní Kurdt pohyboval. Ale ne všichni Hall Aflame zatracovali. Skupina si našla nové fanoušky mezi kovboji a motorkáři, načež vyrazila jako záskok za The Black Crowes na společné turné se ZZ Top jako support. Přestože Hall Aflame natočili i druhé album, nebyla vůle jej vydat. Po 3 létech fungování Vanderhoof soubor rozpouští.

V následujících létech se Kurdt věnuje převážně studiové práci a produkování různých alb známých i méně známých souborů. Taky píše skladby pro další studiové počiny Metal ChurchThe Human Factor (1991) a Hanging In The Balance (1993). Jenže na konci roku 1994 Metal Church definitivně končí. Ameriku totiž začaly válcovat grungeové spolky a o heavy metal přestal být úplně zájem.

Vanderhoof ale neháže flintu do žita. V roce 1997 zakládá Kurdt soubor Vanderhoof, s kterým zároveň vyráží dobývat koncertní pódia nejen po rodné Americe, ale i jako support Savatage na jejích evropské štaci. Z tohoto turné pochází i video, kde skupina hraje skladby Game Is Played a Bleed. Sparingpartnera mu zde dělá starý známý Kirk Arrington, s kterým dokonce skládá nový materiál. Ještě v témže roce vydají Vanderhoof bezejmenné album Vanderhoof, které, než k říznému heavy metalu, tíhne více k progresivnímu rocku. Příkladem budiž otvírák Bleed nebo šlapající 40 Days Down. Další skladba Falling To Earth se už blíží k AOR kapelám sedmdesátých let jako Boston nebo Journey.

Druhé album vydávají Vanderhoof v roce 2002 pod názvem A Blur In Time. To se už ale nedočká takového úspěchu, jako debut. Tou dobou už skupina prakticky neexistuje. Kurdt Vanderhoof se opět naplno věnuje reinkarnovaným Metal Church.

K znovu obnovení Metal Church dochází v polovině roku 1998. Impulzem budiž vydání koncertního alba Live In Japan, které vyšlo bez vědomí Vanderhoofa u Blackheart Records 23.července 1998. Desku vydal manažer skupiny Metal Church, s čímž její „bývalí“ členové nesouhlasili. Proto se původní sestava sešla, aby dala dohromady materiál natočený převážně z turné k albu The Dark do poslouchatelné podoby a tento nosič pak oficiálně vydali Metal Church 5.října 1998 pod prostým názvem Live.

A právě v tomto období se začíná psát nová historie skupiny Metal Church. Skupina se schází v původní sestavě s Kurdtem Vanderhoofem a Davidem Waynem, ale jen na chvíli. Kytarista Craig Wells záhy z rodinných důvodů kapelu opouští a na jeho místo naskakuje již ostřílený John Marshall. Soubor se taktéž uzavírá do nahrávacího studia, aby zde natočil comebackové album Masterpeace, které vychází 22.července 1999 u Nuclear Blast. Bohužel, výsledný produkt ani zdaleka nenaplní očekávání. O tom, jak dopadla nahrávka, vypovídá otvírák Sleeps with Thunder. V kapele nebyla ta pohoda, jako v osmdesátých létech. Wayne nebyl schopen pomalu zpívat a ostatní členové se taktéž věnovali všemu jinému, jen ne skupině Metal Church. Proto se Vanderhoof rozhodne obměnit do dalších let celou sestavu a na pěvecký post přijme Ronnye Munroea, který před tím zpíval v kapelách Paladin a Rottweiller.

V roce 2004 vychází skupině Metal Church album The Weight Of The World a o 2 roky později A Light In The Dark. Na tomto nosiči se nachází i pecka Mirror Of Lies, kterou na koncertě se skupinou již odbubnoval Jeff Plate (ex-Savatage, Trans-Siberian Orchestra), nová akvizice skupiny. Metal Church na svém turné po evropských festivalech navštíví i Vizovice a zahrají si na prestižním festivalu Masters of Rock, kde si krom jiného vystřihnou i skladbu Leave Them Behind.

V mezičase zakládá Vanderhoof svůj další boční projekt Presto Ballet, který je laděn do prog-art rocku. Sestavu zprvu tvoří bývalí spoluhráči s projektu Vanderhoof. Postupem let se ve skupině vystřídá několik muzikantů, včetně zpěváka Munroea. Skupina vydá od roku 2005 do 2012 čtyři dlouhohrající alba. Peace Among the Ruins (2005), The Lost Art of Time Travel (2008), Invisible Places (2011) a Relic Of the Modern World (2012). O tom, co vlastně Presto Ballet hrají, vypovídá dvacetiminutová kompozice Relic Of the Modern World ze stejnojmenného alba. A i když se dostává Vanderhoofovi s projektem Presto Ballet menšího či většího uznání, jeho srdce stále bije pro Metal Church.

Ti vydávají 26.žáří 2008 další album This Present Wasteland, které už kompletně nabubnoval Jeff Plate. Jenže v prvním týdnu po vydání desky se ji prodalo jen 920 kopií, z čehož vydavatelská společnost SPV nebyla moc nadšená. Totéž platilo i o členech skupiny.

Konečná rána pak přišla počátkem července 2009, kdy skupina Metal Church oznámila svůj konec. Částečně k tomu přispěl i krach společnosti SPV, u které měli Metal Church podepsanou smlouvu. Ale skupina tuto informaci dementovala. Kolaps společnosti SPV byl dle vyjádření členů Metal Church jen jedním z faktorů rozhodnutí o ukončení kariéry. A tak se rušil zbytek předem naplánovaných koncertů. Posledním koncertem skupiny tak byla show na Rocklahoma festivalu, který se uskutečnil 9. července 2009.

Naštěstí, nikdy není nic tak horké, jak se to vaří. V říjnu 2012 kapela oznámila, že vyplouvá opět na plavbu po metalových mořích. A jak příznačné to bylo, když se jejích první oficiální vystoupení odehrálo během plavby na lodi při příležitosti akce zvané 70,000 Tons of Metal.

22.října 2013 pak vydávají Metal Church nové album s názvem Generation Nothing. A takto hráli Metal Church 4.března 2014 v Brooklynu v Saint Vitus Bar.

Čeští fanoušci této metalové legendy budou mít možnost vidět skupinu Metal Church 27.června 2014 na festivalu BasinFireFest ve Spáleném Poříčí, kde si zahrají po boku takových kapel jako Trivium, Mekong Delta, Death, Vicious Rumors, Annihilator nebo Masterplan.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 21.4.2014 16:16 | karma článku: 13.16 | přečteno: 492x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 387 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...