Čekání na Godota?

Ani ne tak na Godota, ale na milost pro Jirku Kajínka, až dorazí do Věznice Rýnovice. Ale čekání se nějak protahuje.

Prezident Miloš Zeman slíbil před odletem do Číny, že po návratu z Číny udělí „dvojnásobnému nájemnému vrahovi“ Kajínkovi milost. Z Číny se vrátil ve čtvrtek po půlnoci, a tak novináři vyrazili ještě ve čtvrtek před svítáním postavit ležení před rýnovickou věznici, aby jim nic neuniklo, až bude nejslavnější a nejbohatší český doživotně odsouzený vězeň propuštěn.

Ve čtvrtek milost prezident nepodepsal. Asi odpočíval po náročném čínském programu. A tak novináři nadále čekali. Krátili si čas hraním pétanque a karet. Na večer pak grilovali masové a jiné pochutiny. Možná se i při této příležitosti točil další díl Pohlreicha Teď vaří šéf! Času bylo dost. Zeman stále odpočíval.

A tak přichází pátek. To už čekající novináři, netrpělivě vyhlížejíce Zemanovu milost, byli skálopevně přesvědčeni, že prezident je dostatečně odpočatý a že už slíbenou milost podepíše. Novináři by tak mohli natočit své reportáže, nafotit tisíce fotek a pokusit se udělat aspoň jeden krátký improvizovaný rozhovor s propuštěným Kajínkem. Pátek utekl jak voda. Novináři si zase krátili den hraním pétanque a karet. Před věznici dokonce dorazila bílá luxusní limuzína pro Kajínka. Na večer opět grilovali. Tentokrát možná dorazil i Jirka Babica a taky natáčel nějakou letní kulinářskou show. Před věznicí by měl premiéru. Jenže prezident stále odpočíval.

A je tu sobota. Vládní kancléř bez prověrky, Vráťa Mynář, ještě v pátek večer prohlásil pro ČT, že milost poveze k podepsání do Lán až v sobotu (neřekl kterou). Jenže kdy pan prezident milost podepíše, neví. A tak novináři čekají a čekají a čekají. Je čas oběda, co tak natočit jeden z dílů Prostřeno, když už má před věznici TV Prima obytný karavan?

Celé se mi to jeví absurdní. Prezident něco slíbí a pak desítky novinářů nechá čekat několik dní. Připadá mi to jako jeho pomsta „havětí“ novinářské. Když už si v Číně dovolil na plnou držku i před Putinem říct, že novináři by se měli likvidovat, tak to asi nemyslel jako vtip. I novináři mají své mimopracovní aktivity, mají rodiny. Ale zde evidentně musí čelit vrtochům unaveného a psychopatického prezidenta, který je donutí pracovat i v sobotu, když by někteří mohli být třeba na chatě nebo by mohli uklízet po malířích, či být se svými ratolestmi. A nejsou z počínání prezidenta znechuceni jen novináři. Nervozita musí panovat i na straně zaměstnanců věznice. O Jiřím Kajínkovi nemluvě.

Klasické absurdní drama Samuela Becketta je v této chvíli nasnadě. Kdy přijde Godot?

Autor: Jiří Ručka | sobota 20.5.2017 12:46 | karma článku: 17,24 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2018.

2.9.2018 v 11:12 | Karma: 12,06
  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.