Havířovské slavnosti 2015 – areál městské sportovní haly, Havířov.

4. 10. 2015 15:18:12
První zářijový víkend, tj. 4. a 5. září se konaly v Havířově, jako už mnoho let nazpět, Havířovské slavnosti. Letošní ročník byl zkrácen ze tří dnů na dva, ale i přesto si na oslavu našlo cestu na 40 000 návštěvníků.

Rekord z minulých let nebyl sice překonán, ale tady nejde přece o to, aby se překonávaly nějaké letité rekordy, ale aby se všichni dobře bavili. A lidi se bavili. Program letošních slavností čítal hodně barevnou hudební nadílku. Od popu, přes swing, crossover až po heavy metal. Nic nového pod sluncem. Havířovské slavností jsou specifické tím, že oslovují širokou kulturní veřejnost. Ruku na srdce. Kde by si šel na koncert Modern Talking zapařit metalista? Asi jen výjimečně, a to jako „přívěšek“ své drahé polovičky, a přitom by měl keců jak pes blech. Obráceně to platí taktéž. Nedovedu si moc představit usedlou, zasloužilou babičku (věk neuvádím záměrně), jak hrozí „paroháčem“ na samostatném koncertě Arakainu. Přesto na slavnostech nic výjimečného.

Páteční program se rozjížděl v popovém rytmu, kdy mladší generaci oslovili plzeňáci Mandrage. Já tyto „vykrádače“ neposlouchám. Ve svých bílých ohozech svítili jak měsíčci na hnoji, ale návštěvnost měli docela slušnou. Zřejmě mají dobrý managment, který je tlačí do médií i přes, na pět zámků, uzamčené toalety. Anebo mají bohatého sponzora, který na nějaké ty „drobné“ nehledí. Hudebně jsou ale Mandrage odpad, jenž jen vyplnil mezeru, kterou před léty opustili další „přesládlí“ Lunetici. Pamatuje ještě dnes někdo na jejích hity jako Máma, Only You nebo Kouzelná noc? Asi někde v podvědomí tam jsou. Vždyť rádia jimi masírovala posluchače od rána do večera. A kde jsou Lunetici dnes? Nikde. Už nejsou. A ani pes po nich neštěkne.

Dalším interpretem pro pamětníky byl na slavnostech Thomas Anders. Bývalá polovice slavného dua Modern Talking, které v druhé polovině osmdesátých let minulého století válcovalo snad všechny evropské hitparády, přivezla do Havířova směsicí svých největších hitů. Nechyběly pecky jako Atlantis Is Calling, You're My Heart, You're My Soul nebo Cheri, Cheri Lady. Pamětníci se vyřádili. Kupodivu ale nebyli sami. Viděl jsem i několik „metel“, jak paří na place jak o život.

Jiné kafé už byl koncert ostravské skupiny Citron. Nadupaný rock, který rozzářil snad každého jejích fanouška. Bohužel se jednalo o poslední koncert Citronu v klasické sestavě, proto bylo cítit tak trochu „hořko v ústech“. Kluci to ale pojali jako profíci a nedali ani trochu znát, že vztahy mezi Radimem Pařízkem a zbytkem kapely jsou na bodu mrazu. Za to si zaslouží všichni velkou pochvalu. Ne každý by to unesl s takovou grácii.

Headlinerem pátečního večera byla německá crossoverová skupina Guano Apes v čele se zběsilou Sandrou Nasic. Koncert dobrý, jen kdyby se na konci zbytečně nenatahoval jak guma od tepláků.

Setlist Guano Apes:

Carol and Shine

You Can ́t Stop Me

Quietly

Fake

Sunday Lover

Oh What A Night

Hey Last Beautiful

Open Your Eyes

Fanman

Underwear

Like Somebody

All I Wanna Do

Big in Japan

Lez (instrumental)

Close To the Sun

Lord of the Boards

Sobotní program načaly „dámy“ českého poprocku – Věra Špinarová a Petra Janů. Areál městského stadionu byl opět plný k prasknutí. Obě zpěvačky předvedly excelentní výkon, jenž si zaslouží velkou pochvalu. Kéž by bylo takových interpretů na naší hudební scéně více. Nechyběl ani společný duet To máme mládež.

A tam kde dámy Špinarová + Janů skončily, tam Arakaini s Lucií Bílou navázali. Opět vynikající koncert, který jen podtrhl probíhající vyprodané turné těchto „veteránu“ české rockové scény. Nechyběly hity jako Satanica, Apage Satanes, Ty a já, Ztráty a nálezy anebo Zimní královna.

Trochu z jiného soudku byl koncert Vojty Dyka & B-Side Bandu. Směsice swingu a jazzu možná po Arakainech trochu „rozhodil“ metalové fanoušky, ale závěrečná pecka od Rage Against The Machine Killing In The Name je určitě zase patřičně zařadil do těch správných „bigbítových“ kolejí. Touto skladbou mě Dyk opravdu dostal. Až jsem se přistihl, jak se pohupuji do rytmu.

Závěrečný koncert švédských HammerFall už jen potvrdil, že letošní slavnosti se opět předvedly v tom nejlepším světle. HammerFall odehráli plnohodnotný koncert plný hitů jako Templars of Steel, Bushido nebo Hearts on Fire. Myslím, že ze strany pořadatelů byla skupina HammerFall moc dobrá volba. Tento band předvádí standardně dobrý výkon a ještě jsem nezažil žádný jejích koncert, který by odflákli. Jsou „neokoukaní“, přesto výborní.

Setlist Hammerfall:

Hector ́s Hymn

Any Means Necessary

Renegade

B.Y.H.

Blood Bound

Let the HammerFall

Live Life Loud

400 Meter Medley

Threshold

Last Man Standing

HammerFall

Templars of Steel

Bushido

Hearts on Fire

Outro: Dreams Come True (playback)

Autor: Jiří Ručka | neděle 4.10.2015 15:18 | karma článku: 15.32 | přečteno: 753x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 220 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...