Jiří Ručka

Černá kniha rocku – 2015

9. 01. 2016 15:01:40
Ač to z počátku roku 2015 vypadalo na pohodový rok mezi rockovými muzikanty, svět i Česká republika přišli během tohoto roku o mnoho významných hudebních veličin. A největší rána pro hudební svět přišla na samém konci roku.

Rudy "WhiteShark" Vercruysse – 3. ledna umírá zakládající člen belgické Heavy metalové smečky Ostrogoth. Bylo mu 59 let. Se skupinou Ostrogoth natočil 3 dlouhohrající alba a podílel se mimo jiné i na nahrávce Too Hot.

Kim Fowley – 15. ledna zemřel v pětasedmdesáti létech na rakovinu močového měchýře význačný americký hudební skladatel, producent, konferenciér, hudebník a zpěvák. Krom toho, že přivítal osobně nervózního Johna Lennona a jeho Plastic Ono Band plápolajícím zapalovačem (a tím nechtě vymyslel tuto tradici) v roce 1969 na festivalu v Torontu, složil i několik známých skladeb pro takové hudební velikány jakými jsou Kiss, The Runaways nebo Alice Cooper. Zde ve vlastní nahrávce I Hate You z roku 1973.

Dallas Taylor – ve věku 66 let umírá 18. ledna bubeník slavné folk rockové skupiny Crosby, Stills & Nash. Příčinou úmrtí byla komplikace po virové pneumonii a následném selhání ledvin. Taylor se podílel i na nahrávání hitu Woodstock.

Edgar Froese – 20. leden byl posledním dnem života pro tohoto význačného hudebníka, který byl zakládajícím členem krautrockových Tangerine Dream a s touto skupinou hrál až do svého konce. Zemřel v 70 létech na plicní embolii. Zde skladba Stratosfear ze stejnojmenného alba Stratosfear z roku 1976.

Demis Roussos – 25. ledna opouští pozemský život tento význačný řecký tenor. Bylo mu 68 let. Celosvětově prodal Roussos více než 60 milionů alb. Málokdo ale ví, že jeho hudební začátky jsou spojeny s progrockovou skupinou Aphrodite's Child, kde hrál i Vangelis. Zde připomenutí ve skladbě Rain and Tears.

Mats Olausson – 18. února zemřel v čtyřiapadesáti létech tento švédský klávesista. Spolupracoval s takovými věhlasnými hudebníky a skupinami jakými jsou ARK, Yngwie Malmsteen, Kamelot nebo John Norum (Europe). Takto si zahrál v japonském Budokanu.

Lew Soloff – 8. března umírá na srdeční infarkt ve věku 71 let tento význačný americký jazzový trumpetista, skladatel a herec. Od roku 1968 do 1974 byl členem legendární jazzrockové skupiny Blood, Sweat & Tears. A takto mu to hrálo ve skladbě And When I Die.

Jimmy Greenspoon – 11. březen byl posledním dnem života tohoto skvělého klávesového hráče a hudebního skladatele. Greenspoon umírá na rakovinu ve věku 67 let. Hudebně se proslavil především jako hráč na klávesy v soft rockové skupině Three Dog Night, kde působil až do své smrti. Kdo by neznal velký hit této skupiny One ?

Daevid Allen – ve věku 77 let umírá 13. března australský hudebník a skladatel, zakládající člen progrockových Soft Machine a progres-psychedelic rockových francouzů Gong, kde působil s malou přestávkou až do své smrti. Zde krátké připomenutí ve skladbě Magdalene.

Mike Porcaro – v neděli, 15. března, zemřel ve věku nedožitých šedesáti let baskytarista skupiny Toto, v níž působil v létech 1982 – 2007, kdy musel hraní ve skupině kvůli vážným zdravotním problémům nechat. Trpěl neurodegenerativním onemocněním mozku známém jako Lou Gehringova choroba. Mikea si můžeme připomenout např. v megahitu Pamela.

Andy Fraser – ve věku 62 let umírá 16. března zakládající člen legendární britské skupiny Free. Fraser dlouhodobě bojoval s rakovinou a AIDS. Krom skupiny Free, působil taky ve skupinách Sharks a John Mayall & the Bluesbreakers. Zde v největším hitu skupiny Free – skladbě All Right Now.

Bruce Crump – další skvělý muzikant – bubeník a zakládající člen skupiny Molly Hatchet, která je předním představitelem tzv. jižanského rocku, umírá 16. března ve věku 57 let. V červenci 2002 mu byla diagnostikována rakovina hrdla, jenž byla zároveň příčinou úmrtí. Zde krátké připomenutí v songu Flirtin' With Disaster.

A.J.Pero – ve věku pouhých 55 let zemřel 20. března dlouholetý bubeník americké Heavy metalové skupiny Twisted Sister. Poslední dva roky bubnoval ještě ve hvězdném seskupení Adrenaline Mob. Příčinou úmrtí byl dle lékařů infarkt. A.J.Pero si zabubnoval i v megahitu We're Not Gonna Take It.

Scott Clendenin – 24. března umírá v sedmačtyřiceti létech baskytarista americké metalové skupiny Death a progmetalových Control Denied. Scotta si je možno připomenout ve skladbě The Philosopher.

Bob Burns – 3. dubna zemřel při autonehodě zakládající člen southern rockových Lynyrd Skynyrd. Burns v této legendární skupině bubnoval až do roku 1974. Zde ve skladbě Free Bird.

Guy LeBlanc – 27. duben byl posledním dnem života pro tohoto význačného kanadského klávesistu a hudebního skladatele, který krom jiného hrál v progrockových Camel a ve stejně zaměřené skupině Nathan Mahl. Zemřel v pouhopouhých čtyřiapadesáti létech na rakovinu ledvin. Zde jeho klávesy v songu Simple Pleasures.

Ben E.King – v 76 létech umírá 30. dubna významný americký zpěvák řadící se k R&B a Soulu, jenž se proslavil především s kapelou The Drifters. Jeho největším hitem byla skladba Stand By Me, která se díky reklamě na jeansy dostává v roce 1987 na 1. příčku anglické hitparády.

Craig Gruber - ve věku nedožitých čtyřiašedesáti let zemřel 5. května původní basák Blackmoreových Rainbow a taky člen ELF, ve kterých hrával s Ronniem Jamesem Diem. V posledních letech Gruber kromě muziky bohužel bojoval i s rakovinou prostaty, která mu nakonec byla fatální... A takto zněla Craigova basa ve skladbě Catch The Rainbow od skupiny Rainbow.

B.B.King – 14. května umírá „král blues“. Bylo mu 89 let. B.B. King prodal celosvětově mnoho milionů alb a ovlivnil několik generací muzikantů. V roce 1993 se sešel na jednom pódiu s několika věhlasnými kytaristy, s kterými si zahrál bluesovou pecku Sweet Little Angel.

Louis Johnson – 21. květen byl posledním dnem života pro tohoto mimořádně nadaného šedesátiletého baskytaristu, bez kteréhožto doprovodu se neobešla skoro žádná hudební megastar. Počínaje Arethou Franklin, přes Phila Collinse, Stevie Nicks, Michaela Jacksona, až po Paula McCartneye. Jeho domovskou kapelou byl bratrský funky band The Brothers Johnson. Zde jedna malá připomínka v McCartneyho songu Silly Love Songs.

Christopher Lee – 7. června umírá ve věku 93 let tento vynikající britský herec a taky asi nejstarší metalový zpěvák na světě. Lee spolupracoval s takovými kapelami, jakými jsou Manowar nebo Rhapsody of Fire. Vydával taky vlastní metalové alba. Zde ve skladbě The Bloody Verdict of Verden.

Chris Squier – 27. června zemřel sedmašedesátiletý baskytarista progrockových Yes. Squier byl zakládajícím členem této vynikající britské skupiny, s níž vystupoval až do své smrti, jejíž příčinou byla akutní erytroidní leukémie. Zde připomenutí v songu Owner Of A Lonely Heart.

Gary Richrath – v 65 létech umírá 13. září v Bloomingtonu (stát Illinois) americký kytarista a hudební skladatel, dlouholetý člen skupiny REO Speedwagon. Kdo by neznal obrovský hit Take It On The Run, jehož je autorem?

Martin Kearns – 14. září umírá nečekaně v pouhopouhých 38 létech anglický bubeník, který spolupracoval s deathmetalovými Bolt Thrower. Jeho bicí souprava je slyšet např. ve skladbě Honour.

Frank Watkins – ve věku 47 let zemřel 18. října po dlouhém boji s rakovinou baskytarista amerických deathmetalistů Obituary. Od roku 2007 vystupoval pod jménem Bøddel v norské „drtičce kostí“ Gorgoroth. Zde Frank ve skladbě The End Complete.

Philthy Animal Taylor – 11. listopadu umírá v 61 létech na selhání jater vynikající bubeník, který celkem 15 let bubnoval v metalové legendě Motörhead. V roce 1985 si na skok odskočil do britských Waysted. S Motörhead nabubnoval i legendární album Ace of Spades, kde se objevila i stejnojmenná pecka Ace of Spades.

David Van Landing – v jedenapadesáti létech tragicky umírá při autonehodě 17. listopadu americký zpěvák, který spolupracoval např. s Michaelem Schenkerem, Tony MacAlpinem nebo skupinou Crimson Glory. Zde David v hitu Doctor Doctor.

Scott Weiland – 3. prosince byl v tourbuse nalezen mrtev zpěvák skupiny The Wildabouts. Weilanda ale proslavily především skupiny Stone Temple Pilots a Velver Revolver, ve kterých taktéž zpíval. Scott dlouhé roky bojoval se závislostí na drogách a právě toto se mu stalo osudným. S Velvet Revolver nazpíval mimo jiné i hitovku Fall To Pieces.

Lemmy Kilmister - svět rockové muziky na sklonku roku potkala nenahraditelná ztráta. Pouhé čtyři dny po svých sedmdesátých narozeninách – 28. prosince - zemřel jeden z Nesmrtelných. Rock ́n ́ Rollové ESO. Lemmy je neodmyslitelně spojen se skupinou Motörhead, která s jeho smrtí bohužel dohrála. Příčinou úmrtí byla extrémně agresivní rakovina. Zde malé připomenutí ve skladbě Kill By Death. Jeho pohřeb se bude konat právě dnes - 9. ledna a celý svět jej může sledovat živě od 24:00 středoevropského času zde.

Taktéž česká hudební scéna přišla v roce 2015 o několik vynikajících muzikantů.

Lukáš Toman - ve věku 40 let zemřel 8. května na infarkt stálý host kapely Divokej Bill, který hrál ve skupině na didgeridoo. Zde Lukáš v amaterské nahrávce z koncertu.

Ota Petřina – 11. července umírá ve věku 66 let tento vynikající kytarista a hudební skladatel, který spolupracoval dlouhé roky s Petrou Janů, C & K Vocalem nebo Václavem Neckářem. Zde jeho portrét z roku 1998.

Ladislav Kantor – ve věku 69 let umírá 26. července po těžké nemoci zpěvák, textař, pedagog, dramaturg a bývalý politik. Byl dlouholetým členem C&K Vocalu a blízkým spolupracovníkem kapelníka této skupiny Jiřího Cerhy. S C&K Vocalem nazpíval např. song Doky, vlaky, hlad a boty.

Vlad Blasphemer – ve věku 41 let umírá 4. srpna tento žatecký rodák, kytarista a bubeník metalových skupin Agmen, Dark Storm, Detonator 666, Hellocaustor, Maniac Butcher a dalších. Zde Vlad s posledně jmenovanou kapelou ve skladbě Píseň černých vran.

David Weingartner – v sobotu 29. srpna bylo v místí říčce Chomutovce nalezeno mrtvé tělo třicetiletého zpěváka crossoverové skupiny X-Left To Die. David taktéž zazářil v televizní talentové soutěži Hlas ČeskoSlovenska. Zde ve skladbě Mám toho dost od skupiny X-Left To Die.

Ice-B – 21. listopadu zemřel ve věku 42 let v nemocnici ve Valašském Meziříčí po celkovém selhání organismu, jeden ze zakladatelů kontroverzních punk – hip hopových Electrïck Mann. Zde Ice-B ve skladbě Na držku padám.

Peter Jurkovič – v sobotu 28. listopadu umírá jeden z nejstylovějších českých bluesových kytaristů, bývalý člen kapely Bluesberry. Víc než jako muzikant se ale Jurkovič prosadil jako kytarář. Mimo jiné postavil kytary frontmanovi ZZ Top Billymu Gibbonsovi, Eriku Claptonovi anebo Jeffu Beckovi. Zde se skupinou Motion Food ve skladbě Kdybych byl Bluesman.

Černým dnem Světového Rock ́n ́Rollu se ale stává Pátek 13. listopadu, kdy skupina teroristů provede v Paříži celkem šest útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražedné bombové útoky. Nejvíce obětí si vyžádal útok na koncertní sál Bataclan na Boulevardu Voltaire v centru města. Tam zrovna probíhal koncert americké rockové skupiny Eagles of Death Metal za účasti asi 1 500 diváků. Do budovy kolem 21:40 pronikli tři útočníci vyzbrojení útočnými puškami AK-47 a ručními granáty a nemilosrdně zabili 89 lidí a další desítky osob vzali jako rukojmí.

Další odkazy:

Černá kniha rocku 2013

Černá kniha rocku 2014

Autor: Jiří Ručka | karma: 15.79 | přečteno: 1261 ×
Poslední články autora