Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá kniha rocku – rok 2013.

V minulém roce nás navždy opustilo mnoho známých i méně známých osobností rockového světa. A nebyly to jen osobnosti světového významu. I česká rocková scéna přišla o mnoho hudebních géniu.

Markus Berger – 5. ledna umírá ve věku 38 let kytarista a baskytarista německé progressmetalové skupiny Dante. Příčinou smrti byla vážná nemoc. Připomenout si jej je možno ve skladbě Birds of Passage.

Trevor Gordon – 9. ledna nás opustil ve věku 64 let australský zpěvák slavného dua The Marbles. Skupina se proslavila především hitem Only One Woman.

Nic Potter – 16. ledna umírá na zápal plic britský baskytarista, skladatel a malíř. Proslavil se především, co by kytarista ve skupině Van der Graaf Generator, ale mnoho let spolupracoval i s multiinstrumentalistou Peterem Hammillem. S Van der Graaf Generator nahrál album The Quiet Zone/The Pleasure Dome. Jeho nástroj je možno slyšet krom jiného ve skladbě Lizard Play.

Claudio Leo – 17. ledna umírá jeden ze zakládajících členů italské gothic rockové skupiny Lacuna Coil. Příčinou smrti byly závažné zdravotní problémy. Podílel se na nahrávání EP Lacuna Coil. Jeho kytara se objevila např. ve skladbě No Need to Explain

Bryan Carlstrom – 26. ledna tragicky umírá jeden z nejuznávanějších studiových inženýrů na světě. Je podepsán pod takovými alby jako Dirt (Alice In Chains), Americana (The Offspring), Sound of White Noise (Anthrax) nebo Symbol of Salvatin (Armored Saint). Bylo mu 51 let.

Reg Presley – 4. února umírá na rakovinu plic britský zpěvák a hudební skladatel, kterého každý zná jako člena skupiny The Troggs. Proslavil jej především hit Wild Thing. Bylo mu 71 let.

Kevin Peek – 11. února umírá v šedesáti šesti létech australský kytarista progresivní smečky Sky. Příčinou úmrtí byl zhoubný melanom. Jeho kytaru je možno slyšet mimo jiné i na debutním albu z roku 1979 Sky. Konkrétně ve skladbě Westway.

Damon Harris – 18. února nás navždy opustil ve věku 62 let zpěvák rhythm & bluesové skupiny The Temptations. Příčinou smrti byla rakovina prostaty. Slyšet jej je možno i v nahrávce Papa Was A Rollin´ Stone z roku 1972.

Kevin Ayers – 18. února umírá ve spánku zakládající člen a kytarista britské psychedelické skupiny Soft Machine. Bylo mu 68 let. Mimo jiné je autorem skladby Joy of a Toy, která se objevila na albovém debutu Soft Machine z roku 1968.

Dan Toler – 25. února umírá na mozkovou mrtvici ve věku 64 let kytarista blues-rockové skupiny Allman Brothers Band. Jeho skladatelský rukopis a kytaru je možno slyšet ve skladbě Mystery Woman.

Richard Street – 27. února umírá na plícní embolii zpěvák rhythm & bluesové skupiny The Temptations.  Bylo mu 70 let. Objevil se i v nahrávce Power, jejíž záznam byl pořízen v roce 1980.

Sven Olsen – 28. února umírá na rakovinu dánský rockový bubeník, který v roce 1998 zaskakoval ve známé dánské thrashové partičce Artillery. Bubnoval taky v dánském bandu Missing Link, s kterými nahrál i album Lobotomized. Jeho rytmická sekce je slyšet např. v titulní skladbě Lobotomized.

Alvin Lee – 6. března umírá jeden z nejuznávanějších kytaristů šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Proslavil se ve skupině Ten Years After. Umírá ve věku 68 let na nepředvídatelné komplikace po rutinním chirurgickém zákroku. Jedna ze skladeb, která jej proslavila, byl i hit I'd Love to Change the World.

Peter Banks – 7. března selhává srdce původnímu kytaristovi britských progresivců Yes. Bylo mu 65 let. Jeho kytaru je možno slyšet i na albu Time and World z roku 1970. Mimo jiné i ve skladbě The Prophet.

Clive Burr – 12. března umírá na roztroušenou sklerózu bývalý bubeník legendy NWOBHM, skupiny Iron Maiden. Podílel se na nahrávání prvních třech alb skupiny. Bylo mu 56 let. Kdo by nepoznával jeho bicí ve skladbě Run To The Hills?

David „Blackmoon“ Parland – 19. března spáchal sebevraždu švédský kytarista, který působil v kapelách Dark Funeral, Infernal, Necrophobic a War. Bylo mu 42 let. Se skupinou Dark Funeral nahrál album The Dark Age Has Arrived (1996).

Slawomir „Mortifer“ Kusterka – 6. dubna umírá baskytarista polských deathmetalistů Hate. Příčinou smrtí byla srdeční arytmie, na kterou zemřel ve spánku. Bylo mu 27 let. Hudbu tvrdil i na vloni vydaném albu Solarflesh: A Gospel of Radiant Divinity. Skladba Watchful Eye ov Doom je toho příkladem.

Andy Johns – 7.dubna umírá na prasklý žaludeční vřed známý britský producent a studiový inženýr. Podílel se na nahrávání alb takových skupin jako Free, Led Zeppelin, Rolling Stones, Jethro Tull, Mott the Hoople, Ozzy Osbourne, Joni Mitchell a desítky dalších. Bylo mu 62 let.

Neil Smith – taktéž  7. dubna umírá na rakovinu jeden z původních baskytaristů Australanů AC/DC a Rose Tattoo. Objevil se např. ve skladbě Rock´n´Roll Outlaw od Rose Tattoo. 

Lee Tarot, vlastním jménem Harald Spengler – 11. dubna umírá na mrtvici kytarista německých power metalistů Stormwitch. Bylo mu 50 let. Možná, že si jej někteří pamatují i z června 1989, kdy se objevil se Stormwitch i v Praze na stadioně E. Rošického co by účastník festivalu Rock a sport ekologii.

Chi Cheng – 13. dubna umírá na následky zástavy srdce zakládající člen a baskytarista amerických nu-metalistů Deftones. Bylo mu 42 let. Připomenout si jej je možno ve skladbě Hexagram z roku 2003.

George Jackson – 14. dubna umírá na rakovinu americký rhythm & bluesový zpěvák a hudební skladatel. Je např. autorem rock ´n´rollové pecky Old Time Rock ´n´Roll. Bylo mu 68 let.

Dani Crivelli – 17. dubna umírá po pádu z mostu bývalý bubeník švýcarských metalistů Krokus a Killer. Bylo mu 53 let. S Krokus nabubnoval album Heart Attack (1988). Desku otvírala skladba Everybody Rocks.

Storm Thorgerson – 18. dubna umírá na rakovinu známý britský grafik, jehož dílem jsou obaly takových alb jako The Dark Side of The Moon plus dalších 17 alb od Pink Floyd; Animal Magnetism, Lovedrive (Scorpions), Technical Ecstasy, Never Say Die! (Black Sabbath), Rainbow, Styx, 10CC a desítky dalších. Bylo mu 69 let.

Christine Amphlett – 21. dubna umírá po dlouhém boji s rakovinou prsu zpěvačka australských rockových Divinyls. Největšího úspěchu dosáhli Divinyls se skladbou I Touch Myself, s kterou byli v Austrálii v roce 1990 až na samém vrcholu hitparády. Christine bylo 53 let.

Jeff Hanneman – 2. května umírá na selhání jater ikona thrash metalu, kytarista amerických Slayer. Jako příčina smrti byla oznámena cirhóza jater, kterou Jeff trpěl v důsledku nadměrného užívání alkoholu. Bylo mu 49 let. Za připomenutí stojí určitě skladba Seasons In The Abyss.

Adam „Milky“ Adams – 3. května umírá ve věku 26 let baskytarista australských melodických death metalistů Orpheus Omega.  Příčinou úmrtí jsou srdeční komplikace. Jeho basu je možno slyšet i na desce Bleed The Way z roku 2011 a to ve skladbě Sealed in Fate.

Marek Grzeszek – 15. května spáchá sebevraždu polský kytarista německé thrash metalové partičky Despair. Bylo mu 45 let. Připomenout si jej lze ve skladbě Deaf And Blind.

Phil Buerstatte – 17. května umírá následkem předávkování drogami bývalý bubeník skupiny White Zombie. Bylo mu 46 let. V roce 1993 se s White Zombie objevil na videu Feed the Gods.

Ray Manzarek – 20. května umírá na rakovinu žlučovodu ve věku 74 let klávesista legendární skupiny Doors.

Trevor Bolder – 21. května opouští pozemský život baskytarista britské rockové legendy Uriah Heep. Umírá v důsledku dlouhodobých zdravotních problémů spojených s rakovinou slinivky. Bylo mu 62 let. V roce 2009 hrál s "uriáši" krom jiného na koncertě ve Švédsku.

Johanna Marlöv – 1.června umírá na rakovinu švédská alt vokalistka, která nahrávala živá alba se skupinou Therion. Bylo ji 38 let. S Therionem si zazpívala i v roce 2006 na Metalmanii.

Theodore „Teddy“ Days – 10. července byl zastřelen bývalý baskytarista americké heavy legendy Hellion. Bylo mu 48 let. Takto znějí Hellion ve skladbě Scream In The Night.

Jens Gustafsson – 14. července umírá na vážné srdeční problémy bubeník švédských doom metalistů Griftegard. Spolupracoval taktéž se švédskými black metalisty Marduk. Bicí jak od Sabbathů nahrál ve skladbě Charles Taze Russell, která se objevila na albu Solemn - Sacred - Severe skupiny Griftegard.

Mike Shipley –25.července spáchal sebevraždu talentovaný studiový technik, rodák ze Sydney. Podílel se na nahrávání alb takových skupin jako Aerosmith, The Corrs, Nickelback, Green Day, Def Leppard, Scorpions, Diamond Head, Gwar , X Japan a mnoho dalších. Bylo mu 56 let. 

JJ Cale – 26.července umírá ve věku 74 let zpěvák, hudební skladatel a hudebník, jenž byl jeden z nejvyznámějších představitelů amerického blues a rockabilly. Mezi jeho nejznámější pecky patří určitě skladba Cocaine, kterou převzali do svého repertoáru snad všichni bluesoví muzikanti. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce.

Phil Baheus – 10.srpna umírá bubeník belgické thrash metalové smečky Channel Zero. Příčinou úmrtí byla prasklá žíla. Bylo mu 45 let. Skladbu Hot Summer si zahrál i na Graspop Open Air festivalu.

Allen Lanier – 14.srpna umírá na chronické onemocnění plic zpěvák, kytarista a klávesák, zakládající člen americké rockové legendy Blue Öyster Cult. Bylo mu 67 let. Připomenout si jej je možno v megahitu Godzilla.

Marek Wojcieski – 8.září umírá ve věku 46 let zakládající člen, bubeník a zpěvák polské thrash metalové legendy Dragon. Mimo jiné nazpíval album Horda Gora (1989) a vychutnat si jej je možno ve skladbě Beliar.

Jan Kuehnemund – 10.říjná umírá po desetiměsíčním boji s rakovinou kytaristka a zpěvačka, zakládající členka ženské rockové skupiny Vixen. Bylo ji  51 let. A takto hrála kytarová královna Jan.

Lou Reed – 27.října opouští pozemský život americký hudebník, zpěvák, producent, fotograf a hudební skladatel. Proslavil se především jako spoluzakladatel rockové legendy Velvet Underground. Později odchází na sólovou dráhu a se singlem Perfect Day dobývá britskou hitparádu. Umírá následkem onemocnění jater. Bylo mu 71 let. 

Wojciech „Ikaroz“ Janus – 2.listopadu umírá při autohavárii kytarista polské blackmetalové smečky Stillborn. V minulosti spolupracoval taktéž s českou legendou Hypnos. Bylo mu 30 let. Takto drtil Ikaroz struny se Stillborn ve skladbě Abandon All Hope.

Lee Crystal – 6.listopadu umírá bubeník kapely Joan Jett & The Blackhearts. Příčinou úmrtí byla roztroušená skleróza a komplikace spojené s touto nemocí. Kdo by neznal megahit Joan Jett I Love Rock´n´Roll?

Mikie Jacobs – 17.listopadu spáchal sebevraždu bývalý baskytarista punkrockové legendy The Exploited. Bylo mu 49 let. The Exploited jsou ďábli!!!

Jonathan Lowry – taktéž 17.listopadu umírá studiový inženýr, jež se podílel na nahrávání několika alb americké crossoverové skupiny Corrosion of Conformity. Podepsán je i pod skladbou Doublewide z alba America´s Volume Dealer (2000). 

George Kristy – 19. prosince spáchal sebevraždu bubeník populární australské skupiny White Widdow. Skupina hrající tzv. AOR styl se prosazuje i mimo tento mini světadíl. George nabubnoval i pecku Broken Hearts Wont Last Forever.

Peter Davegun – 23.prosince byl zavražděn baskytarista britské psychometalové skupiny Rise To Thunder. Bylo mu 42 let. Jeho baskytara drtí struny mimo jiné ve skladbě Hooversith.

Benjamin Curtis – 29.prosince umírá po těžké nemoci kytarista, bubeník a hudební skladatel skupin The Secret Machines, School of Seven Bells a Tripping Daisy. Bylo mu 35 let. Jeho vyjimečného talentu si není možno nevšimnout např. ve skladbě Nowhere Again.

Ale tímto výčet „rockových ztrát roku 2013“ zdaleka nekončí. I u nás umíraly hudební osobnosti.

Jan Sochor – 6. února umírá v Berlíně po dlouhé nemoci bývalý klávesák, zpěvák a skladatel brněnské legendy Progres 2. Později spolupracoval s Bobem Frídlem a Marthou a Tenou Elefteriadu. Bylo mu 65 let. Kdo by si jej nepamatoval ve skladbě Mauglí od skupiny Barnodaj.

Bob Frídl – 26.února umírá písničkář, zpěvák, kytarista a skladatel. Příčinou úmrtí byla rakovina, s níž se potýkal 2 roky. Bylo mu 65 let. Zde připomínka ve skladbě Madona.

Stanislav Hranický – 7.dubna skonal po dlouhé a těžké nemoci ve věku nedožitých dvaašedesáti let dlouholetý zpěvák kapely Citron. Jedna z nejslavnější písní, kterou Standa nazpívál, je pecka Už couvám.

Milan Ferda Peroutka - 4.května umírá následkem pádu ze schodů dlouholetý bubeník poprockové legendy Olympic. Bylo mu 49 let. Takto to Ferdovi šlapalo, když slavil Olympic 40 let.

Filip Topol – 19.června umírá po těžké nemoci rockový šansoniér, hudebník a spisovatel. Byl ústřední postavou kultovní skupiny Psí vojáci. Bylo mu 48 let. Nejznámější skladbou Psích vojáků jsou určitě Žiletky.

Pepa Streichl – 11.srpna umírá po dlouhé nemoci známý ostravský bluesman. Bylo mu 63 let. Na ČT se vysílal i Pepův recitál.

René „Fusaty“ Krystyn – 23.září umírá na následky zástavy srdce kytarista a zpěvák havířovské kultovní doom metalové smečky Dissolving Of Prodigy. Bylo mu 39 let. V roce 2008 vydávají Dissolving Of Prodigy album Štvanice a na něm se objevila i skladba Rozmluva s větrem.

Zdeněk Rytíř – 1.října umírá na infarkt textař, baskytarista a hudební skladatel. Krom toho, že hrál ve skupinách Karkulka a Mefisto, spolupracoval i s Milanem Knížákem a jeho skupinou Aktual. Mezi jeho nejslavnější skladby patří určitě Okno mé lásky od Olympicu, k níž napsal text. Bylo mu 69 let.

Petr „Bakča“ Bakalerov – 15.listopadu umírá po těžké nemoci kytarista, zpěvák a zakládající člen příbramské punkrockové skupiny E!E. Bylo mu 49 let. Jedna připomínka Bakči ve skladbě Poslouchej.

Ing. arch. Pavel Bobek – 20.listopadu skonal po dlouhé a těžké nemoci ve věku 76 let rock´n´rollový a countryový zpěvák. Mezi jeho nejznámější skladby určitě patři S tím bláznem si nic nezačínej, kterou nazpíval jako duet s Marii Rottrovou.

Autor: Jiří Ručka | středa 1.1.2014 20:40 | karma článku: 17,61 | přečteno: 2008x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17509x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.