Tragikomedie o kyselém Citronu a šťavnaté Limetce.

17. 08. 2016 15:41:52
Přesněji by se hodilo slovo groteska, protože to, co se děje kolem skupiny Citron a jeho hlavním citroníkem panem Pařízkem, by nedovedl popsat ani takový satirik, jakým byl Moliére.

Každý, aspoň trochu zasvěcený nadšenec české rockové hudby, jistojistě postřehl, že již před rokem nastal rozkol v ostravské rockové legendě Citron. Rozvrat okolo této skupiny nenastal poprvé, ale až nyní nabral viditelných rozměrů. Různá hudební i nehudební periodika se v této kauze neustále babrají a bývalí i současní fanoušci Citronu na to zírají s otevřenou držkou jak hladový dobrman na sojový řízek.

V hudebních skupinách je to podobné jako ve svazku manželském. Muzikanti spolu sdílejí, stejně jako manželé, společné lože i nože, a občas tyto nástroje obrátí proti sobě. Z počátku bez sebe nemohou ani dýchat. Jeden bez druhého si ani neuprdne, a když časem zplodí nějaké své potomky (písničky), které si hýčkají pěkně v bavlnce, vypadá vše jako nejkrásnější idylka. Idylka je to krásná, ale jen do té doby, dokud se nezačne jednat o tantiémy. Pokud žije rodina (skupina) v harmonii, tak peníze nikdo moc neřeší, ale jakmile si jeden z manželů (muzikantů) začne dělat větší nároky, než které mu náleží, nastává v rodině opravdové peklo. A to nejen v rodině, ale peklo zažívají i společní známí, kterých se za ty roky zformuje nespočet.

A právě tato situace nastala ve skupině Citron. Začátek vleklého sporu se ale datuje někdy do roku 2001, kdy si Radim Pařízek, služebně nejstarší člen skupiny Citron (ne ale zakládající) za zády ostatních muzikantů zaregistroval název Citron jako ochrannou známku, což znamená, že bez jeho svolení nikdo jiný nesmí užívat tento název. Aby toho nebylo málo, tak udělal Radim Pařízek ještě jeden hanebný tah, kterým vyrazil dech i těm nejotrlejším bezcharakterním ničemům. Název Citron si zaregistroval jako svůj pseudonym, což je v běžném životě nepodstatné. Tolik lidi má nějaký pseudonym a nikdo to neřeší. Ale když je pod většinou skladeb Citronu zapsán jako autor Citron, tak tady už nejde o nějakou nepodstatnou věc. Tím pádem je papírově autorem většiny skladeb skupiny Citron Radim Pařízek alias Citron. Jenže pan Radim Pařízek alias Citron není výhradním autorem skladeb skupiny Citron. Na nich se podíleli všichni členové skupiny Citron. Radim Pařízek psal převážně texty a ostatní muzikanti skládali hudbu.

Když nejde o peníze, tak jde o hovno. Jenže tady jde o peníze. A o nemalé peníze. Tantiémy za skladby (děti) tak plynou do kapsy pana Citrona. Jestli oprávněně nebo neoprávněně, o tom bude muset rozhodnout „náš nezávislý“ soud.

Celá situace okolo skupiny Citron tak vyústila v oficiální rozvod, který s předstihem avizovalo s panem Citronem spřízněné hudební periodikum Spark. Vznikl tak nový hudební soubor Limetal, jehož řady tvoří čtyři z pěti bývalých členů Citronu. Ti posilněni o mladou údernou bubenickou akvizici, vyrážejí na dlouhou maratonskou trať ze startovního bloku. Pan Citron je už ale o pět kol napřed se svým registrovaným bandem Citron. Do svých řad přijal staronového člena Ladislava Křížka a bývalou hostující pěvuli Tanju, kteřížto posilněni o mladou muzikantkou krev, pádí do Athén s vidinou zlatých věnců, které očekávají na ramenou.

Aby to měl ze startovních bloků vyběhavši Limetal ještě těžší, tak jim pan Citron zanechává za sebou na dráze různé život ztrpčující předměty jako hřebíky, skleněné střepy, které štěstí nepřináší nebo rozžhavené uhlí, aby si snad prošli stezkou odvahy.

Pan Citron zakázal Limetalu hrát skladby, které její členové sami složili, byť se jen písmenem podílel na jejím napsání. Dokonce to došlo tak daleko, že Citroník Radim vystoupil z OSA a založil si vlastní ochranný svaz. Paradoxní na tom všem je, že kdejaká vesnická kutálka skladby Citronu hrát může bez jakéhokoliv omezení (nebo jim to aspoň nikdo přes právníky nezakazuje). Tady se hodí porozvodový příměr, kdy se matka často snaží zabránit stýkání dětí s jejích pravoplatným otcem. Ale kdejaká tetička, bludička nebo kamarád si děti půjčují či je hlídají bez jakýchkoliv problémů. Nechová se ten pan Citron trochu jak zapšklá ex-manželka?

Zakázat hrát vlastní skladby klukům z Limetalu je jen selanka proti tomu, co na ně pan Citron nachystal dál. Začal osobně obvolávat promotéry hudebních festivalů jak v Česku, tak na Slovensku, aby je postrašil, že pokud zahraje na jejích akci Limetal nějaké skladby od „jeho“ Citronu, tak budou podniknuty jisté právní úkony spojené s finančním odškodněním. Většina promotéru poslala pana Citrona slušně do prdele, ale našli se i tací, kteří se bohužel pana Citrona zalekli. Konkrétně se jedná o HobéFest (Pardubice), kde 3 dny před začátkem festivalu pořadatel akce na základě „naléhání“ pana Citrona avizovaný koncert Limetalu zrušil.

A to není jediný příklad nátlaku pana Citrona. Pařízkovic právníci obesílali „výhružné“ dopisy po celém Československu jak Večerníček noviny. Mimo jiné tento pamflet dostal pořadatel Rockových Vánoc na Barče, které se konaly 21. prosince 2015 nebo pořadatel festivalu Rockscape, který se konal 25. června 2016 v Bánské Bystrici.

Samozřejmě, tyto ex-manželčiny výlevy se dotýkají všech, kteří se osobně znají s celou původní sestavou ještě zdravého Citronu. Muzikanti z jiných kapel raději mlčí, protože si nechtějí rozházet pana Citrona, který hraje jejích skladby v jim vlastněných rádiích nebo na jeho televizním hudebním kanále. Promotéři kulturních akcí ani nedutají, protože potřebují reklamu na svůj hudební podnik. Jeho zaměstnanci Limetal neumí raději ani vyslovit, co kdyby...?

A tak si loď se jménem Citron pluje v křišťálově průzračné vodě, nad jejíž čistotou dohlíží pan Pragokoncert. Do plachet mu fouká svěží vítr z médii vlastněných panem Citronem, ale aby to měl pan Citron posichrované, tak mu pomáhají ventilátory ze Sparku, které vhánějí do plachet Citronu umělý, ale intenzivní průvan. Tady se není čemu divit, když šéfredaktor tohoto hudebního měsíčníku je na výplatní listině pana Citrona.

A Limetal? Ten pluje v rozbouřeném moři plném žraloků a jedovatých medúz, do plachet mu duje silný mediální protivítr a ze strany Sparku pro jistotu ani čárku. Nad vším pak dohlíží „ctnostný“ pan Citron.

Jak to všechno dopadne? Pravdu ukáže čas aneb na každou svini se najde řezník.

Autor: Jiří Ručka | středa 17.8.2016 15:41 | karma článku: 42.43 | přečteno: 16856x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 142 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...