Jiří Ručka

Černá kniha rocku – 2016

12. 02. 2017 12:02:53
Je za námi rok 2016, ve kterém se smrtka svou nabroušenou kosou rozmáchla hodně ze široka. Hudební svět tak přišel o mnoho hudebních osobností, nadšenců a vizionářů, bez kterých by dějiny rockové hudby byly ochuzeny o mnohé.

Jason Mackenroth – 3. ledna umírá ve věku 46 let na rakovinu prostaty bubeník a saxofonista, známý ze svého působení v kapele Rollins Band. V této kapele působil v létech 1994 – 2004. Zde jeho bicí na koncertě Rollins Bandu na Bizarre festivalu v německém Weeze.

David Bowie – ve věku 69 let zemřel 10. ledna na rakovinu jater, se kterou bojoval 18 měsíců, britský zpěvák, hudební skladatel, multiinstrumentalista, producent a malíř. Připomenout si jej můžeme ve skladbě Ashes To Ashes z roku 1980.

Giorgio Gomelsky – ve věku nedožitých dvaaosmdesáti let zemřel 13. ledna v New Yorku na rakovinu známý londýnský manažer a producent rockového kvasu 60. let. Jako majitel známého londýnského hudebního klubu The Crawdaddy Club byl u toho, když začínali Rolling Stones. Byl jejích první manažerem. A takto hráli Rolling Stones v tomto klubu skladbu Hey Crawdaddy.

Dale Griffin – v sedmašedesáti letech umírá 17. ledna zakládající člen skupiny Mopp the Hoople. Griffin byl nejen skvělý bubeník, ale taktéž zpěvák a producent. Produkoval mimo jiné alba skupin Hanoi Rock či Cult. Zde jeho bicí ve skladbě All The Young Dudes.

Glenn Frey – 18. ledna nás navždy opustil zakládající člen skupiny Eagles. Bylo mu 67 let. Frey byl nejen skvělý zpěvák, ale i hudební skladatel, multiinstrumentalista a herec. Jako člen Eagles získal šest cen Grammy a pět cen American Music Award. Jeho sólový zpěv je možno slyšet ve skladbě New Kid in Town.

Jimmy Bain – 23. ledna, ve věku 68 let, umírá na zápal plic baskytarista skupin Rainbow, Dio a Thin Lizzy. Zde Jimmy s Rainbow ve skladbě Do You Close You Eyes.

Black – 26. leden byl posledním dnem života třiapadesátiletého britského hudebníka Colina Vearncombeho, známého pod pseudonymem Black. Black podlehl následkům vážné autohavárie, která se stala u letiště v irském Corku. Začínal jako punk rockový instrumentalista, aby v osmdesátých létech minulého století dobyl světové hitparády s albem Wonderful Life. A stejnojmenná skladba Wonderful Life jej proslavila nejvíce.

Paul Kantner – ve čtyřiasedmdesáti letech umírá 28. ledna po srdečním záchvatu kytarista a zpěvák známé sanfranciské psychedelické skupiny Jefferson Airplane, která vystoupila mimo jiné i na slavném Woodstocku v roce 1969. Zde krátké připomenutí ve skladbách Somebody to Love a White Rabbit.

Signe Toly Anderson – ve stejný den jako Kantner, umírá i další členka skupiny Jefferson Airplane. Bylo ji taktéž 74 let. Příčinou úmrtí bylo chronické onemocnění plic. Signe Toly si zazpívala krom jiného i v protiválečném songu Volunteers.

Jim Reeves - 30. ledna umírá v pouhých sedmačtyřiceti letech člen německé kapely Sqeezer Jim Reeves. Jeho bezvládné tělo bylo nalezeno v hostelu Stuttgarter Platz v Berlíně v noci ze soboty na neděli. Největším hitem skupiny byl song Sweet Kisses, který bodoval i v české hitparádě.

Jon Bunch – poslední lednový den opouští v pouhých pětačtyřiceti letech pozemský život americký zpěvák a skladatel, známý ze svého působení v emo bandu Sense Field. Příčinou úmrtí bylo sebevražedné předávkování prášky na spaní. A takto romantický byl Bunch se skupinou Sense Field ve skladbě Save Yourself.

Maurice White – 4. února umírá ve spánku na následky Parkinsonovy nemoci ve věku 74 let zakladatel a zpěvák Rhythm and bluesové skupiny Earth, Wind & Fire. Americkou hitparádu dobyli Earth, Wind & Fire se skladbou Shining Star.

Viola Beach – 13. února umírají na následky autonehody u švédského města Södertälje čtyři členové a manažer této britské indie skupiny. Jmenovitě Kris Leonard, River Reeves, Tomas Lowe, Jack Dakin a manažer Craig Tarry. A takto hráli Viola Beach svou skladbu Get to Dancing.

Piotr Grudziński - 21. února zemřel v pouhopouhých čtyřiceti létech kytarista polských progrockových Riverside. A takto to Piotrovi hrálo na koncertě s Riverside.

John Thomas – ve věku 63 let umírá 3. března na zápal plic kytarista kultovní velšské skupiny Budgie. Thomas hrál v Budgie v létech 80 – 89. Podílel se taktéž na nahrávání skvělého alba Deliver Us From Evil.

Bruce Geduldig – 7. března skonal na nemoc jater doprovodný a live zpěvák sanfranciské post-punkové smečky Tuxedomoon. Bylo mu 63 let. Zde malé připomenutí tvorby Bruceho.

George Martin – v devadesáti letech umírá 8. března ve Wiltshiru producent, muzikant, ale především „pátý“ člen skupiny Beatles. Produkoval mimo jiné obrovský hit „brouků“ Yesterday.

Keith Emerson – spoluzakladatel a klávesák britské progrockové skupiny Emerson, Lake & Palmer spáchal 10. března ve svém domě v Santa Monice sebevraždu střelnou zbraní. Bylo mu 71 let. Zde Keithovy nezapomenutelné klávesy v songu Fanfare For The Common Man.

Nik Green – někdejší člen Glam metalových Blue Murder umírá 13. března. Nik byl nejen vynikající klávesista, ale i hudební inženýr a zvukový technik. Malé připomenutí ve skladbě Jelly Roll, kde si mimo jiné zahrál po boku Johna Sykese a Carmine Appicea.

Frank Sinatra Jr. – 16. březen byl posledním dnem života Franka Sinatry mladšího. Jeho srdce dotlouklo na turné v Daytona Beach na Floridě. Bylo mu 72 let. Frank byl nejen skvělý zpěvák, ale i hudební skladatel a dirigent. Složil mimo jiné skladbu Black Night.

Dennis Davis – v šestašedesáti letech, 6. dubna, umírá tento skvělý bubeník, který spolupracoval s takovými hudebními velikány, jakými jsou a byli David Bowie, Iggy Pop nebo Stevie Wonder. Příčinou úmrtí byla rakovina. Zde doprovází na bicí již výše jmenovaného Davida Bowieho.

Jimmy Van Zant – autor hitu Ronnie’s Song umírá v hospici na Floridě na rakovinu jater 7. dubna v pouhopouhých padesáti devíti letech. Jimmy byl bratrancem Ronnieho Zanta, frontmana nejslavnější sestavy Lynyrd Skynyrd, který zahynul při leteckém neštěstí v roce 1977. Svět tak přišel o další legendu jižanského rocku.

Aleah Liane Stanbridge – v pouhopouhých devětatřiceti letech umírá 18. dubna na rakovinu gothic-rocková zpěvačka původem z Jihoafrické republiky. Spolupracovala mimo jiné s finskými metalisty Amorphis. Její doprovodný zpěv se blýskl ve skladbě The Four Wise Ones.

Prince - ve věku 57 let zemřel 21. dubna v Minnesotě americký zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista a producent Prince Rogers Nelson. Příčinou skonání bylo předávkování fentanylem, který je několikanásobně silnější než heroin. Za svůj život prodal Prince více než 100 milionů alb. Asi nejznámějším hitem je skladba Purple Rain.

Lonnie Mack – ve stejný den jako Prince, zemřel i sedmdesáti čtyřletý americký kytarista a zpěvák. Naposledy vydechl ve zdravotnickém centru v Nashvillu. Lonnie je často považován za jednoho z průkopníků ve hře na elektrickou kytaru. Inspiroval takové kytarové borce jako Erica Claptona, Keitha Richardse či Stevieho Raye Vaughana. Spolupracoval např. s The Doors. Malé připomenutí ve skladbě Oreo Cookie Blues, kde si zahrál společně s již výše jmenovaným Vaughanem.

Jeff Kent – 8. květen byl posledním dnem života pro tohoto vynikajícího zpěváka, klávesistu, hudebního skladatele a producenta, který je znám především ze svého působení v americké rockové skupině House of Lords. Jeho klávesy je možno slyšet např. v songu Your Every Move.

Peter Behrens - bubeník někdejší německé novovlnné skupiny TRIO umírá 11. května ve věku 68 let v důsledku celkového kolapsu organismu. Nejdříve mu selhaly ledviny a nepomohla ani dialýza, postupně se přidal zápal plic a otrava krve. Kdo by si nevzpomněl na megahit tohoto souboru Da Da Da, který válcoval diskotéky v osmdesátých létech?

John Berry – dvaapadesátiletý zakládající člen americké hardcore-punkové smečky Beastie Boys umírá 19. května v hospici v Danversu. John trpěl demencí, jak uvedl jeho otec John Berry III. Berry se podílel na nahrávání debutního EP Polly Wog Stew, které vyšlo v roce 1982.

Nick Menza – taktéž thrash metalovou komunitu postihla v roce 2016 hodně smutná zpráva. 21. května dostává Nick infarkt během koncertu s kapelou Ohm v klubu Baked Potato v L.A. Následně v místní nemocnici umírá. Menza se proslavil především jako bubeník skupiny Megadeth, kde v letech 1989 – 98 nahrál s touto skupinou nejdůležitější alba. Jeho bicí si je možno připomenout v songu Symphony of Destruction. Bylo mu 51 let.

Christina Grimmie – 11. června umírá na následky střelného poranění talentovaná dvaadvacetiletá zpěvačka. Skonala poté, co ji v sále The Plaza Live ve floridském Orlandu postřelil neznámý muž. Nešťastná událost se odehrála, když Christina rozdávala autogramy svým fanouškům. Christina se proslavila v soutěži The Voice, kde v roce 2014 skončila na třetím místě. Zde v songu Feelin' Good.

Trent Gardner – taktéž 11. června umírá americký progresrockový muzikant a producent, jehož domovská kapela Magellan patřila ke špičce americké progresivní scény. Na svých albech spolupracoval s takovými muzikanty jako Tony Levin, John Petrucci, James LaBrie, Steve Howe, Ian Anderson, Terry Bozzio a další. Ve skladbě The Great Goodnight si krom něj a jeho bratra (ten umřel o 2 roky dříve) zahráli i Ian Anderson (Jethro Tull), Robert Berry (Alliance) nebo Tony Levin (King Crimson).

Henry McCullough – pro bývalé Beatle přišla v červnu další smutná zpráva. Ve věku 72 let umírá 14. června bývalý spoluhráč Paula McCartneye ze skupiny Wings, který v souboru působil v létech 1972 – 73. Příčinou úmrtí byl infarkt, který Henryho postihl v roce 2012, a jehož následky přetrvávaly až do jeho smrti. Zde Henry ve skladbě My Love, kterou nahráli Wings v roce 1973.

Scotty Moore – průkopník rockové kytary a zvukový mistr, někdejší spolupracovník Elvise Presleye, umírá ve věku osmdesát čtyři let 28. června. Na jednom podiu si zahrál např. s Ericem Claptonem skladbu Mystery Train.

Alan Vega – malíř a zpěvák americké electro-punkové kapely Suicide umírá ve spánku 16. července. Bylo mu 78 let. Skupina Suicide nepatřila nikdy mezi mainstream, přesto stojí za poslech jejích avantgardní tvorba. Např. skladba Ghost Rider hovoří za vše.

Tamás Somló - 19. července zemřel po boji s rakovinou bývalý baskytarista a saxofonista maďarských skupin Omega a Locomotiv GT. Bylo mu 68 let. Jeho saxofon je možno slyšet např. v songu Tombitás Frédi z roku 1968, kdy hrál ještě s Omegou.

József Laux - 6. srpna uzavřela nespecifikovaná srdeční choroba životní dráhu třiasedmdesátiletého bubeníka, který stál u zrodu maďarských progrockových formací Omega a Locomotiv GT. Laux nabubnoval i největší hit skupiny Omega, skladbu Gyöngyhajú lány.

Tom Searle – v pouho pouhým 28 letech umírá 20. srpna na rakovinu talentovaný kytarista britské hardcoreové smečky Architecst. Jeho divokost je možno vidět a slyšet v songu Gravedigger.

Matt Roberts – ve věku 38 let skonal 21. srpna americký kytarista, jenž byl zakládajícím členem americké post-grungeové skupiny 3 Doors Down a kde hrál až do roku 2013. Příčinou smrti bylo předávkování tišícími léky. Robertse je možno vidět a slyšet v klipu Here Without You.

Gilli Smyth – 22. srpna umírá ve věku 83 let anglická zpěvačka psycho-progrockových skupin Gong, Mother Gong a Planet Gong. Na albu You se představila jako Shakti Yoni.

Norman Killeen - bývalý bubeník kanadských Threat Signal skonal ve čtvrtek 25. srpna ve věku 38 let. Slyšet jeho bubenické kvality lze na albu Vigilance z roku 2009. Killeen v kapele působil mezi lety 2007 a 2010. Jeho „artilerií“ je možno slyšet ve skladbě Through My Eyes.

Pecu Cinnari – padesátiletý bubeník finské kapely Tarot umírá po dlouhé nemoci 10. září. Cinnari byl zakládajícím členem této metalové smečky a spolu s Hietalou (Nightwish) natočil 9 studiovek a dvě live alba. Zde jeho bicí ve skladbě Pyre of Gods.

Leonard Haze - v neděli 11. září umírá v důsledku chronické nemoci plic tento jedenašedesátiletý původní bubeník americké heavymetalové smečky Y & T. S touto skupinou natočil celkem 7 řadových alb. Zde v songu Open Fire.

Mike Taylor – 27. září umírá osmašedesátiletý zpěvák birminghamské skupiny Quartz, která se řadí k první vlně NWOBHM. Připomenout si jej je možno ve skladbě Wildfire.

Bill Bumgardner - bubeník sludge formací Lord Mantis a Indian, si ve věku třiceti pěti let rozhodl vzít vlastní život. Tato smutná událost se stala v neděli 9. října. Jeho bicí práce je také slyšet i na prvním EP kapely Burning Churches. S Lord Mantis si Bill zahrál i na Martyrdoom Festu v roce 2014.

Pete Burns – 23. října umírá ve věku 57 let v důsledku zástavy srdce britský zpěvák, hudební skladatel a televizní moderátor. Burns byl zakladatel synthpopové skupiny Dead or Alive, s kterými natočil sedm studiových alb. Největším hitem skupiny Dead or Alive byl song You Spin Me Round (Like a Record), kterého se jen na Britských ostrovech prodalo přes půl milionů kusů.

Eddie Harsch – v pátek 4. listopadu zemřel ve věku 59 let rodák z Toronta, bývalý klávesista skupiny Black Crowes. V této skupině působil v létech 1991 – 2006 a nahrál s nimi 5 studiových alb. Podílel se i na nahrávání obrovského hitu Black Crowes, skladby Remedy.

Leonard Cohen - ve věku 82 let zemřel 7. listopadu kanadský hudebník, básník, romanopisec a kreslíř. Cohen se léčil dlouhodobě s rakovinou, příčinou smrti byl však pád v jeho domě. Leonard umřel následně v noci ve spánku. Cohen během své kariéry získal řadu ocenění. Ať už to bylo přidělení čestného titulu na Dalhousieově univerzitě v Halifaxu, ocenění italskou cenou Premio Tenco, uvedení do Canadian Music Hall of Fame, získání rytířského titulu Řád Kanady nebo získání Národního řádu Québecu. Byl dvojnásobným držitelem ceny Grammy. Jeho největším hitem je bezesporu skladba Hallelujah.

Victor Bailey – v pouhých padesáti šesti letech umírá 11. listopadu vynikající baskytarista, který v roce 1982 vystřídal v jazzrockových Weather Report nástrojového kolegu Jaca Pastoria. Bailey dlouhodobě trpěl neuropatií, ale jeho zdravotní stav se začal výrazně zhoršovat předloni, kdy porucha nervového systému zasáhla i horní části těla. Zde Bailey na festivalu Jazz Triumph v roce 2006.

Leon Russell – 13. listopadu umírá v čtyřiasedmdesáti letech americký muzikant a hudební skladatel. Russell byl znám nejen svými sólovými alby na pomezí rock ́n ́rollu, blues, country a soulu, ale také jako doprovodný muzikant řady významných hvězd včetně Erika Claptona, Raye Charlese, Georga Harrisona, Barby Streisandové, The Byrds, B. B. Kinga i Franka Sinatry. Zahrál si na slavném koncertu pro Bangladéš, který pořádal George Harrison a kde také doprovázel Boba Dylana. Svůj největší úspěch zaznamenal s albem Carney (1972), které skončilo v žebříčku Billboard 200 na 2. místě. A z tohoto alba pochází i velký hit Tight Rope.

Craig Gill – ve věku 44 let zemřel 20. listopadu anglický bubeník, známý z rockové skupiny Inspiral Carpets, kde bubnoval od roku 1986 (před ním skupina bubeníka neměla). Mimo jiné si zahrál v songu Two Worlds Collide, který bodoval hlavně v Americe.

Greg Lake – ve stejném roce jako Keith Emerson, umírá po tvrdém boji s rakovinou i druhý zakládající člen skupiny Emerson, Lake & Palmer. Stalo se tak 7. prosince a Gregovi bylo 69 let. Greg Lake byl nejen vynikající baskytarista, ale taky zpěvák, kytarista a hudební skladatel. Spolu s Robertem Frippem byl jedním ze zakladatelů legendární skupiny King Crimson, se kterými natočil v roce 1969 dnes již klasické album In the Court of the Crimson King. A stejnojmennou skladbu In the Court of the Crimson King i nazpíval.

Mick Zane – 23. prosince umírá na mozkový nádor sedmapadesátiletý kytarista kalifornské heavy mlátičky Malice. Podílel se mimo jiné i na nahrávání songu Rocking With You.

Rick Parfitt – ve věku 68 let umírá na Štědrý den kytarista britských rockerů Status Quo. Parfitt podlehl vážné infekci v nemocnici ve španělské Marbelle, kde byl hospitalizován kvůli komplikacím po dřívějším zranění ramene. Se Status Quo hrál Parfitt od roku 1967 a nahrál s nimi tři desítky alb. Jeho kytara a hlas je slyšet např. v hitu Down, Down.

Alexandrovci - 25. prosince se do Černého moře krátce po startu z ruského města Soči zřítilo letadlo ruského ministerstva obrany. Na palubě bylo 92 lidí, a to včetně 64 členů slavného ruského sboru Alexandrovci. Nikdo z lidí na palubě leteckou katastrofu nepřežil. Alexandrovci doprovázeli na turné i slavnou finskou skupinu Leningrad Cowboys. Zazpívali si s nimi i velký hit Boba Dylana Knockin' on Heaven's Door.

George Michael – ve stejný den jako část souboru Alexandrovci, umírá třiapadesátiletý britský zpěvák, skladatel, producent a filantrop. Pravděpodobná příčina smrti byla zástava srdce. Michael prodal během svého života více než 100 milionů alb. Napsal mnoho hitů, mezi největší patří i song Careless Whisper.

Allan Williams – 30. prosince přichází pro poslední dva žijící původní členy (Peter Best a Paul McCartney)skupiny Beatles další smutná zpráva. Umírá osmdesáti šestiletý podnikatel, promotér a první manažer skupiny Beatles. S legendární kapelou ( tehdy ještě ve složení John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best a Stuart Sutcliffe) spolupracoval až do roku 1961. Allan byl u toho, když vnikla i tato historická nahrávka z roku 1960 u McCartneye doma.

Nejen světová hudební scéna ztratila mnoho nenahraditelných osobností. Taktéž československé hudební legendy odcházely do muzikanského nebe.

Filip Fuchs – v pouhých 40 létech umírá na rakovinu jater kytarista hardcorové skupiny See You In Hell. Ti prosluli svým naprosto odmítavým postojem k oficiálnímu hudebnímu byznysu, což se promítlo například i v tom, že před několika lety razantně odmítli nominaci na cenu Anděl v kategorii Punk & Hardcore. Fuchs byl taky hudební publicista. Zde krátká vzpomínka na Filipa.

Ďuro Černý – 26. února podlehl ve čtyřiapadesáti letech komplikacím spojeným s onemocněním střev bubeník skupin Tublatanka a Sľobodná Európa. Ďuro Černý se proslavil především díky svému působení v Tublatance, kterou v roce 1982 spoluzakládal a s níž natočil sedm alb. Zde na koncertní nahrávce z roku 1989.

Přemysl Černík - ve věku pouhých 31 let ukončil 16. srpna dobrovolně svůj život v důsledku dlouhodobých zdravotních problémů pořadatel festivalu Mighty Sound. Krom jiného působil i v kapele NiceLand jako baskytarista. Zde v nahrávce Come On.

František Kacafírek - v pátek 28. října nás ve svých šedesáti letech opustil houslista a dlouholetý člen skupiny Tři sestry. Jeho předčasné úmrtí způsobilo selhání životně důležitých orgánů. Krom Sester byl i členem souboru Zelenáči. Franta byl i u toho, když Sestry slavily 20 let na živu.

Zdeněk Hrášek – 30. října umírá skvělý kytarista, který začínal s jazzrockovou skupinou Mahagon, aby přes Swing Bandu Ferdinanda Havlíka a Horký dech Jany Koubkové přešel až k rockovějšímu Háru (s členy Hudby Praha a Visacího zámku). Úspěšná onkologická operace v roce 2006 Zdeňka Hráška připravila o oko, ale na nádorové onemocnění v jedenašedesáti letech umírá. S The Hárem natočil třeba song Kérka.

Radim Hladík – 4. prosince ztratil tuzemský bigbít jednoho z nejlepších kytarových virtuózů. Devět dní před svými sedmdesátinami umírá Radim Hladík na následky fibrózy plic, s níž se potýkal v poslední době stále častěji. Kytaru Hladík studoval na pražské konzervatoři u profesora Milana Zelenky, ale už v šestnácti začínal v legendárních Kometách. Po jejich rozpadu se stal v polovině 60. let členem skupiny Fontana, záhy přejmenované na The Matadors, se kterou se vypracoval na našeho klíčového rockového kytaristu. V listopadu 1968 stál u zrodu Blue Effectu, který v letech normalizace vystřídal názvy Modrý efekt i M. Efekt a také různá obsazení, jež spojovala nezaměnitelná Hladíkova kytara, což platilo i pro omlazenou sestavu z roku 2004. Mezi jeho nezapomenutelné dílo patří, krom instrumentálky Čajovna, především nadčasový opus Nová syntéza.

Jan Turek – konce roku se nedožil ani moderátor, básník, scénárista, hudebník a houslista, zakladatel country kapely Fešáci. Umírá 20. prosince ve věku 71 let po těžké a dlouhé nemoci. Já budu žít navěky – zpíval Michal Tučný. Platí to pro všechny, v tomto přehledu vyjmenované, hudebníky.

Jiří Smetana – ve věku 71 let, přesně na Štědrý den, umírá muzikant, producent a dydžej, autor textu k nesmrtelnému songu Slunečný hrob od Blue Effectu. V roce 2014 absolvoval náročnou operaci údajného nádoru, ale lékaři pak zjistili, že šlo o vzácný zánět. Nicméně brzy musel znovu do nemocnice, rok a půl byl v kómatu.

Další odkazy:

Černá kniha rocku 2013

Černá kniha rocku 2014

Černá kniha rocku 2015

Autor: Jiří Ručka | karma: 18.51 | přečteno: 2086 ×
Poslední články autora