Jiří Ručka

Layne Staley – navždy spoután v řetězech.

5. 04. 2010 8:27:34
5. duben už bude navždy zapsán jako černý den grunge. 5. dubna 1994 spáchal sebevraždu Kurt Cobain z Nirvany. 5. dubna 2002 se předávkoval směsi kokainu a heroinu zvanou „speedball“ Layne Staley – frontman skupiny Alice In Chains.

Na tento den stanovil soudní lékař datum úmrtí. Jeho mrtvé tělo bylo ale objeveno až 19.dubna. Tělo vážilo 86 liber (39 kg)!

Layne bojoval s drogovou závislosti od svých 16 let. Většina textů alba Dirt je jimi ovlivněna. Navštívil několik protidrogových odvykacích sanatorií – bezvýsledně.

Layne Staley se narodil 22.srpna 1967 v Kirklandu, stát Washington. Když mu bylo 7 let, rodiče se rozvedli. A toto bylo zlomové období v životě Layneho. Nikdy se s tím nevyrovnal.

Aktivně se začal věnovat hudbě již od 12 let, kdy začal bubnovat. Ale jeho snem bylo být zpěvákem. Jeho hudební začátky jsou spojeny s místními glamrockovými skupinami.

V roce 1985 založil Staley skupinu Sleze, kterou později přejmenoval na Alice N ́ Chainz. Skupina hrála převážně covery od Slayer a Armored Saint. V té době se seznámil s kytaristou Jerry Cantrellem a spolu dali dohromady skupinu Alice In Chains. Kapelu ještě tvořili Sean Kinney – bicí a Mike Starr – baskytara, kterého v roce 1993 vystřídal Mike Inez, protože Starr propadl taktéž drogám a byl jimi tak opojen, že již nebyl schopen ani hrát.

V roce 1989 podepisují Alice in Chains smlouvu se společností Columbia. K té jim dopomohli tehdy ještě neznámí producenti Kelly Curtis a Susan Silver.

V červenci 1990 vydávají první EP We Die Young. Toto EP nebylo sice ještě hudebně ani zvukově moc vyvážené, ale jako předvoj pro připravovanou dlouhohrající desku bylo dobré. Ta vyšla 21. srpna 1990 a má název Facelift. Krom skladby We Die Young byla na albu i skladba Man In The Box, která byla nominována v roce 1991 v MTV Music Video Awards jako nejlepší hard/metalové video. A v roce 1992 byla nominována na Grammy Awards jako nejlepší hardrocková skladba.

V listopadu 1990 vyjíždí Alice In Chains na koncertní turné s Iggy Popem, v březnu 1991 následuje turné s Megadeth po Evropě, v květnu turné se Slayer, Anthrax a Megadeth a od srpna do ledna 1992 turné s Van Halen.

V prosinci 1991 dostává skupina jako vánoční dárek od Columbie kapesní kalkulačky. To asi proto, aby si uměli spočítat, kolik jim vydělali.

29. září 1992 vychází 4x platinové album Dirt. Kritikou bylo přijato s nadšením. Přesto jim připadalo jako děsivé a zároveň intimní. Veřejné přiznání z drogové závislosti ne každému mohlo imponovat. Album obsahuje takové pecky jako Rooster, Them Bones, Down In A Hole, hodně depresivní Junkhead a závěrečnou Would?, která se řadí ke klenotům grunge 90-tých let.

V dubnu 1993 nahraje skupina 2 skladby pro soundtrack k filmu Poslední akční hrdina. Skladba What The Hell Have I se měla původně objevit na albu Dirt, ale nevešla se tam. A tak ji po roce skupina oprášila a zařadila na soundtrack k tomuto akčnímu propadáku s Arnoldem Swarzeneggerem v hlavní roli.

V lednu 1994 vychází další platinové EP Jar of Flies. Toto epíčko bylo nahráno za týden. Obsahuje takové bomby jako No Excuses (jednička v USA) a I Stay Away. Z mini alba je cítit deprese, osamění, znudění. Přesto je překvapivě optimistické.

Na léto 1994 plánuje Alice In Chains turné společně se Suicidal Tendencies a Metallicou. Na poslední chvíli se Alice In Chains z turné odporoučí. Důvod? Staley už v tom zase jede. Nepomůže léčení ani rehabilitace.

Přesto začíná v dubnu 1995 Alice In Chains s nahráváním nového alba. To se jmenuje stejně jak skupina a vychází 7.listopadu 1995. Album je třetí v pořadí, proto se na obalu objeví pes, který má jen 3 nohy. V Japonsku je prodej alba s třínohým psem na obalu zakázán. Taktéž klip, ve kterém se tento pes objevuje, se nesmí v Japonsku vysílat. A pro šťouraly. Pes opravdu existoval. Jmenoval se Sunshine, bylo mu 11 let a bydlel se svým pánem někde uprostřed pouště.

Album Alice In Chains je jedničkou v USA a v první desítce v Austrálii a v Kanadě. Anglii to moc nebere, jako celá grunge scéna, a tak je jen 37.

Album obsahuje takové zásadní skladby jako Grind, Again nebo Heaven Beside You. První dvě byly nominovány na Grammy Awards.

10. dubna 1996 nahrává Alice in Chains živé Unplugged album. Jako novinku zde představí skladbu Killer Is Me. Velice procítěně zde zazní skladba Nutshell, která se objevila již na EP Jar of Flies.

3. července 1996 odehraje skupina poslední koncert s Layne Staleyem za mikrofonem. Je to v Kansas City a s Alice in Chains zde vystoupili i Kiss. Jednalo se o jejích comeback v maskách.

Od tohoto posledního koncertu jako by skupina přestala existovat. Jerry Cantrell vydává sólovou desku Boggy Depot, s kterou mu pomáhají ostatní členové Alice In Chains. A Layne Staley truchlí za svou mrtvou ex-snoubenku Demri Parrott, která umřela v roce 1996 na následky bakteriální endokarditidy. Smutek léčí heroinem.

Stane se z něj samotář. Ostatní členové však stále doufají v oživení Alice In Chains.

V roce 1998 se skupina ještě krátce schází, aby natočila 2 nové skladby. Jedná se o Get Born Again a Died. První jmenovaná vychází na výběrovém albu z roku 1999 Nothing Safe: Best of The Box, skladba Died vychází na Box Setu – Music Bank.

Jerry Cantrell a ostatní členové stále doufají, že kapela začne zase normálně fungovat. Bohužel se tak stane až v roce 2005.

Ale u toho už Layne Staley není ...

Autor: Jiří Ručka | karma: 20.66 | přečteno: 4045 ×
Poslední články autora