Jak si český stát vychovává nové a nové gamblery.

6. 05. 2018 12:18:13
„To snad není možné, co ta kráva u té přepážky dělá? Ona snad kupuje celou Poštu?“ slyším skoro denně na poště od netrpělivých zákazníků pošty.

A netrpělivost je jistě oprávněna. Jediná pošta pro deset tisíc obyvatel a na ni otevřené jen dvě okénka. Fronta až k cukrárně, která je o dva bloky dál, což poštovní úřednice evidentně nechává v klidu. Mají své interní předpisy, které musí plnit, jinak by nebyly prémie a jejích hladová děcka by chodila do školy jen v hadrech ze sekáče.

Paní Novotná si přišla jen pro důchod, ale poštovní úřednice paní Sikorová ji hned vnucuje hromadu časopisů. Paní Novotná se chytne a kupuje si Chvilku pro tebe. Co kdyby se dozvěděla něco nového, pikantního o její oblíbené herečce? Jenže úřednici to evidentně nestačí. Začíná nabízet „výhodné“ životní pojištěni. Paní Novotná tentokrát odolává. Vysvětluje paní Sikorové, že už má životní pojištění u jiné pojišťovny.

Poštovní úřednice to ale nevzdává. Přejde na osvědčené stírací losy: „A co si koupit nějaký los? Máme tu nové Rentiéry, dokonce Hyper Rentiéra jen za 100 Kč. A když vyhrajete, můžete dostávat až sto tisíc měsíčně. No, k důchodu by to nemuselo být špatné, že paní Novotná?“ Paní Novotná neodolá. Minule, když byla zaplatit popelnice, taky neodolala a vyhrála 500 Kč. Proč ne, když je tento týden v plusu. Vezme čtyři stokorunové losy Hyper Rentiér a dva losy Čtyřlístek pro své vnoučata. „Víte, paní Sikorová, náš dvouletý Matýsek ty losy velice rád stírá. Tak mu udělám radost. A sedmiletá vnučka Adélka sbírá i ty nevyhrávající. Už jich má celou krabici od bot“ odpovídá rozjařená paní Novotná.

Ale ve frontě už to začíná vřít. Jozef Kováč, který bydlí přes půl města na ubytovně, ale trvalý pobyt má na Městském úřadě, začíná hlasitě povykovat: “Hlavne nám to nevykup, bába! Ja chcem taky rentu.“

I on se dočká. Za 10 minut je na řadě. A bere to jak to visí. Pěkně od shora. Teď to odskáčou neviňátka ve frontě za ním. Pán Kováč bral socku, tak ji hned vrazí do „výherních“ stíracích losů. „A paní Novotná, dajtě mi ich teraz dvacať. Ať to para tlačí.“ Když už mu zatrhli hraní na automatech, protože dluží na sociálním a zdravotním pojištění přes čtvrt milionů a na pokutách v dopravních prostředcích i s penále a úroky přes dvě stě tisíc, tak se ukájí aspoň na poště.

Vezme losy a posadí se na místo pro klienty pošty. Z kapsy vytáhne zahnědlou desetikorunu pro štěstí a stírá a stírá a stírá. „Sláva, mám 200 korun“ jásá Jozef Kováč. Sice do losu vrazil dva litry, ale aspoň něco má zpět. Jde si koupit dva plasťáky do Penny, aby mohl oslavit malý úspěch.

Tak nějak podobně to chodí na všech poštách v České republice. Poštovní úřednice musí nabízet zákazníkům losy, aby měly prémie. Jelikož je Česká pošta státní podnik, nabízí tyto služby vlastně český stát. A tak dělá vědomě z občanů gamblery a tváří se u toho jak samaritán. A nepozastaví se před ničím. Je mu jedno, že rodiče a prarodiče kupují tyto losy svým nezletilým ratolestem a učí je už od mládí sázet a riskovat. Je mu jedno, že občané v insolvenci nadále sází. Hlavně zisk.

Paradoxní je, že český stát omezil zadluženým občanům hraní automatů, ale na druhou stranu jim umožňuje beztrestně kupovat losy ve státem vlastněném zařízení. Dokonce je k tomu nabádá.

Pak se lidi nesmí divit, že čekají na poště třeba i hodinu jenom proto, že si nějaká paní Novotná a nějaký pán Kováč 15 minut vybírají losy. A to si jdou tito čekající občané vyzvednout jen balík z e-shopu nebo zaplatit inkaso za plyn.

Autor: Jiří Ručka | neděle 6.5.2018 12:18 | karma článku: 36.36 | přečteno: 2862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1549 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 346 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2257

Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...