Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá kniha rocku – 2017

I v roce 2017 nás opustilo mnoho osobností a velikánů, jenž ve světě šoubyznysu byli pojmem, idolem, potažmo ikonou. Jejích místa zůstanou už navždy prázdná.

Peter Eardley Sarstedt – 8. ledna umírá pětasedmdesátiletý zpěvák, kytarista a skladatel, jež dál světu hudební pecku Where Do You Go To (My Lovely)? (u nás ji dal nezapomenutelnou podobu Vašek Neckář). Příčinou smrti byla progresívní supranukleární paralýza, jenž mu byla diagnostikována v roce 2015.

Steve Wright – v sedmašedesáti létech umírá na infarkt baskytarista americké rockové skupiny The Greg Kihn Band. Skupina je známa tím, že v ní v létech 1986 – 87 hrál kytarový genius Joe Satriani. Steve skonal 16. ledna v nemocnici v UC Davis Hospital v Sacramentu. Se Satrianim si Wright zahrál krom jiného ve skladbě Love And Rock And Roll.

Mike Kellie – 18. leden byl posledním dnem života 69letého bubeníka skupiny Spooky Tooth. Jeho bicí je možno slyšet i v obrovském hitu skupiny Spooky Tooth Better By You, Better Than Me (o 8 let později tento song předělali Judas Priest).

Pete Overend Watts – ve věku 69 let umírá 22. ledna na rakovinu hrdla baskytarista a zakládající člen britské hardrockové skupiny Mott the Hoople. Skupina se proslavila především Bowieho hitem All the Young Dudes, s kterým dosáhla až na 3. příčku britské singlové hitparády.

Jaki Liebezeit – ve stejný den jak Watts, umírá i bubeník německých krautrockových pionýrů Can. Bylo mu 78 let. Skupina se proslavila především v sedmdesátých létech. Rukopis nezaměnitelných Liebezeitových bicích je znát i v songu Moonshake.

Butch Trucks – v 69 létech umírá 24. ledna, když se zastřelí vlastní zbraní. Trucks byl 48 let bubeníkem slavných The Allman Brothers Band. 26. března 2009 si zahrál i s The Allman Brothers Bandem na výročním koncertě v New Yorku v Beacon Theatre.

Tom Edwards – ve středu 25. ledna umírá v nemocnici na selhání srdce tento 41letý kytarista doprovodné skupiny Adama Anta. Zde poslední pozemská show Toma Edwardse.

Tia Palmisano – v osmačtyřiceti létech umírá 27. ledna bubenice a zpěvačka post-punkových Gut Bank a rockových Sexpod. Zabubnovala si krom jiného i v songu Dreamland, který se objevil na albu The Dark Ages skupiny Gut Bank.

Geoff Nicholls – 28. ledna umírá na rakovinu plic 68letý dlouholetý klávesista legendárních Black Sabbath. V sedmdesátých létech minulého století spoluzakládal  britskou heavymetalovou smečku Quartz, v níž pak hrál po třicetileté pauze až do své smrti. Velkým hitem Quartz byl i song Can't Say No To You, na kterém se Nicholls podílel spoluautorsky.

John Wetton – 31. leden byl posledním dnem života sedmašedesátiletého zpěváka, baskytaristy, kytaristy a klávesáka, který ve světě rockové hudby byl obrovským pojmem. Hrál ve skupinách Asia, Uriah Heep, U.K., King Crimson, Wishbone Ash nebo Roxy Music. Příčinou smrti byla rakovina tlustého střeva. S Uriah Heep se podílel na nahrávání skvělého alba Return To Fantasy, kde se objevila i stejnojmenná skladba Return To Fantasy.

Steve Lang – baskytarista kanadské skupiny April Wine umírá 4. února. Příčinou úmrtí byla Parkinsonova nemoc, kterou dlouhodobě trpěl. Bylo mu 67 let. Jeho baskytara je slyšet i v nahrávce I Like To Rock.

Elliott Dean Rubinson – rakovina mozku byla příčinou úmrtí tohoto dvaašedesátiletého baskytaristy, který skonal 6. února. Dean spolupracoval mimo jiné s Michaelem Batiem nebo Michaelem Schenkerem. Zde RubinsonBatiem na show na NAMM v Kalifornii v roce 2014.

Joe „Boogie“ Dunlap – 19. února opustil v pouhých 44 létech pozemský svět kytarista amerických death metalistů Prophecy. Podílel se mimo jiné na nahrávání songu Prophecy.

Joey Alves -  12. března umírá v 63 létech kytarista americké metalové smečky Y & T. V Y & T působil Alves 15 let. Podílel se i na nahrávání legendárního alba Black Tiger, z kterého je i pecka Forever.

Chuck Berry – ve svém domě ve státě v Missouri umírá 18. března průkopník Rock ´n´ Rollu. Příčinou smrti byla zástava srdce. Tento 90letý kytarista a zpěvák po sobě zanechal nespočet hitů. Mezi nezapomenutelný určitě patří Johnny B. Goode, který ve filmu Back To The Future skvěle parafrázoval Michael J.Fox.

Mats Lindfors – v šedesáti létech umírá 19. března švédský studiový inženýr a producent. Spolupracoval s takovými skupinami jako 220 Volt, Candlemass, Gorgoroth, Scorpions nebo Katatonia. Podílel se i na nahrávce skupiny Meshuggah Dancers To A Discordant System.

Sib Hashian – 22. března umírá ve věku 67 let uprostřed hraní na výletní lodi, kdy se zhroutil přímo na pódiu, bývalý bubeník americké AOR kapely Boston.  Zde si jej je možno připomenout ve veleúspěšném hitu Mora Than A Feeling.

Paul O´Neill – ve věku 61 let umírá 5. dubna v hotelovém pokoji hotelu Embassy Suites v Tampě na Floridě (na předávkování léky, které ale bral na předpis) hudební skladatel, kytarista a producent, jenž se proslavil jako „mozek“ hudebního tělesa Trans-Siberian Orchestra. Taktéž spolupracoval s takovými kapelami jako Savatage, Metal Church, Omen nebo Badlands. Zde jeden ze songu TSOChristmas Eve/Sarajevo.

Banner Thomas – na zápal plic umírá 10. dubna v šedesáti dvou létech baskytarista a spoluzakládající člen „jižanů“ Molly Hatchet. A takto si zahrál boogie Banner ve skladbě Boogie No More v Largu v roce 1980.

John Geils – ve věku 71 let umírá 11. dubna americký kytarista, zpěvák a hudební skladatel. V roce 1981 vydal tento muzikant se svou skupinou The J. Geils Band album Freeze-Frame, které bylo ve Státech i v Kanadě 3 x platinové. Největším hitem skupiny pak byl song Centerfold.

Thomas Coyne -  12. dubna umírá v dvaašedesáti létech na mnohačetný melanon studiový inženýr, který spolupracoval s takovými kapelami, jakými jsou Testament, Belladonna, King Diamond, Overkill nebo Pantera. Jeho práci je možno slyšet i na kultovním albu Dont´ Break the Oath od Mercyful Fate.

Keni Richards – ve stejný den jak Thomas Coyne, umírá šedesátiletý bubeník kalifornských glammetalistů Autograph. Skupina se proslavila především hitem Turn Up The Radio, který dosáhl až na 17. místo singlové hitparády v USA.

Allan Holdsworth – onemocnění srdce bylo příčinou smrti sedmdesátiletého britského kytaristy a hudebního skladatele. Holdsworth umřel 15. dubna doma ve Vistě, stát Kalifornie. Během své bohaté hudební kariéry hrál ve skupinách U. K., Soft Machine, Level 42, Bruford nebo Jean-Luc Ponty. Jeho hudební um je možno slyšet na albu U.K. z roku 1978.

Bruce Hampton – na Svátek práce (1.5.) umírá přímo na pódiu ve Fox Theatre v Atlantě americký herec, kytarista a zpěvák. Hrál mimo jiné ve skupině Hampton Grease Band. Zde záznam z koncertu z roku 2013 z Lockn´ Festival.

Jimmy Copley – 13. května umírá na leukemii 64letý bubeník kapel Manfred Mann´s Earth Band a Magnum. Spolupracoval ale i s Iommim na jeho sólovém albu Iommi. Nabubnoval song Laughing Man (In The Devil Mask), který nazpíval Henry Rollins.

Chris Cornell – v pouhých dvaapadesáti létech spáchal sebevraždu oběšením tento vynikající zpěvák. Učinil tak 18. května v koupelně svého hotelového pokoje po koncertě v detroitském The Fox Theater, kde vystupoval se svou kapelou Soundgarden. Krom Soundgarden byl ještě zpěvákem skupin Audioslave a Temple of The Dog. Největší úspěch měli Soundgarden se skladbou Black Hole Sun, která dosáhla na 1. místo amerického singlového žebříčku.

Gregg Allman – 27. května umírá další člen skupiny The Allman Brothers Band. Příčinou úmrtí byla rakovina jater. Bylo mu 69 let. Největším hitem skupiny byl song Good Clean Fun, s kterým dosáhli na 1. místo amerického singlového žebříčku.

Jimmy Nalls – ve věku 66 let umírá 22. června po pádu ve svém domě v Nashvillu tento skvělý kytarista a zpěvák. Nalls trpěl 20 let Parkinsonovou chorobou. Proslavil se jako člen skupiny Sea Level, což byl band složený z odchozivších členů Allman Brothers Bandu. Zde koncert Sea Level z roku 1977, který se uskutečnil v Capitol Theatre.

Eric Cartwright – další šestašedesátník umírá 9. července. Cartwright byl kytarista hardrockových Foghat. A takto to hrálo Foghat v roce 1981 v Hollywoodu.

David Zeblidowsky – 14. července umírá při autonehodě tourbusu s traktorem osmatřicetiletý baskytarista skupiny Adrenaline Mob. V minulosti hrál např. s Trans-Siberian Orchestra nebo Chrisem Cafferym. A takto to hrálo Adrenaline Mob v Hard Rock Café v Pittsburghu 20. června 2017.

Barbara Weldens – při vystoupení v kostele ve francouzském Gourdoun umírá 19. července přímo na pódiu třiceti pětiletá francouzská zpěvačka. Příčinou smrti byla zástava srdce, která byla způsobena po zásahu elektrickým proudem, který nastal, když bosá zpěvačka vstoupila na poškozený elektrický kabel.Takto se uměla Barbara odvázat ve skladbě Purple Room.

Chester Bennington – jedenačtyřicetiletý zpěvák skupiny Linkin Park se 20. července oběsil ve své soukromé rezidenci v Palos Verdes v Kalifornii. Chester působil v Linkin Park 18 let a podílel se na nahrávání 7 studiových albech. Jedna z nejúspěšnějších skladeb v historii skupiny byl song In The End, který byl několikrát platinový, a to nejen v USA, ale i na Britských ostrovech.

Goldy McJohn – 1. srpen byl posledním dnem života tohoto klávesisty a zakládajícího člena skupiny Steppenwolf.  Příčinou smrti tohoto 72 letého Kanaďana byl srdeční infarkt. McJohn se podílel i na nahrávání kultovního songu Born To Be Wild od skupiny Steppenwolf.

Dave Hlubek – v 66 létech umírá 2. září na srdeční záchvat zakládající člen skupiny Molly Hatchet, která je jednou z ikon jižanského rocku. Je spoluautorem největšího hitu skupiny Flirtin´ With Disaster.

Holger Czukay – skupinu Can postihla v roce 2017 další smrtelná rána. 5. září umírá jejích zakládající člen a baskytarista. Bylo mu 79 let. Zde Holger ve skladbě Spoon od krautrockových Can.

Grant Hart – 13. září umírá na rakovinu jater bubeník vlivného amerického hardcoreového tria Hüsker Dü. Bylo mu 56 let. Se skladbou Makes No Sense At All dosáhli Hüsker Dü až na 2. místo britského singlového žebříčku.

Johnny Sandlin – další muzikant spojený s Allman Brothers Bandem umírá v roce 2017. 19. září je posledním dnem života dvaasedmdesátiletého multiinstrumentalisty a hudebního producenta, který byl členem skupiny Hour Glass, což byl předchůdce již výše zmiňovaných The Allman Brothers Band. Příčinou úmrtí je rakovina. Zde připomenutí ve skladbě So Much Love od Hour Glass.

Eric Eycke – v 55 létech umírá v hospici 22. září bývalý zpěvák amerických southern metalistů Corrosion of Conformity. Eycke se podílel na nahrávání debutu Eye for An Eye z roku 1984. A zde je song Tell Me.

Tom Petty – 2. října byl nalezen ve svém domě v bezvědomí po zástavě srdce tento šestašedesátiletý zpěvák, herec, multiinstrumentalista a producent. Následně umírá v nemocnici v kalifornské Santa Monice. Za svůj život natočil na dvě desítky alb, buď sólově nebo s Heartbreakers, respektive The Traveling Wilburys. Jedničkou na americké singlové hitparádě se stal krom jiného i song You Don't Know How It Feels, za který získal Petty cenu Grammy v kategorii Best Rock Vocal.

Martin Eric Ain – 21. října umírá na infarkt padesátiletý baskytarista švýcarských metalistů Celtic Frost. Na albu Montheist z roku 2006 si krom baskytary i zazpíval a to konkrétně i ve skladbě A Dying God Coming Into Human Flesh.

George Young – ve věku 70 let umírá 22. října australský kytarista, který se proslavil coby člen skupiny The Easybeats, kteří se skladbou Friday On My Mind dobyli světové hitparády. Byl taky u nahrávání debutního alba australských „elektrikářů“ AC/DC, kde vypomohl baskytarou a druhou kytarou.

Scott Putesky – ve stejný den jak George Young, umírá devětačtyřicetiletý kytarista Marylina Mansona; fanoušci jej ale znali pod pseudonymem Daisy Berkowitz. Příčinou úmrtí byla rakovina tlustého střeva. Berkowitz se autorsky podílel krom jiného i na velkém hitu Marylina Mansona Cake And Sodomy.

Fats Domino - ve věku 89 let zemřel 24. října po dlouhé nemoci rock´n´rollový a rhythm´n ´bluesový zpěvák a pianista. Domino, který začínal na konci čtyřicátých let, za svou kariéru prodal 65 miliónů alb, 35 z nich se dostalo do žebříčku top 40. Pětadvacet jeho singlů bylo zlatých. V roce 1986 byl uveden do rock´n´rollové síně slávy a o rok později dostal cenu Grammy za celoživotní dílo. Mezi jeho největší hity patří skladba Ain´t That a Shame.

Pentti Glan – 7. listopadu umírá na rakovinu plic kanadský jedenasedmdesátiletý bubeník. Proslavil se hlavně jako bicmen Alice Coopera, u kterého bubnoval v létech 1974-79. Nahrával taktéž s Lou Reedem nebo kanadskými progresivci Klaatu. S Alice Cooperem nahrál legendární album Welcome To My Nightmare, na kterém je i pecka Only Woman Bleed.

Chuck Mosley – ex-zpěvák crossoverových Faith No More umírá v 57 létech na předávkování heroinem. Stalo se tak 9. listopadu. S Faith No More nahrál 2 dlouhohrající alba. S hitem We Care A Lot bodovali Faith No More na britské singlové hitparádě na 53. místě. Krom této skupiny působil ještě Mosley u hardcoreových Bad Brains a funkmetalových Cement.

Michael Davies – (známý spíše jako MikDik) 16. listopadu umírá 73letý klávesista britských space rockových Hawkwind. Ve skupině působil v létech 1969 – 73. S Hawkwind nahrál pecku Silver Machine, kterou nazpíval Lemmy Kilmister (Motörhead).

Malcolm Young – 18. listopadu umírá po dlouhodobé nemoci čtyřiašedesátiletý kytarista australské hardrockové legendy AC/DC. Malcolm trpěl demencí a ta byla také příčinou smrti. Byl spoluzakladatelem této skupiny a podílel se na nahrávání všech alb bandu. Jako spoluautor nespočtu hitů AC/DC, mimo jiné takových jako Touch Too Much nebo You Shook Me All Night Long, byl motorem skupiny.

David Cassidy - ve věku 67 let zemřel v úterý 21. listopadu americký zpěvák a herec, který byl na vrcholu své kariéry v 70. letech. Cassidy umírá v nemocnici ve Fort Lauderdale na Floridě, kam jej několik dní před osudným dnem převezli kvůli selhávání orgánů. V roce 1972 bodoval na hitparádě se skladbou Rock Me Baby.

Wayne Cochran – ve stejný den jak Cassidy, umírá na rakovinu 78letý americký soulový zpěvák a hudební skladatel. Je mimo jiné autorem hitu Last Kiss, který přezpívali o několik desetiletí později grungeovi Pearl Jam.

Tommy Keene – v devětapadesáti létech umírá 22. listopadu poprockový kytarista a zpěvák. Na hitparádové žebříčky jej vynesla skladba Places That Are Gone.

Johnny Hallyday – 5. prosince umírá na rakovinu plic francouzský čtyřiasedmdesátiletý zpěvák. Za svou bezmála šedesátiletou uměleckou kariéru natočil na 60 dlouhohrajících alb a prodal jich přes 100 milionů. S Checkerovou skladbou Let´s Twist Again „probudil“ ve Francii Rock ´n´ Roll.

Pat DiNizio – ve věku 62 let umírá 12. prosince zpěvák a kytarista americké hardrockové skupiny Smithereens. DiNizio měl několikaleté zdravotní problémy, které mu začaly po nešťastném pádu v roce 2015. Se skladbou A Girl Like You dosáhli Smithereens až na 2. místo americké singlové hitparády.

Warrel Dane - uznávaný zpěvák amerických part Nevermore a Sanctuary zemřel 13. prosince v Brazílii, kde nahrával své druhé sólové album. Příčinou smrti je zástava srdce, která se stala v noci. Bylo mu 56 let. Zde Dane na Rock Hard festivalu se Sanctuary v roce 2015.

Jim Burns – v úterý 26. prosince umírá na následky zranění 65letý americký spolutvůrce veleúspěšné hudební série MTV Unplugged , které mu způsobil v sobotu 23. prosince taxík, jenž jej srazil na 5. Avenue na Manhattanu. Burns vytvořil společně s Robertem Smallem sérii, v niž se představily takové hvězdy jako Nirvana, Eric Clapton, Rod Stewart, Alice In Chains, Stone Temple Pilots, Kiss a mnoho dalších. A právě koncert Alice In Chains je nezapomenutelný. I když na Laynem Staleym byla znát drogová únava, i přesto byl koncert nezapomenutelný. To vše dokazuje skladba Nutshell.

A tímto výčet hudebních osobností, které v roce 2017 odešly do “rockového“ nebe, zdaleka nekončí. I Československo ztratilo mnoho vynikajících muzikantů.

Zdeněk Kňučík Navrátil - legenda zlínského undergroundu a autor textu známého hitu Ivana Mládka Jožin z bažin zemřel v pátek 3. března na následky autonehody, která se mu přihodila před více než měsícem. Bylo mu 66 let. Zdeněk byl i skvělý vyprávěč, básník a malíř.

Věra Špinarová – v pětašedesáti létech umírá 26. března vynikající zpěvačka, rodačka z Pohořelic, která se svými 152 centimetry nebyla úplně prototypem rockové hvězdy. Stačilo však, aby zazpívala, a její nezapomenutelný alt „zboural“ každého.  Mezi nezapomenutelnou pecku patří hit Bílá Jawa 250, který milovali hlavně vojáci Československé lidové armády (kdo byl na vojně, ví).

Jarmila Šuláková – 27. června umírá v sedmaosmdesáti létech folklórní zpěvačka, která však měla vždy hodně blízko k rockové hudbě. Mnoho let vystupovala s folkrockovou skupinou Fleret a fanoušci rockového festivalu Masters Of Rock ji vždy dávali najevo svou náklonnost. Takto ji to zpívalo ve Vizovicích ve skladbě Ovečky zaběhnuté.

Jan Pešout – šestadvacetiletý zpěvák skupiny Supersonic zkolaboval 1. července přímo na pódiu na rockovém festivalu v Čáslavi. Po převozu do nemocnice následně umírá. Dle vyjádření lékařů byl kardiak. Zde Supersonic v krátké ukázce ze skladby Blue Horse in the Rain.

Zdeněk „Baronek“ Juračka – 3. červenec byl posledním dnem života vynikajícího kytaristy a muzikanta, jehož prsty v kombinaci se šesti strunami dokázaly rozdávat radost hned několika generacím rockerů.  Bylo mu 70 let. Hrál ve skupinách Donald, Tango, Žlutý pes, Rebels, Vítkovo kvarteto, George and Beethovens, Illuminati.ca atd. Ve skladbě Klaunova zpověď si zahrál po boku Petra Nováka.

Karel Mrkvička - šestašedesátiletý zpěvák a kytarista country kapely Taxmeni zkolaboval v průběhu  vystoupení na Countryfestu v Jaslovských Bohunicích u Trnavy. Navzdory okamžité pomoci svůj boj 22. července prohrává. Takto to hrálo Taxmenům v roce 2013 ve Slabce u Rakovníka.

Marián Varga – 9. srpna v 70 létech umírá po dlouhé nemoci vynikající hráč na klávesové nástroje a hudebník. Varga patřil k průkopníkům československé art-rockové scény. S Collegium Musicum vydal 10 dlouhohrajících alb. Mezi jeho nejhranější skladby patří Hommage a J.S.Bach.

Ivo Pavlík - ve čtyřiaosmdesáti létech umírá 12. srpna na infarkt hudební skladatel, klávesista a kapelník. Novojičínský rodák byl prvním manželem Věry Špinarové, které napsal i skvělou skladbu Andromeda.

Karel Štědrý – v úterý 7. listopadu umírá po dlouhé nemoci 80letý zpěvák, představitel slavné éry české populární hudby 60. let, který se proslavil hitem Milenci v texaskách.

Wabi Daněk – 16. listopadu umírá po dlouhé nemoci ve věku 70 let folkový písničkář, autor a původní interpret neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích.

Další odkazy:

Černá kniha rocku 2013

Černá kniha rocku 2014

Černá kniha rocku 2015

Černá kniha rocku 2016

 

Autor: Jiří Ručka | neděle 14.1.2018 22:39 | karma článku: 17,98 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6476x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXX. – The Unforgiven II.

Od roku 1991 už nevydala skupina Metallica tak „silný“ materiál, jak v létech předešlých. Od syrového thrash metalu přešla pomalu a potichu přes hard rock až k country, které je ale ve Státech hodně populární.

16.12.2018 v 18:03 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXIX. – Dreamer

I takový hitmaker, jakým Ozzy Osbourne bezpochyby je, občas sáhne po cizím nápadu a vydá jej za svůj.

9.12.2018 v 13:22 | Karma: 15,72 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVIII. – Milióóóny přání.

Vánoce se blíží a internetový obchod Mall vsadil letos ve své reklamní kampani na chytlavý hudební motiv, kterým zahltil internet, televizní stanice skupiny Prima a regionální rozhlasové stanice plus Europu 2 a Frekvenci 1.

2.12.2018 v 10:22 | Karma: 15,47 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVII. – Waking The Demon

Velšská metalová banda Bullet For My Valentine vtrhla na hudební scénu jako hurikán. Pro kritiky to bylo stejné překvapení jako pro konzervativní posluchače metalu, kteří ne vždy přijmou novou skupinu na hudební scéně s nadšením.

16.9.2018 v 19:18 | Karma: 9,54 | Přečteno: 311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Ukradená písnička XXVI. - Nightflight to Venus

V roce 1978 vydala dance – popová skupina Boney M. své nejúspěšnější album Nightflight to Venus, které se dostalo do čela hitparádových žebříčků v desítce zemí světa.

9.9.2018 v 18:26 | Karma: 19,63 | Přečteno: 785x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2018.

V sobotu 18.8.2018 se konal 8. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích. Velice slušnou účast okořenil na závěr svým "romantickým" koncertem mistr pornofolku Záviš.

2.9.2018 v 11:12 | Karma: 12,06 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Manny Charlton

Ve světě „rock ́n ́ rollu“ se neprosadilo mnoho rodilých Španělů. Asi nejvěhlasnějším je kytarista skotských hardrockerů Nazareth – Manuel Charlton.

23.7.2018 v 16:30 | Karma: 16,47 | Přečteno: 443x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – John Sykes

Tento britský kytarový virtuóz stal u zrodu Nové vlny britského Heavy metalu. Se skupinou Tygers of Pan Tang měl našlápnuto hodně vysoko.

22.7.2018 v 14:18 | Karma: 11,18 | Přečteno: 309x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Sebastian Bach

Jeden z nejoriginálnějších zpěváků americké glammetalové scény působil dlouhé roky v newjerseyském spolku Skid Row.

8.7.2018 v 15:03 | Karma: 10,90 | Přečteno: 416x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Peter Gabriel

Muzikant, který je ve světě progresivního rocku obrovský pojem. V roce 1967 spoluzakládá Peter Gabriel s Tony Banksem, Mike Rutherfordem a dalšími jednu z nejdůležitějších skupin art/progresive rocku ve světě – skupinu Genesis.

7.7.2018 v 19:55 | Karma: 15,26 | Přečteno: 749x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Michael Vescera

Nejenom v Evropě nebo v USA umí hrát dobrý Metal, ale i v Zemi vycházejícího slunce jsou kvalitní metalové spolky, které dokážou dát těm evropským či americkým pěkně „na prdel“.

7.7.2018 v 12:15 | Karma: 7,85 | Přečteno: 211x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Michael Kiske

Tento hamburský rodák se neodmyslitelně zapsal do historie speed/power metalu jako člen skupiny Helloween.

7.7.2018 v 6:47 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1402x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Kirk Hammett

V roce 1983 nastupuje k rozjíždějícímu se thrashovému kolosu Metallica potomek filipínské matky a irského otce, kytarista Kirk Hammett, aby nahradil vyhodivšího Davea Mustaina.

6.7.2018 v 15:44 | Karma: 12,24 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Jello Biafra

Nejvýraznější představitel druhé vlny amerického punku, skupina Dead Kennedys, jejíž texty se zaměřovaly proti americkému způsobu života, rasismu a fašismu, vznikla v roce 1978 v San Francisku.

6.7.2018 v 11:55 | Karma: 9,34 | Přečteno: 226x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Kerry Livgren

Americká skupina Kansas patří k absolutní špičce progresivního rocku. Na svém kontě má 14 studiových alb. Většinu skladeb, které se staly nesmrtelné, napsal Kerry Livgren.

3.7.2018 v 19:35 | Karma: 12,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.