Valašský špalíček 2016, areál zámku Žerotínů – Valašské Meziříčí.

Od 23. do 25. června se ve Valašském Meziříčí uskuteční již 34. ročník folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček.

Letošní ročník přivítá britského krále psychedelie Arthura Browna nebo britskou rock'n'rollovou kapelu Swinging Blue Jeans, která se proslavila hity jako Hippy Hippy Shake, Good Golly Miss Molly a You're no good.  Ze zahraničních hostů se dále představí irská písničkářka Annette Buckley i mezinárodní sestava skupiny tuniského muzikanta Habiba Samandiho.

Ale to není zdaleka vše. Československou hudební scénu budou zastupovat legendy bigbítu let šedesátých a sedmdesátých.

A na koho se tedy můžeme těšit? Z důležitých jmen československého big beatu let šedesátých to budou zpěvák Viktor Sodoma, kytarista Radim Hladík a varhaník Jan Farmer Obermayer v The Matadors, Pavol Hamel po více než dvaceti létech zavítá do Valašského Meziříčí s kapelou Prúdy a Marián Varga vzkřísí Collegium Musicum. Mezi ikonami české rockové hudby šedesátých let vystoupí na festivalu kytarista a zpěvák Ivan Hajniš, známý z legendární sestavy The Primitives Group, který od roku 1969 žije ve Švédsku. K big beatu 60. let patří také zpívající sourozenci Hana a Petr Ulrychovi, kteří ve festivalovém programu celovečerním koncertem představí svou tvorbu se soubory Javory beat a Javory.

Pětačtyřicet let po premiéře zde kapela Blue Effect s big bandem KYX Orchestra obnoví program Nová syntéza z roku 1971, pánové Varga – Hladík – Frešo – Hammel – Griglák se vrátí ke společnému projektu Zelená pošta z roku 1972 a jeden z nejvýznamnějších souborů české alternativy Extempore s Mikolášem Chadimou představí svůj projekt Velkoměsto, které v premiéře zaznělo za dramatických okolností na IX. Pražských jazzových dnech v listopadu 1979.

Umělce, kteří se v začátcích etablovali na meziříčské scéně, letos zastupuje Oscarová zpěvačka Markéta Irglová, která do rodného města přicestuje z Islandu.

Z dalších umělců, na Špalíčku vystupujících, je zahodno ještě zmínit Luboše Pospíšila, Oldřicha Janotu, Jazz Q s Oskarem Petrem, Laco Decsiho & Cellula New York, Jaroslava Hutku a Romana Dragouna.

Návštěvníci areálu zámku Žerotínů se tedy v programech 34. ročníku Valašského špalíčku mohou na tři dny tak trochu vrátit do jedinečné a nezapomenutelné atmosféry psychedelie let šedesátých a to nejen hudbou, ale i rozsáhlou výstavou Psychedelie ve vizuální kultuře beatového věku 1962 – 1972 v Muzejním a galerijním centru.

Autor: Jiří Ručka | úterý 17.5.2016 19:19 | karma článku: 17,69 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2018.

2.9.2018 v 11:12 | Karma: 12,06
  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.