Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alex Skolnick – svědomitý žák, uznávaný lektor.

29.září 1968 se narodil jeden z nejvšestrannějších kytaristů – Alexander Nathan Skolnick. Skolnick je mimo jiné zapsán jako spoluautor pod největšími peckami skupiny Testament. Zároveň je taky uznávaným jazzovým kytaristou a skladatelem, učitelem hry na kytaru, producentem a redaktorem v časopisu o kytarách Guitar World Magazine.

Alex Skolnick se narodil v Berkeley a jeho rodiče mu do vínku předali v genech schopnost naslouchat a vstřebané informace pak předávat dál. Oba totiž byli universitními profesory sociologie, nejprve na Universitě v Berkeley, později na soukromé New York University.

Jeho prvními kytarovými „učiteli“ byli Randy Rhoads, Ace Frehley, Eric Clapton, Eddie Van Halen, Jeff Beck, Jimi Hendrix či Johnny Winter. Mladý Alex se neúnavně učil jejích sóla z desek či kazet, které měl doma jeho starší bratr Michael. To mu bylo 9 let, když vzal do rukou svou první elektrickou kytaru. Ve čtrnácti šel studovat kytaru k opravdového kytarovému mistrovi Joe Satrianimu. Na střední škole se pak pokoušel založit svou vlastní kapelu. Jenže pro své spolužáky z ročníku byl až moc dobrý a pro starší byl zase mladé ucho, s kterým se nechtěli zahazovat. A tak se pokusil dostat do nějaké již fungující skupiny.

Od kamaráda se dozvěděl, že skupina The Legacy, která sídlila v zátoce Bay Area, hledá náhradu za odchodivšího kytaristu. Ještě jako šestnáctiletý se Alex přihlásil na konkurz a byl vybrán. Naskočil tak do kapely, kde působili muzikanti o několik let starší, což ale nebylo vůbec na škodu. Dvacetiletý kytarista a hlavní mozek kapely Eric Peterson v něm poznal talent, a tak nebylo o čem hovořit.

V roce 1985 vydávají The Legacy své první 4-skladbové demo. Za mikrofonem tehdy stal Steve „Zetro“ Souza, který rok nato dostal „lano“ od Exodus a na jeho místo proto přišel Indián Chuck Billy. Kapela si taktéž změnila jméno na Testament.

21.dubna 1987 vydávají Testament svůj albový debut Legacy. Alex Skolnick se jako spoluautor podílel na většině skladeb. Jeho rukopis je znát např. ve skladbách Over The Wall, Do Or Die nebo Alone In The Dark.

Další album Testament vychází 5.května 1988 a dostává název The New Order. Deska je přes větší propracovanost a intelektuální pozadí razantnější než debut, přičemž se začíná projevovat přínos Alexova „nethrashového“ pojetí kytarové hry se silnou náklonností k heavy-rockovým etudám. Alex se zároveň spolupodílí autorsky na všech skladbách (krom coveru Nobody´s Fault od Aerosmith). Za zmínku určitě stojí skladby Eerie Inhabitants, The New Order či instrumentálka Musical Death.

S dalším vinylem Practice What You Preach (8.srpen 1989) se Testament poprvé „podívali“ do první stovky americké albové hitparády. Ve Spojeném království deska dokonce bodovala na 40. pozici. Po vydání tohoto alba si Testament zasloužili přívlastek jako „skupina intelektuálních thrasherů“. Vinyl obsahuje takové hudební klenoty jako Envy Life nebo Greenhouse Effect.

Čtvrté album Souls Of Black, které vyšlo rok po „Practice…“, 9.října 1990, je považované neprávem za uspěchané a zbytečné. Vydavatelský label chtěl zúročit momentální slávu Testament, proto na kapelu tlačil, ať vydá desku co nejdříve, ať to stojí, co to stojí. A výsledek je takový jaký je. Souls Of Black symbolizuje temnotu, což je patrné už z obálky. Skladby možná nejsou tak výrazné a oslňující jako ty z minulých počinů, ale i přesto deska obsahuje skvosty jako Love To Hate nebo Seven Days Of May.

Monumentální dílo vydávají Testament 12.května 1992 pod názvem The Ritual. Po dvouleté albové pauze, kterou skupina vyplnila světovým turné a dalšími soukromými aktivitami, se jednotliví muzikanti už plně soustředili na nahrávání dalšího počinu. Tentokrát dostali více času na uskutečnění svých představ a podle toho i toto dílko vypadá. Ve Státech dosáhlo album na 55. pozici na albovém žebříčků, což bylo doposavad nejlepší umístění. Deska obsahuje krom jiného i klenoty jako The Ritual nebo Deadline.

Někdy kolem roku 1988 uviděl Alex v televizi koncert Milese Davise, který jej natolik učaroval, že se začal věnovat intenzivněji jazzové hudbě. Od té doby začal v televizi sledovat i jiné jazzové pořady a začal častěji navštěvovat různá jazzová uskupení přímo na koncertech v klubech. První vlaštovkou v tomto směru bylo turné s basistou Startem „Stu“ Hammem (ten mimo jiné hraje na některých albech Joe Satrianiho, Stevea Vaie či Michaela Schenkera) v roce 1991, kdy měli Testament zrovna menší uměleckou pauzu.

Oč více tíhnul Skolnick k jazzu o to méně jej přestalo naplňovat hraní ve skupině Testament. Začínal cítit, že zde muzikantsky strádá, a tak se na začátku roku 1993 rozhodl opustit řady skupiny Testament. Pro mnohé to byl šok, ale lidé v jeho okolí toto rozhodnutí čekali již dříve.

Po odchodu z Testament se Alex vrhl hned na několik věcí. Začal naplno spolupracovat s různými muzikanty jako Steve Morse (Deep Purple), baskytaristou Michaelem Manringem, baskytaristou Lesem Claypoolem (Primus), Adamem Holzmanem (klávesy Miles Davis band) a dalšími. Začal taky pracovat jako redaktor v Guitar Worldu, kde měl svůj „kytarový sloupek“. Pro Guitar World psal pět let.

Během roku 1994 pak dostává Alex nabídku jít hrát do skupiny Savatage, kde měl nahradit předčasně zesnulého Crisse Olivu. Skolnick nabídku přijímá a ihned se zapojuje do nahrávání aktuální desky, která vychází 16.srpna 1994 pod názvem Handful Of Rain.

Na Handful Of Rain se objevily mimo jiné skladby Chance a Handful Of Rain, kde se Skolnick předvedl v plné kytarové parádě. Konečně zde dostal prostor, po kterém tak toužil a který mu v Testament nebyl poskytnut.

Na konci roku 1994 se ještě zúčastnil japonského turné, z kterého byl pořízen záznam, jenž pak vyšel na CD/DVD Japan Live 94´  v říjnu 1995. Na tomto nosiči jsou krom jiného i nesmrtelné pecky Savatage Hall Of The Mountain King nebo Edge of Thorns, které Alex bravurně odehrál na svůj nástroj. Po japonské misi řady Savatage opouští.

Jako další v pořadníku následoval konkurz k Ozzymu Osbourneovi, který měl v té době neshody se Zakkem Wyldem. Alex odletěl do Londýna, kde strávil s Ozzyho bandem 2 týdny ve zkušebně, aby pak odehrál jediný koncert v Rock City v Nottinghamu 9.června 1995. Na tomto koncertě zazněla taky skladba Crazy Train. Ozzymu se Alexova hra líbila, dokonce mu řekl, že byl přijat do jeho bandu, ale proti byla madam Sharon Osbourne, a ta měla rozhodující slovo.

Kdyby tehdy Alex Skolnick k Ozzymu skutečně naskočil, asi by jeho „odskok“ k jazzu neproběhl tak intenzivně. Alex se chtěl přidat k nějaké ostřílené rockové partě, ale nikde zrovna nehledali kytaristu jeho formátu. Zkoušel to s partičkami Exhibit-A a Skol-Patrol. Jenže bez větších úspěchů.

A tak se Skolnick rozhodl vrátit na hudební školu. Přestěhoval se do New Yorku a zde se přihlásil na tamní konzervatoř. Ve víře, že proces učení nikdy nekončí, přizpůsobil veškerou svojí činnost intenzivnímu studování, jako například získání BFA v jazzové hře na New School University, kde studoval s mistry muzikanty jako je Richie Beirach, George Garzone, Hal Galper nebo Cecil McBee. V Alexově hře se míchají elementy mnoha jeho oblíbených stylů a jeho současná vize je pokračovat v nahrávání a cestování ve spolupráci s ostatními muzikanty a zároveň i jako lídr svých vlastních projektů...

V roce 2001 zakládá jazzové trio Alex Skolnick Trio, se kterým následně natočí v roce 2002 album Goodbye to Romance: Standards for a New Generation. Deska obsahuje vesměs rockové standardy, které Alexová esquadra předělala mistrně do jazzové podoby. Jsou zde např. skladby War Pigs od Black Sabbath, Detroit Rock City od Kiss nebo Pinball Wizard od The Who.

Další album vydává Alex Skolnick Trio v roce 2004 pod názvem Transformation. A i na něm se objeví coververze známých rockových fláků v jazzové úpravě jako např. Highway Star od Deep Purple, Electric Eye od Judas Priest, ale i vlastní věc Transformation.

Jako host se taky představil v „Maidenovské“ skladbě The Trooper s mladou dívčí kapelou. Své kouzlo taktéž přidal na koncertě mexické flamengo kytaristky Rodrigo y Gabriela, s kterou si zahrál skladbu Atman, jenž složil Dimebag Darell (ex-Pantera).

Krom jazzu ale Alex nadále inklinuje k heavy/thrash metalu. V roce 2004 přidal trochu svého kytarového umu na albu Ashes of the Wake Američanů Lamb of God. Jeho kytara je pak slyšet v titulním songu Ashes of the Wake.

Alex se taky podílí na koncertních vystoupeních legendární Trans-Siberian Orchestra. Na kytaru v tomto orchestru hraje v létech 2000 – 2002 a 2004 – 2009.  Živě jej mohli fanoušci vidět krom jiného 20.prosince 2008 v Nationwide Arena v Columbusu, kde si zahrál Čajkovského A Mad Russian's Christmas nebo Christmas Eve/Sarajevo.

V roce 2007 vydává Alex Skolnick Trio další album Last Day In Paradise, na kterém je cover skupiny Rush Tom Sawyer, ale i „mírně“ upravená skladba domovských Testament Practica Lo Que Predicas (originál je Practice What You Preach).

Během roku 2001 se Alex přidává k Testament, aby s nimi natočil album First Strike Still Deadly (to vychází 24.října 2001), kde se objevily ale jen skladby z prvních dvou alb v trochu pozměněných aranžích a v novém studiovém lesku.

V roce 2005 se Skolnick zúčastní evropského turné Testament, k němuž později přibylo ještě několik koncertů ve Státech. Z tohoto turné pak byl pořízen koncertní záznam, který vychází 1.listopadu 2005 pod názvem Live In London. Krom jiného je na tomto albu i pecka Into The Pit.

A i když Skolnick nikde oficiálně neoznámí, že se stává opět pravoplatným členem Testament, fanoušci už to berou jako hotovou věc a jásají. A nevyvede je z míry ani občasný koncertní záskok Glena Drovera (ex-King Diamond, ex-Megadeth), který Alexe nahrazuje na tour v létech 2008 a 2010.

29.dubna 2008 pak Testament vydávají po dlouhých 9 létech novinku The Formation of Damnation. Deska je mezi fanoušky přijata s obrovským nadšením. Ve státech boduje na 59. pozici a ve Finsku dokonce na 12. Skladatelsky se Alex podílel na tomto nosiči jen na dvou skladbách. První je F.E.A.R. a druhá Dangers of the Faithless.

Na konci března 2011 vydává Alex se svým triem další jazzové album Veritas, kde se objeví i hodně zdařilý cover Metallicy Fade To Black.

Na rok 2012 pak přichystala skupina Testament vydání svého 10. studiového alba pod názvem Dark Roots Of Earth (datum vydání: 27.července 2012) . Deska je přijata mezi fanoušky až nebývale pozitivně. Ač obsahuje velice silný materiál, což dokazuje nejlepší umístění na albovém žebříčků ve Státech (12.pozice), je ji třeba vytknout již v minulosti omílané postupy. Skolnick se jako spoluautor podílel na 5 skladbách. Mezi jinými je to titulní Dark Roots of Earth nebo potemnělá balada Cold Embrace.

A takto zněli Testament 4.srpna 2012 na Open Air Festivalu ve Wackenu. Neopakovatelný koncertní zážitek. Alex zde jenom dokazuje, v jaké skvělé formě se nyní nachází. Jeho kytara je zde opravdu nepřehlédnutelná.

Věřím, že mu to vydrží i do dalších let a že své fanoušky ještě mnohokrát překvapí svým kytarovým uměním.

Další odkazy:

Interaktivní encyklopedie rocku

Autor: Jiří Ručka | neděle 30.9.2012 15:42 | karma článku: 13,83 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.