Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukradená písnička XX. – Hon na bluda.

Rukopis každého slušného kytaristy se pozná podle kytarového riffu, který velmi často používá v úvodu skladby. Obzvláště rockové kapely si v tom hojně libují.

Jeden takový „univerzální“ riff použila i skupina Citron na svém albu Radegast ve skladbě Hon na bluda. Radegast je považován za první metalovou desku vydanou oficiálně v socialistickém Československu.

Deska Radegast vyšla u Supraphonu v roce 1987. V pořadí 3. skladba je na Radegastu „vypalovačka“ Hon na bluda. Autorem tohoto songu (jako už všech songů (krom jednoho) na desce) je uveden Citron. Takže by mělo být automaticky autorství připsáno všem tehdejším členům rovnoměrně. Ale není. V roce 2001 si služebně nejstarší člen skupiny Radim Pařízek zaregistroval název Citron jako svůj pseudonym, z čehož vyplývá, že autorem skladby je Radim Pařízek a nikdo jiný.

Radegast se stal jednou z nejprodávanějších desek v roce 1988. Celková prodejnost šla do statisíců. Každý československý rockový fanda ji musel mít. Jednalo se o unikum, které ve světle dnešní prodejnosti zní jako sci-fi román.

Jenže úvodní riff ve skladbě Hon na bluda byl použit již v dřívějších létech u nespočtů skladeb. Dalo by se říct, že historie tohoto riffu je dlouhá jak historie rocku samotného. U toho, který song konkrétně ovlivnil skutečného autora Honu na bluda, lze jen polemizovat, ale několik „favoritů“ je jasných.

Když to vezmu sestupně, tak prvním favoritem je skladba 2 Minutes to Midnight od skupiny Iron Maiden, která vyšla 3. září 1984 na albu Powerslave. Autory songu jsou kytarista Adrian Smith a zpěvák Bruce Dickinson. Samotná písnička 2 Minutes to Midnight vyšla na 7“ vinylu 6. srpna 1984 společně s coverem skupiny Beckett Rainbow's Gold. Deska Powerslave dostala ve Státech a v Kanadě platinový punc.

Ale už dříve použila stejný riff německá skupina Accept. 2. října 1982 vydali tito „solingenští dřevorubci“ mezi fanoušky metalu hodně ceněné album  Restless And Wild. Na něm je i skladba Flash Rockin' Man. Autory skladby jsou uvedeni pánové Hoffmann (kytarista), Kaufmann, Dirkschneider a Baltes.

Dalším favoritem na inspirující riff je americká metalová smečka Riot. Ta vydala 9. února 1981 u Elektra Records hodně vydařené album Fire Down Under. Na něm je pak úvodní song Swords and Tequila. Autory této skladby jsou kytarista Mark Reale a zpěvák Guy Speranza.

Když se zapřemýšlím, kde se mohli inspirovat „Mejdni“, Riot a „Akcepti“, tak první volba určitě padne na velšské rockové „řezníky“ Budgie. Ti vydali v červenci 1980 12“ EP If Swallowed, Do Not Induce Vomiting, na němž se nachází krom jiného i song Wild Fire. Autory skladby jsou pánové Burke Shelley, Steve Williams a John Thomas (kytarista). Budgie jsou považování za neoficiální průkopníky tzv. Nové vlny britského Heavy metalu. Všichni muzikanti (včetně Metallicy), kteří v osmdesátkách něco znamenali, na nich vyrůstali.

Ale nejsou tu jen Budgie. Taktéž irský kytarista, hudební skladatel a zpěvák Rory Gallagher použil ve své skladbě Moonchild, která vyšla na desce Calling Card 24. října 1976, hodně podobný kytarový riff.

Asi nejstarší inspiraci mohli všichni ti kytaristé – skladatelé načerpat u birminghamských psycho-art rockových Moody Blues. Ti vydali 23. července 1971 mimořádné album Every Good Boy Deserves Favour. Na něm je skladba The Story in Your Eyes, jejímž autorem je kytarista (jak jinak) a zpěvák Justin Hayward. Samotný song The Story in Your Eyes pak vyšel na 7“ vinylu 27. srpna 1971 společně se skladbou My Song (pro Evropu) a Melancholy Man (v USA). Na singlovém žebříčku byla skladba nejvýše na 23. pozici.

Co říct na závěr. Úvodní kytarový riff ve skladbě Hon na bluda není určitě ze skladatelského šuplíku Radima Pařízka. Radim Pařízek je bubeník a textař. Kytarové riffy z rukávu jistojistě nesype jeden za druhým jak Mozart půlové noty. Tady bych si to tipl na Jardu Bartoně nebo Jindru Kvitu, kteří se nechali hodně inspirovat Acceptem nebo Mejdny. Ale jak už to je skutečně, ví jen samotní muzikanti (vlastně už jen Jarda Bartoň).

Pravdou ale je, že použitý kytarový riff se kopíroval, kopíruje a v budoucnu kopírovat určitě bude, protože každý kytarista jej má někde schovaný v hlavě.

Autor: Jiří Ručka | neděle 25.3.2018 10:45 | karma článku: 16,70 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.