Chris Slade – velšský „dřevorubec“ ve službách rock ´n´ rollu.

30. 10. 2011 10:01:59
30. října 1946 se narodil jeden z nejvšestrannějších světových rockových bubeníků Christopher Rees, kterého každý zná pod jeho uměleckým pseudonymem Chris Slade. Do světa bigbeatu se zapsal jako zákládající člen britské progrockové skupiny Manfred Mann's Earth Band, ale taky coby mistr rytmiky u australských „elektrikářů“ AC/DC.

Chris Slade se narodil v jihovelšském Pontypriddu, jenž leží v Glamorganském kraji. Již od mládí inklinoval k bicím. Jako školou povinný bubnoval v několika školních souborech převážně převzaté skladby od Muddy Waters, Little Richarda nebo The Ventures. V roce 1963 hledala kapela Tommy Scott and The Senators (neplést s birminghamskými The Senators, kde bubnoval John Bonham) intenzívně bubeníka. Od svých známých dostali doporučení na mladíčka Christophera Reese, který tehdy bubnoval v nedalekém sousedství se svými vrstevníky po různých školních večírcích. Kapela se šla na Christophera kouknout a ten je natolik uchvátil, že mu ihned nabídli angažmá. Zpěvák této skupiny se jmenoval Thomas Woodward. Později se proslavil pod svým pseudonymem Tom Jones.

A tak mladý Rees naskočil do rozjíždějícího se bigbitového vlaku. The Senators se později přejmenovávají na The Playboys a ještě později na The Squires (kvůli duplicitě s jinou londýnskou skupinou). Křest ohněm si Rees odbyl v londýnském klubu Beat City, kde dělali The Senators předkapelu skupině The Rolling Stones. S Tomem Jonesem bubnoval Christopher Rees až do roku 1968 a natočil s ním 7 alb. Mimo jiné se podílel coby bubeník na takových Jonesových hitech jako Delilah, Green, Green Grass of Home (ta se stala britskou hitparádovou jedničkou v roce 1966) nebo na songu It's Not Unusual. Když v roce 1964 The Squires tuto skladbu natáčeli, nutně sháněli hráče na klávesy. Tehdy Christopher při cestě domů ze studia narazil na mladíka, který si říkal Reg a který celkem slušně hrál na Keyboard. A tak Rega vzal do studia a ten s nimi natočil klávesy do skladby It's Not Unusual. Později se Reg přejmenoval na Elton John. Na albu 13 Smash Hits z roku 1967 tvrdil muziku po boku Christophera Reese John Paul Jones, který se později proslavil coby baskytarista Led Zeppelin.

Díky hraní u Toma Jonese si Christophera všiml i král rock ́n ́ rollu Elvis Presley. Dokonce jej pozval na společný jam session do Las Vegas. Chtěl mít v doprovodném bandu vedle Ronnie Tutta i druhého kvalitního bubeníka. Bohužel Chris díky svému zaneprázdnění zkoušku nestihl a tak propásl svou velkou životní šanci. To už si začal Christopher Rees říkat Chris Slade. Na konci roku 1968 opouští Chris kapelu The Squires kvůli přitažlivé blondýnce Olivii Newton-Jones, která zpívala v bandu Toomorrow. Ten vznikl speciálně k filmovému sci-fi muzikálu Toomorrow a Olivia Newton-John zde hrála hlavní roli. Chris Slade pak nabubnoval soundtrack k tomuto filmu. Jeho bicí jsou slyšet (ale ne vidět) např. ve skladbě Taking Our Own Sweet Time.

V roce 1971 se Chris objevil coby bubeník na albu How Come the Sun amerického folkového zpěváka Toma Paxtona.

Když v roce 1971 formoval Manfred Mann novou progresivně-rockovou kapelu, chtěl v ni mít opravdu špičkové spoluhráče. A tak zavolal i Chrisovi Slademu, který momentálně neměl do čeho pořádně bouchnout. Ten lano přijal a tak vznikla kapela Manfred Mann's Earth Band, která od začátku hrála hudbu někde na pomezí rocku a jazzu. Band ještě doplnili kytarista Mick Rogers a baskytarista Colin Pattenden, který se objevil taky po boku Chrise v projektu Terra Nova, s kterým natočili v roce 1978 stejnojmennou desku.

S Manfred Mann's Earth Band natočil Chris Slade osm alb. Dokonce se podílel autorsky i na několika skladbách. V roce 1972 se na albu Glorified Magnified podepsal pod songem Look Around. Na vinylu Solar Fire (1973) se spoluatorský podílel na titulním songu Solar Fire a o rok později se na desce The Good Earth podepsal pod songem Earth Hymn. S Manfred Mann's Earth Band stihl samozřejmě natočit i velké hity Father of Day, Father of Night od Boba Dylana a Blinded By the Light od Bruce Springsteena, který Earth vystřelil na samotný vrchol americké hitparády. V roce 1978 Chris Slade MMEB opouští, aby se na čas věnoval svému projektu Terra Nova, který však neměl dlouhého trvání.

Když v roce 1979 obměňovali ne příliš fungující sestavu „Uriáši“, drogami zdecimovaného Lee Kerslakea nahrazuje za bubenickou stoličkou Chris Slade. Za mikrofon se staví John Sloman, který nahradil hodně ambiciózního Johna Lawtona. S Uriah Heep stačil Slade natočit jediné album Conquest (1980), které se nejlépe prodávalo v Norsku. Chrise je možno slyšet a vidět s Uriah Heep např. ve skladbách Feelings anebo Think It Over. V roce 1981 se „vyléčený“ Lee Kerslake vrací do Uriah Heep a tak se Chris Slade ocitá na dlažbě.

Ne však na dlouho. Jako studiový bubeník je žádaný na všech frontách. V roce 1982 jej pozve na natáčení svého 6. alba britský synthpopový král Gary Numan. Deska se jmenuje I, Assassin a Chrisovy bicí je možno slyšet např. ve skladbách We Take Mystery (To Bed) a Music for Chameleons. V roce 1983 se spojuje Slade s bývalým kytaristou kapel Mott the Hoople a Bad Company Mickem Ralphsem, aby na čas zakotvil v jeho doprovodném bandu Mick Ralphs Band. A aby toho neměl málo, vyžádá si jej i kytarista David Gilmour z Pink Floyd, který dával do kupy svou koncertní sestavu pro následující sólové tour. Chris Slade už byl sice angažován u Ralphse, ale zase takový problém v tom nikdo neviděl, protože Gilmour angažoval na turné i Ralphse. Na koncertě v Hammersmith Odeon aréně tehdy zazněly mimo jiné skladby Run Like Hell a There ́s No Way Out Of Here.

A když se sype, tak se sype. Ještě před začátkem turné s Gilmourem zatelefonoval Sladeovi Jimmy Page, že dává dohromady kapelu společně s Paulem Rodgersem (ex-Free, Bad Company, později Queen) a že by byl rád, kdyby s nimi Chris bubnoval. Slade v tu chvíli nevěděl, jestli se má smát nebo brečet. Největší esa světového rocku si jej žádají a on má jen dvě ruce. Omluvil se tedy Pageovi s tím, že se zrovna upsal Gilmourovi, takže nebude několik měsíců k dispozici. K jeho úžasu Page odpověděl, že rád počká.

Skupina The Firm oficiálně vznikla na konci roku 1984 a ještě v listopadu téhož roku vyrazila na světové turné, které skončilo 22. května 1985 v Londýně ve Wembley aréně. Krom hvězdného tria Page/Rodgers/Slade doplňoval kapelu baskytarista Tony Franklin, který se později proslavil jako hodně vyhledávaný studiový hráč (např. Coverdale, Sherinian, Sykes atd.). Skupina The Firm natočila 2 alba. The Firm (1985) a Mean Business (1986). Chrise Sladea je možno slyšet ve skladbách Radioactive, Someone To Love a Cadillac. Hvězdami blížštící projekt The Firm ale nijak extra nezaujal, tak jej v polovině roku 1986 Jimmy Page rozpustil.

Po rozpadu The Firm se Chris Slade načas odporoučí ze světa showbusinessu, aby jej na boží světlo opět vytáhl irský kytarový mág Gary Moore. Ten jej angažuje pro rok 1989 na svém světovém turné. A tak je možno vidět a slyšet Chrise jak bubnuje v kytarových peckách Empty Rooms, Military Man anebo v dojemné kytarové baladě Parisienne Walkways. Osud ale tomu chtěl, že Gary Moore měl stejnou manažerskou společnost jako AC/DCPart Rock a ti doporučili Chrise Sladea, aby nahradil Simona Wrighta, který se v AC/DC začal nudit a proto odešel k Diovi.

Se Sladem v sestavě začali AC/DC zkoušet i nový materiál na připravovanou desku. Zkoušky se odehrávaly na malé zemědělské usedlosti v Brightonu. Deska vychází 24. září 1990 pod názvem The Razors Edge. Jen ve Státech se do dnešního dne prodalo 5 milionů kopií tohoto alba. Desku otvírá vypalovačka Thunderstruck, kde se Chris Slade předvedl jako opravdová posila. Holohlavý hromotluk do kapely perfektně zapadl a AC/DC opět dobývali světová pódia. Taktéž skladba Moneytalks se stává obrovským hitem. A co teprve Are You Ready? Ta dosáhne nejvyšší příčky na Novém Zélandu.

V létech 1990/91 pak natočí Chris Slade s AC/DC live album, které vychází 27. října 1992 pod názvem AC/DC Live. Na něm se objeví i starší pecky jako Hells Bells nebo Heatseeker. Perfektně šlapající rytmika Chrise Sladea dodala koncertu obzvlášť „nabušenou“ atmosféru. Jenom ve Státech je deska 3 x platinová.

V roce 1993 se objeví muzika AC/DC v kasovním propadáku Last Action Hero s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. V klipu Big Gun se krom celé kapely AC/DC, včetně Chrise Sladea, objeví i samotný velký Arnie.

V polovině roku 1994 je však Chris Slade ze skupiny AC/DC vyhozen. Do bandu se totiž vrátil australský „bratr“ Phil Rudd. A pro dva bubeníky nebylo ve skupině místo. Chris byl tak zklamaný a znechucený tím, jak s ním bylo jednáno, že od tohoto dne tři roky nesáhl na bicí.

Návrat na světová pódia donutil Chrise Sladea až Geoff Downes, který hledal do superskupiny Asia náhradu za přetíženého Mike Sturgise. Ten krom Asie spolupracoval ještě s diskotékovou formací A-Ha, Phenomenou a taky s Johnem Wettonem. Zpočátku se jednalo jen o koncertní výpomoc, později se stává Chris i plnohodnotným členem bandu Asia. S Asii nahrává Slade album Aura (2001). Úvodní skladbu Awake sice na albu nabubnoval ještě Sturgis, ale koncertně už ji odehrál Slade. Taktéž skladbu Free odbubnoval na desce Aura další hostující bubeník. A nebyl jim nikdo jiný než hvězdný tlučmistr Simon Phillips (Toto, The Who, Mike Oldfield atd.). Chris Slade si zabubnoval taky v hitu Sole Survivor. V roce 2004 se plně podílí na nahrávání alba Silent Nation. V roce 2005 Chris Slade skupinu opouští, aby se do ní mohl navrátit zakládající člen Carl Palmer.

V roce 2006 se Chris pouští do několika projektů najednou. S Jasonem Ebsem (ex-Peter Criss Band) zakládá band Ecotonic, s kterým vydává v roce 2010 album When Sparks Fly. Na desce se objeví i skladba Live.

Dalším projektem Chrise Sladea je band Damage Control, s kterým vydává 28. ledna 2008 album Damage Control a 1.prosince 2009 album Raw. Krom něj jsou součásti skupiny ještě Pete Way (ex-UFO) a Robin George. Na desce Raw je i skladba Selfish.

Následujícím hudebním projektem Chrise Sladea je Chris Slade's Steel Circle, ve kterém hraje převážně songy z éry AC/DC. Jednou ze skladeb, kterou tento band koncertně hraje, je i zprofamovaná Thunderstruck.

V roce 2009 se Chris přidává k seskupení MIWA, které krom zpěvačky Miwy tvoří ještě baskytarista Bjorn Englen (ex-Yngwie Malmsteen, Quiet Riot). MIWA vydali své první album My Wish Is Your Command v roce 2011. A na něm je i skladba Finally Found You.

Takže jak je vidět, čerstvý pětašedesátník Chris Slade je vytížen na víc než 100%. A do důchodů se ještě určitě nechystá. Ten si bude užívat na koncertních pódiích.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | neděle 30.10.2011 10:01 | karma článku: 13.41 | přečteno: 1641x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...